Τα 4 σενάρια για το «κακό» τέλος του Γεβγκένι Πριγκόζιν – Το προφανές, το αληθοφανές, το υπερβολικό - Νεκρός μετά την ανταρσία σε 2 μήνες

Όλα τα σενάρια πίσω από τον θάνατο του ηγέτη της Wagner.

Ο Γεβγκένι Πριγκόζιν, ηγέτης της ομάδας Wagner που είχε ηγηθεί μιας βραχύβιας εξέγερσης κατά του υπουργείου Άμυνας της Ρωσίας νωρίτερα αυτό το καλοκαίρι, πέθανε μετά την πτώση του αεροσκάφους του έξω από τη Μόσχα την Τετάρτη 23 Αυγούστου.

Αρχικά, δεν ήταν σαφές εάν ο Πριγκόζιν βρισκόταν επί του αεροσκάφους που συνετρίβη, παρά το γεγονός ότι το όνομά του ήταν στη λίστα επιβατών. Το ρωσικό κρατικό μέσο ενημέρωσης TASS αργότερα επιβεβαίωσε ότι ο Πριγκόζιν και ο υπαρχηγός του, Ντμίτρι Ούτκιν, βρίσκονταν ανάμεσα στους νεκρούς στην συντριβή, αναφερόμενο στη ρωσική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αερομεταφορών.

Μέσα κοινωνικής δικτύωσης που συνδέονται με την ομάδα Wagner ανακοίνωσαν ότι ο Πριγκόζιν είχε σκοτωθεί στη συντριβή, κατηγορώντας τους "προδότες της Ρωσίας". Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δεν έδωσε άμεση αντίδραση για το θέμα.

Παρ' όλα αυτά, δεν είναι σίγουρο αν θα μάθουμε ποτέ την πλήρη αλήθεια για το τι ακριβώς συνέβη. Υπάρχουν διάφορα σενάρια που περιλαμβάνουν διάφορα κίνητρα και πιθανές εξελίξεις, αλλά η ακριβής αλήθεια παραμένει αβέβαιη.

 

 

 

 

Σενάριο 1: Ο Πούτιν έδωσε την εντολή θανάτου του Πριγκόζιν

Μια δολοφονία που διέταξε ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν αντιπροσωπεύει την «καλύτερη εξήγηση» για το καταστροφικό αεροπορικό δυστύχημα της Τετάρτης, δήλωσε στο Insider ο Simon Miles, επίκουρος καθηγητής στη Σχολή Δημόσιας Πολιτικής Sanford του Πανεπιστημίου Duke και ιστορικός της Σοβιετικής Ένωσης και των σχέσεων ΗΠΑ-Σοβιετικής Ένωσης.

Ο Πούτιν, ένας διαβόητα αδυσώπητος ηγέτης, είχε πολλούς λόγους να θέλει τον Πριγκόζιν νεκρό αφού ο μισθοφόρος ηγέτης οδήγησε μια ανταρσία κατά του ρωσικού υπουργείου Άμυνας τον Ιούνιο, επιδιώκοντας να εκδιώξει ανώτατους αξιωματούχους, αφού πέρασε μήνες επικρίνοντας δημόσια τη στρατηγική του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία. Η εξέγερση ήταν βραχύβια, αλλά παρόλα αυτά αντιπροσώπευε την πιο σημαντική απειλή για το καθεστώς του Πούτιν εδώ και δεκαετίες.

«Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι ο Πούτιν θα έπαιρνε την εκδίκησή του», είπε στο Insider ο Ρόμπερτ Ίνγκλις, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνια που μελετά τη Ρωσία, τη Σοβιετική Ένωση και την Ανατολική Ευρώπη. «Στην πραγματικότητα, εμείς οι παρατηρητές του Πούτιν το περιμέναμε, και σήμερα συνέβη — ακριβώς στη δίμηνη επέτειο της ανταρσίας του Βάγκνερ».

Στους μήνες μετά την απόπειρα πραξικοπήματος, διεθνείς αξιωματούχοι και ακαδημαϊκοί εμπειρογνώμονες προέβλεψαν τον θάνατο του Prigozhin. Ο διευθυντής της CIA Bill Burns είπε μόλις τον περασμένο μήνα ότι ο Prigozhin ζούσε με δανεικό χρόνο.

«Ο Πούτιν είναι κάποιος που γενικά πιστεύει ότι η εκδίκηση είναι ένα πιάτο που σερβίρεται καλύτερα κρύο», είπε ο Μπερνς σε ένα ετήσιο φόρουμ ασφαλείας στο Άσπεν. «Σύμφωνα με την εμπειρία μου, ο Πούτιν είναι ο απόλυτος απόστολος της ανταπόδοσης, οπότε θα εκπλαγώ αν ο Πριγκόζιν αποφύγει περαιτέρω αντίποινα για αυτό».

Μια φαινομενικά ανήσυχη εκεχειρία προέκυψε μεταξύ Πούτιν και Πριγκόζιν μετά την εξέγερση. Ο Πριγκόζιν προφανώς εξορίστηκε στη Λευκορωσία για το ρόλο του στην απόπειρα πραξικοπήματος, αλλά φαινόταν ότι πέρασε μεγάλο μέρος των δύο τελευταίων μηνών ταξιδεύοντας μεταξύ Αγίας Πετρούπολης και Μόσχας, και μάλιστα φαινόταν να κάνει ένα ταξίδι στην Αφρική για να επισκεφτεί τα στρατεύματά του Βάγκνερ, είπε ο Μάιλς.

 

 

Σενάριο 2: Κάποιος άλλος διέταξε τη δολοφονία του Πριγκόζιν

Μέχρι την άτυχη εξέγερσή του, ο Πριγκόζιν παρέμεινε στενός σύμμαχος του Πούτιν. Τα παράπονα του ηγέτη μισθοφόρου απευθύνονταν αποκλειστικά στο ρωσικό υπουργείο Άμυνας — όχι στον ίδιο τον πρόεδρο.

Δεν είναι «αδιανόητο» ότι στοιχεία εντός του στρατού που αποδέχονταν την κακοποίηση του Πριγκόζιν θα μπορούσαν να είχαν λάβει μέτρα εναντίον του ηγέτη της Βάγκνερ χωρίς την έγκριση του Πούτιν, είπε ο Μάιλς στο Insider.

«Είναι πολύ δύσκολο σε αυτό το πρώιμο στάδιο να συνθέσουμε μια εξήγηση για αυτό που έχουμε δει που δεν περιλαμβάνει κάποια κρατικά περιουσιακά στοιχεία που χρησιμοποιούνται για να εκτινάξουν αυτό το αεροπλάνο από τον ουρανό», είπε ο Μάιλς. Δεν είναι σαφές σε αυτό το σημείο τι ακριβώς προκάλεσε τη συντριβή του αεροσκάφους, αν και ορισμένα κανάλια κοινωνικής δικτύωσης που συνδέονται με τη Wagner πρότειναν ότι καταρρίφθηκε.

Διαβάστε επίσης: Νεκρός σε αεροπορικό δυστύχημα ο Πριγκόζιν - 10 ακόμη άτομα σκοτώθηκαν κατά την πτώση του ιδιωτικού jet (βίντεο)

Είναι ο στρατός που έχει πρόσβαση σε τέτοιες δυνατότητες, είπε, προσθέτοντας ότι το επίπεδο διοίκησης που απαιτείται για να ξεκινήσει μια τέτοια επίθεση εντός του ρωσικού στρατού είναι «πολύ χαμηλό».

Αυτή η πιθανότητα θα μπορούσε επίσης να εξηγήσει τους δύο μήνες φαινομενικής ελευθερίας του Πριγκόζιν μετά το πραξικόπημα, είπε ο Miles.

«Έτρεχε βασικά ανενόχλητος από την απόπειρα πραξικοπήματος», είπε ο Μάιλς για τον Πριγκόζιν. Είναι πιθανό τα μέλη του αμυντικού τομέα να διαπίστωσαν ότι η πραγματικότητα είναι απαράδεκτη, ειδικά αφού μέλη των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων σκοτώθηκαν στην ανταρσία του και «αποφάσισαν να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους».

 

 

Σενάριο 3: Ο Πριγκόζιν δεν είναι νεκρός

Η πιο πιθανή θεωρία συνωμοσίας από όλες είναι ότι ο ηγέτης της Wagner δεν είναι νεκρός. Ωστόσο δεν μπορεί να αποκλειστεί εντελώς ως σενάριο, δεδομένης της σχέσης του ηγέτη της Wagner με τις μεταμφιέσεις και τους σωσίες σε συνδυασμό με το λιγότερο αξιόπιστο τοπίο των μέσων ενημέρωσης της Ρωσίας. .

Ο Matthew Schmidt, αναπληρωτής καθηγητής εθνικής ασφάλειας και διεθνών υποθέσεων στο Πανεπιστήμιο του New Haven, δήλωσε σε σχόλια που κοινοποιήθηκαν στο Insider ότι είναι «συνετό να είμαστε σκεπτικιστές» για τις ενημερώσεις της ρωσικής κυβέρνησης σχετικά με την κατάσταση, δεδομένου του «πώς είναι η βυζαντινή ρωσική πολιτική».

«Οι άνθρωποι που γνωρίζω υποστηρίζουν σοβαρά ότι μπορεί να μην είναι ο πραγματικός Πριγκόζιν», είπε ο Schmidt.

Τις πρώτες ώρες μετά το αεροπορικό δυστύχημα, ορισμένοι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εξέτασαν την πιθανότητα ότι ο Πριγκόζιν είχε προσποιηθεί με κάποιο τρόπο τον θάνατό του.

 

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ