Πέρασε στα ψιλά: 500 παιδιά πέθαναν από την πείνα μέσα σε 4 μήνες στον πόλεμο του Σουδάν

Τραγικός ο απολογισμός του πολέμου στο Σουδάν.

Περίπου 500 παιδιά και πιθανόν πολλά ακόμα έχασαν τη ζωή τους λόγω της πείνας κατά τη διάρκεια του τρέχοντος τετραμήνου και των συγκρούσεων στο Σουδάν, όπως ανακοίνωσε ο μη κυβερνητικός οργανισμός Save the Children.

Σε μια χώρα όπου πριν από την έκρηξη του πολέμου, ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού αντιμετώπιζε ήδη έλλειψη τροφής, είναι βαθύτατα ανησυχητικό το γεγονός ότι τα παιδιά υποκύπτουν στην πείνα όταν η κατάσταση θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί εντελώς, δήλωσε ο διευθυντής του Save the Children στο Σουδάν, Αρίφ Νουρ.

Από την έναρξη της σύγκρουσης στις 15 Απριλίου, τουλάχιστον 498 παιδιά στο Σουδάν έχουν χάσει τη ζωή τους λόγω αιτίων που σχετίζονται με την πείνα. Αυτή η σοκαριστική πραγματικότητα ήταν προηγουμένως αδιανόητη, επισημαίνοντας τη σοβαρότητα της κατάστασης στο Σουδάν, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Νουρ.

Οι απώλειες σε νούμερα

Οι συνθήκες μπορεί να επιδεινωθούν περαιτέρω, καθώς το Save the Children, εμποδιζόμενο από τη συνεχιζόμενη σύγκρουση, έχει αναγκαστεί να διακόψει τη βοήθεια προς περίπου 31.000 παιδιά που υποφέρουν από ανεπάρκεια τροφής. Επιπλέον, η καταστροφή ενός εργοστασίου, που παρήγαγε ένα μεγάλο ποσοστό των εφοδίων για την αντιμετώπιση της ανεπάρκειας τροφής των παιδιών τον Μάιο, έχει επιδεινώσει την κρίση.

Ο συνεχιζόμενος πόλεμος, τον οποίο προβλέπουν οι αναλυτές ότι μπορεί να συνεχιστεί για χρόνια, περιλαμβάνει συγκρούσεις μεταξύ του σουδανικού κανονικού στρατού και των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης. Από τον Απρίλιο, αυτή η σύγκρουση έχει οδηγήσει στον θάνατο 5.000 ανθρώπων, σύμφωνα με την Armed Conflict Location & Event Data Project (ACLED).

Επιπλέον, πάνω από τέσσερα εκατομμύρια άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους λόγω της καταστροφικής επίδρασης της σύγκρουσης.

Η βοήθεια από το εξωτερικό

Οι προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας στρέφονται στην συγκέντρωση κεφαλαίων για την παροχή βοήθειας σε εκδιωγμένους από το εσωτερικό, την υποστήριξη των τραυματιών και την παροχή βοήθειας στα θύματα σεξουαλικής βίας. Ταυτόχρονα, έχουν διατυπωθεί ανησυχίες σχετικά με τη διάπραξη "εγκλημάτων πολέμου" στο πλαίσιο της διεθνούς δικαιοσύνης.

Παρά την κρίσιμη κατάσταση, οι ανθρωπιστικές οργανώσεις αντιμετωπίζουν σοβαρά εμπόδια στις προσπάθειές τους να παράσχουν βοήθεια, αντιμετωπίζοντας περιορισμούς από τις αρχές και γίνοντας στόχος επιθέσεων. Αυτές οι οργανώσεις έχουν επισημάνει ότι έχουν κατορθώσει να εξασφαλίσουν μόνο το 27% των απαιτούμενων κεφαλαίων για την αντιμετώπιση των επειγόντων αναγκών.

Οι συγκρούσεις συνεχίζονται κυρίως στο Χαρτούμ και στο Νταρφούρ, μια περιοχή όπου διαμένει ένα σημαντικό ποσοστό του σουδανικού πληθυσμού. Στο Νταρφούρ, ειδικότερα στο Νιάλα, την πρωτεύουσα του Νότιου Νταρφούρ, οι συνεχιζόμενες συγκρούσεις έχουν οδηγήσει στον θάνατο 60 ατόμων, στον τραυματισμό 250 ατόμων και στην εκδίωξη 50.000 ανθρώπων από τα σπίτια τους από τις 11 Αυγούστου, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη.

Καθώς οι μάχες εμποδίζουν τη μεταφορά κρίσιμων ανθρωπιστικών προμηθειών, το μοναδικό λειτουργικό νοσοκομείο στο Νιάλα αναφέρει αυξημένο αριθμό τραυματιών που ζητούν ιατρική περίθαλψη.

Πρόσφατες εξελίξεις έχουν δείξει την επέκταση των επιπτώσεων του πολέμου στο Ελ Φασέρ, την πρωτεύουσα του Βόρειου Νταρφούρ. Τουλάχιστον 25 χωριά στο Νταρφούρ έχουν καεί, σύμφωνα με το εργαστήριο ανθρωπιστικών ερευνών του πανεπιστημίου Yale, από τις Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης και τις συμμαχικές τους αραβικές πολιτοφυλακές.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ