Εκθαμβωτικά κοσμήματα απο τη συλλογή αξίας 100 εκατ. λιρών της περίφημης δούκισσας Wallis Simpson - Mε έμπνευση από τον κόσμο των ζώων (φωτό)

Απίθανα κομμάτια

Έχετε δει πιο ωραία κοσμήματα;

Κι όμως! Αυτές οι μοναδικές δημιουργίες κοστίζουν 100 εκατομμύρια λίρες και πηγή έμπνευσης τους ήταν ο ζωολογικός κήπος!

Όπως θα δείτε και από τις εικόνες πρόκειται για ιδιαίτερα κομμάτια με φλαμίνγκο, κροκόδειλους, τίγρεις ...



instagram @thebeaumonde.inc


Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή...

Ο λόγος για την Wallis Simpson, την "ξελογιάστρα" του Βρετανού μονάρχη Εδουάρδου Η’.

Η Γουόλις Σίμπσον δεν ήταν ιδιαίτερα ευφυής, ούτε θα την έλεγες ιδιαίτερα όμορφη, ούτε καν γοητευτική. Η βραχνή φωνή της, λένε, ακουγόταν σε πολλών τα αυτιά, σαν το ενοχλητικό τρίξιμο μιας παλιάς ξύλινης πόρτας. Είχε εμμονή με τα κιλά της και «βασάνιζε» συχνά τον εαυτό της με εξοντωτικές δίαιτες.

Μπορεί να μην ήταν κατάσκοπος των Γερμανών, όπως ψιθυριζόταν, αν και δεν κατάφερε ποτέ να πετάξει από πάνω της τη σκόνη που σήκωσε η φωτογραφία που εστίαζε στο γλυκό της χαμόγελο τη στιγμή που ο Αδόλφος Χίτλερ της φιλούσε το χέρι, μια φωτογραφία που τραβήχτηκε το 1937 στο Βερολίνο. Δεν είχε κανένα ενδιαφέρον για την τέχνη ή τα βιβλία, αλλά λάτρευε την καλή ζωή και τα πλούτη. «Ποτέ δεν μπορείς να είσαι πολύ πλούσια ή πολύ αδύνατη», έλεγε.

Η Γουόλις Σίμπσον όμως, ήταν αναμφίβολα μια πολύ κομψή γυναίκα με πολύ ακριβά γούστα. Και μπορεί να έχουν περάσει 35 χρόνια από το θάνατό της και 85 χρόνια από τότε που ο Εδουάρδος Η’ αποποιήθηκε τον βρετανικό θρόνο για να την κάνει γυναίκα του, μπορεί να μην κατάφερε ποτέ να ζήσει στα παλάτια που ονειρευόταν, παραμένοντας πάντα στη σκιά και το μαύρο κατάστιχο της βασιλικής οικογένειας όντας η «πέτρα (ενός φοβερού) σκανδάλου», η Γουόλις Σίμπσον εξακολουθεί όμως να συναρπάζει, συντηρώντας τον μύθο που υφάνθηκε γύρω από το όνομά της.

Η γαμήλια τελετή στις 3 Ιουνίου του 1937 στο Château de Candé, ένα κάστρο του 16ου αιώνα στη Γαλλία, είχε αριστοκρατική αίγλη μεν, αλλά (για τα πρότυπα του Οίκου των Ουίνδσορ) ήταν μάλλον διακριτική και σχετικά μικρή. Και μπορεί ο βασιλιάς Γεώργιος ΣΤ’ να ήταν εκείνος που πρότεινε στη Δούκισσα του Ουίνδσορ αυτή την τοποθεσία για τον γάμο, όπως λέει ο βιογράφος της Γουόλις, Γκρεγκ Κινγκ, ωστόσο την ίδια στιγμή απαιτούσε να μην παρευρεθεί κανένας από το άμεσο οικογενειακό περιβάλλον, λόγω της ντροπής που προκάλεσαν στην οικογένεια οι αποφάσεις του ζευγαριού. Οι «απόκληροι» Εδουάρδος και Γουόλις, αμέσως μετά το γάμο τους, θα εγκατασταθούν σε ένα διαμέρισμα στο Παρίσι. Η οικονομική τους «ευημερία» δεν ήταν ακόμη εξασφαλισμένη, ένας γρίφος που έψαχνε απεγνωσμένα τη λύση του, ενώ και η ακμάζουσα βρετανική κοινότητα του Παρισιού έδειχνε αρχικά να αδιαφορεί παγερά για την ύπαρξή τους. Ο Εδουάρδος ήλπιζε ότι θα μπορούσε σύντομα να επιστρέψει στην Αγγλία, αλλά οι λακωνικές επιστολές της μητέρας του, βασίλισσας Μαίρης, δεν άφηναν κανένα περιθώριο για τέτοια σχέδια.

Η Γουόλις μαθαίνει ότι η Villa La Croë, ένα μεγάλο σπίτι στη Γαλλική Ριβιέρα - το ίδιο στο οποίο ήθελε εκείνη να γίνει ο γάμος της - ήταν προς ενοικίαση, και με αυτή την ανέλπιστη ευκαιρία, το αστραφτερό λευκό τριώροφο σπίτι στο Cap d'Antibes με θέα στη θάλασσα, θα γίνει το επόμενο καταφύγιό τους. Το σπίτι διέθετε πισίνα, γήπεδο τένις, υπέροχους κήπους ενώ στο πίσω μέρος του, κάτω από την κιονοστοιχία με τις λευκές-μπλε τέντες ο Εδουάρδος και η Γουόλις δεξιώνονταν τους διάσημους καλεσμένους τους.

Η Σίμπσον είχε αδυναμία στα πολύτιμα πετράδια και εμμονή με τα κοσμήματα που ήταν στολισμένα με αυτά. Τα «μάζευε» μανιωδώς ολόκληρη τη ζωή της. Ανάμεσα στα αποκτήματά της, ξεχωρίζει ένα Cartier βραχιόλι με δυο ένθετα ρουμπίνια και διαμάντια, όχι όμως επειδή ήταν το εντυπωσιακότερο της συλλογής της, αλλά περισσότερο για την ιστορία του που χαράχτηκε το 1938 με λίγες λέξεις στο εσωτερικό του: «Για την πρώτη μας επέτειο της 3ης Ιουνίου».




instagram @stevemklein

Ο οίκος Cartier είχε ήδη εδραιωθεί στη βρετανική «Αυλή» ως ένας από τους κορυφαίους τεχνίτες κοσμημάτων στις υπηρεσίες της βασιλικής οικογένειας και ο Εδουάρδος ήταν από τους πλέον τακτικούς πελάτες του. Μια καρικατούρα του 1925 του Γάλλου καλλιτέχνη Sem παρουσίαζε τον «πρίγκιπα του παραμυθιού» να μπαίνει στο κατάστημα Cartier στη Rue de la Paix, περιστοιχισμένος από πλήθος θαυμαστών. Ίσως αυτός να ήταν ο λόγος που, σύμφωνα με τον βιογράφο Κινγκ, ο Εδουάρδος λάμβανε συχνά «έκτακτα μέτρα» για να αγοράσει (ανενόχλητος) στη Γουόλις τα λαμπερά κοσμήματα, όταν βρίσκονταν στην αρχή του δεσμού τους και ενώ εκείνη ήταν ακόμη παντρεμένη με τον δεύτερο σύζυγό της Έρνεστ Σίμπσον. Ο King γράφει: «Ένα βράδυ και ενώ η Γουόλις κοιμόταν, ο πρίγκιπας τηλεφώνησε στη ρεσεψιόν του ξενοδοχείου και ζήτησε από τον υπεύθυνο που κάλυπτε το νυχτερινό πόστο να καλέσει με τη σειρά του τους υπεύθυνους του κοντινότερου καταστήματος Cartier. Λίγα λεπτά αργότερα, θα βγει από το ξενοδοχείο και θα εξαφανιστεί μέσα στη νύχτα, προφανώς για να κάνει μυστικά και ήσυχα την αγορά του».

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ