Σε δημοπρασία για εξωφρενικό ποσό το θρυλικό πιάνο του Τζον Λένον & της Γιόκο Όνο - Εκεί συνέθεσε το ιστορικό Double Fantasy

Βγαίνει στο σφυρί το πιάνο των Τζον Λένον και Γιόκο Όνο!

Πιάνο, το οποίο ήταν ιδιοκτησία του Τζον Λένον και της Γιόκο Όνο, βγαίνει σε δημοπρασία. Το πιάνο των γνωστών καλλιτεχνών είχε δοθεί στον επιμελητή εκθέσεων τέχνης Sam Green, ο οποίος με τη σειρά του το δάνεισε στον 'Αντι Γουόρχολ,. Βγαίνει σε δημοπρασία το φθινόπωρο στην Πολιτεία του Μέριλαντ.

Η ιστορία του πιάνου είναι πλούσια και συναρπαστική. Αρχικά έφερε μια χρυσή πλάκα χαραγμένη με τις λέξεις, "To Sam Love John And Yoko 1979". Ο Σαμ Γκριν, στενός φίλος του Τζον Λένον, κράτησε το πιάνο στο σπίτι του στο Fire Island στη Νέα Υόρκη μέχρι το 1983, όταν το δάνεισε στον διάσημο καλλιτέχνη της ποπ Άντι Γουόρχολ.

Ο Γουόρχολ παρουσίασε το πιάνο στα γραφεία του περιοδικού Interview στη Νέα Υόρκη. Μετά τον θάνατο του Γουόρχολ το 1987, το πιάνο βρήκε το δρόμο του στην Ακαδημία Τέχνης της Νέας Υόρκης.

Ο Γκριν, μετά από δικαστικό αγώνα, ανέκτησε την κατοχή του πιάνου στις αρχές της δεκαετίας του 2000. Ωστόσο, η Ακαδημία Τέχνης της Νέας Υόρκης ισχυρίστηκε ότι ήταν δώρο και στη συνέχεια το πούλησε για ένα μικρό ποσό σε ένα κατάστημα με αντίκες στο Μανχάταν. Από εκεί, άλλαξε χέρια και κατέληξε στον Μπάντι Μπέιν, έμπορο δημοπρασιών.

Το ταξίδι του πιάνου συνεχίστηκε όταν πουλήθηκε από τον Μπέιν στον Mansoor Emral Shaool το 2003. Έγινε μέρος της εμπιστοσύνης της οικογένειας Shaool και αργότερα δωρήθηκε στην Ακαδημία Mercersburg το 2018 για την καθιέρωση μιας υποτροφίας στο όνομα της οικογένειας.

Το πιάνο στο οποίο γράφτηκε το Double Fantasy

Το πιάνο, το οποίο κατασκευάστηκε το 1929, είναι ένα Baldwin Concert Grand Model D που, σύμφωνα με τη 19 σελίδων έκθεση προέλευσής του που έγραψε η Karen Lile, ο Λένον αγόρασε το 1978. Σε αυτό, ο Τζον και η Γιόκο συνέθεσαν τραγούδια από τα οποία προέκυψε το άλμπουμ τους του 1980 Double Fantasy.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ