Σκάνδαλο στο Μονακό: Ποιος είναι ο Monsieur Palmero που απέλυσε ο Πρίγκιπας Αλβέρτος - Ταπεινός λογιστής ή ο άνθρωπος -κλειδί για τον πλούτο της οικογένειας

Ένα σκάνδαλο θαμπώνει τη λάμψη του Μονακό, οι περιπέτειες του πρίγκιπα Αλβέρτου

Το πριγκιπάτο του Μονακό φημίζεται για πολλά πράγματα. Το καζίνο του, το γκραν πρι, τα ακριβά γιοτ στην μαρίνα, τα πανάκριβα σπίτια, αφού όλα πρέπει να είναι χτισμένα μέσα στα ελάχιστα τετραγωνικά χιλιόμετρα ου πριγκιπάτου.

 

 

Όλα δείχνουν ήρεμα και ειδυλλιακά στο μικροσκοπικό πριγκιπάτο, όμως τα φαινόμενα απατούν.. πίσω από τη λάμψη κρύβεται ένα σκάνδαλο που, σύμφωνα με τους Times, απειλεί να τινάξει στον αέρα τη φήμη της πριγκιπικής οικογένειας.

 

Ο τζόγος αποδίδει μόλις το 3% του ΑΕΠ του Μονακό, οι τράπεζες που έφερναν κέρδη στο παρελθόν σταμάτησαν να τα... φέρνουν λόγω των αυστηρών κανόνων της ΕΕ., τι έμεινε λοιπόν

Μα η γη. Κανείς δεν έχασε αγοράζοντας γη, έλεγαν οι παλιοί και στο Μονακό βγαίνουν πλέον δισεκατομμύρια από την αγορά γης και τις κατασκευές.

 

Ο Πρίγκιπας Αλβέρτος ο Β’, ο οποίος κυβερνά το Μονακό από το 2005, έχει μια πολύ καλή σχέση με τα σκάνδαλα, πολύ καλύτερη απ’ αυτήν που έχει με τη σύζυγό του, Σαρλίν, τη 45χρονη ολυμπιονίκη κολύμβησης από τη Νότια Αφρική.

Διαβάστε ακόμα: 100 χρόνια Πρίγκιπας Ρενιέ - μεγάλη επέτειος στο Μονακό: Το eirinika δημοσιεύει σπάνιες φωτό

Το τελευταίο οικονομικό σκάνδαλο, όμως, το οποίο ο ίδιος περιέγραψε ως «καταστροφικό για την εικόνα του Μονακό», είναι πολύ πιο επικίνδυνο από κάθε προσωπική ατασθαλία της πριγκιπικής οικογένειας και ρίχνει βαριά σκιά πάνω στις προσπάθειες του Αλβέρτου να πείσει τον κόσμο ότι το πριγκιπάτο δεν είναι ο παράδεισος όσων ξεπλένουν μαύρο χρήμα.

Ποιός είναι ο Κλοντ Παλμερό

Πρωταγωνιστής του σκανδάλου είναι ο 67χρονος Κλοντ Παλμερό, ο οποίος διαχειριζεται τα οικονομικά του οίκου των Γκριμάλντι, όπως έκανε ο πατέρας του, Αντρέ Παλμερό, πριν από αυτόν. Ο Παλμερό, σε αντίθεση με τους περισσότερους κατοίκους του Μονακό είναι λιγομίλητος, σεμνός και οδηγεί ένα ταπεινό Renault Clio. Πίσω από αυτά όμως, κρύβεται ένας τεράστιος πλούτος και ακόμη πιο τεράστια δύναμη.

 

Στις 6 Ιουνίου ο Αλβέρτος απέλυσε τον Παλμερό, μαζί με άλλα τρία μέλη της πριγκιπικής αυλής και τους ανάγκασε να φύγουν από το παλάτι συνοδεία στρατιωτικής φρουράς. Στα μέσα Ιουλίου η αστυνομία πραγματοποίησε έρευνες στα σπίτια και των τεσσάρων, αναζητώντας ευαίσθητου περιεχομένου έγγραφα που πιστεύεται ότι πήραν μαζί τους.

Η δικαστική διαμάχη

Ο Παλμερό αντεπιτέθηκε. Οι δικηγόροι του απαιτούν την επαναπρόσληψή του και 1 εκατομμύριο ευρώ ως αποζημίωση. Η υπόθεση θα εκδικαστεί από το Ανώτατο Δικαστήριο του Μονακό μέσα στις επόμενες εβδομάδες και είναι η πρώτη φορά που μια πριγκιπική διαταγή αμφισβητείται δικαστικά.

Ο πρίγκιπας δεν υποχωρεί, όμως. Οι δικηγόροι των δύο, αμφότεροι εκ των διασημοτέρων και ακριβοτέρων του Παρισιού, θα συγκρουστούν στα δικαστήρια.

 

Το πρόβλημα είναι ότι κάποια στοιχεία που βρέθηκαν στο κινητό και στο σπίτι του Παλμερό, ίσως είναι κάπως προβληματικά για τον ίδιον τον Αλβέρτο. Η γαλλική εφημερίδα Le Monde, περιέγραψε τον Παλμερό ως τον «άνθρωπο που κάνει το παλάτι να τρέμει». Ο Αλβέρτος, προσπαθώντας να ρίξει το βάρος στη μεριά του αντιπάλου του, διέταξε τακτικό έλεγχο στα οικονομικά του παλατιού για το πλήρες διάστημα που ο Παλμερό ήταν υπεύθυνος γι’ αυτά.

Το σκάνδαλο με τις κατασκευές

Πού είναι το σκάνδαλο, όμως; Προκειμένου να επωφεληθούν από τη γενναιόδωρη φορολογική πολιτική του πριγκιπάτου (μηδενική φορολογία εισοδήματος) οι άνθρωποι πρέπει να αγοράσουν ή να νοικιάσουν ένα σπίτι στο Μονακό και να καταθέσουν και 500.000 ευρώ σε κάποια από τις τράπεζές του.

Ενα απλό στούντιο σε καλή κατάσταση κοστίζει γύρω στα δύο εκατ. ευρώ. Η γη στο Μονακό πωλείται κατά μέσο όρο προς 50.000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο και είναι περίπου επτά φορές πιο ακριβό από τη γειτονική γαλλική πόλη Μποσολέι. Με τέτοιες τιμές, τα κέρδη όσων χτίζουν τις πολυκατοικίες, εκτοξεύονται. Η πιο μεγάλη κατασκευαστική εταιρεία είναι η Pastor, η οποία έχει το 80% της αγοράς. Ο ιδιοκτήτης της, Πατρίς Παστόρ είναι ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στο πριγκιπάτο.

Ο Αλβέρτος ήθελε να αφτιάξει... κατασκευαστική

Η απόλυτη κυριαρχία της εταιρείας άρχισε να αμφισβητείται πριν από λίγα χρόνια, όταν ο Αλβέρτος είπε στους βοηθούς του ότι σκοπεύει να ανοίξει τη δική του κατασκευαστική. Μέρος της ηλεκτρονικής αλληλογραφίας του πρίγκιπα με τους τέσσερις βοηθούς του διέρρευσε στο διαδίκτυο, με τον τίτλο «Οι Φάκελοι του Βράχου» (Les Dossiers du Rocher), μια αναφορά στο παρατσούκλι του πριγκιπάτου. Σε αυτά τα μηνύματα φαίνεται ότι οι βοηθοί του Αλβέρτου κερδοσκόπησαν παράνομα από αγοραπωλησίες γης.

 

Μόλις ξέσπασε το σκάνδαλο, οι τέσσερις βοηθοί έβγαλαν στη σέντρα τον Παστόρ, επιμένοντας ότι αυτός ήταν πίσω απ’ όλα. Ο κατασκευαστής, έκανε κι αυτός αγωγές και μηνύσεις και ο Αλβέρτος απέλυσε τους πάντες.

Τον πέταξε έξω η... φρουρά

Αρχικά ο Αλβέρτος υποστήριξε τους βοηθούς του, αλλά αυτό άλλαξε όταν συναντήθηκε με τον Παστόρ τον περασμένο Μάιο. Ο Παλμερό αρνήθηκε να απολυθεί, αλλά ο Αλβέρτος τον πέταξε έξω από το παλάτι με τη βοήθεια της φρουράς του. Από κοντά τον Λοράν Ανσελμί, επικεφαλής του προσωπικού του γραφείου, τον Τιερί Λακόστ, προσωπικό του δικηγόρο και τον Ντιντιέ Λενότ, πρόεδρο του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

 

Αυτός που έπεισε τον Αλβέρτο να το κάνει ήταν ο Παστόρ, που φαίνεται ότι του παρουσίασε αδιάσειστα στοιχεία, όπως αποκαλύπτουν οι Times.

Το σκάνδαλο έρχεται σε μια δύσκολη στιγμή για το πριγκιπάτο που έχει κληθεί από την ΕΕ να περιορίσει τις δραστηριότητες ξεπλύματος μαύρου χρήματος στην επικράτειά του. Ο Αλβέρτος έχει μεγάλη αγωνία να μην ξαναμπεί η χώρα στη μαύρη λίστα με τους «μη συνεργαζόμενους» φορολογικούς παραδείσους, από την οποία βγήκε μόλις το 2009. Γι αυτό περνάει τον ένα νόμο μετά τον άλλον, προκειμένου να είναι -ή έστω να φαίνονται- όλα εντάξει στο πριγκιπάτο του.

Οι εξελίξεις αναμένονται πολύ πιπεράτες, όπως όλα στο ηλιόλουστο Μονακό και εν πολλοίς θα κρίνουν και το μέλλον της αξιοπιστίας του.

Διαβάστε ακόμα: Πριγκίπισσα Σαρλίν - Πρίγκιπας Αλβέρτος: Ντύθηκαν γαμπρός & νύφη ξανά στον ετήσιο χορό του Ερυθρού Σταυρού - Η ολόλευκη τουαλέτα & τα σκουλαρίκια Van Cleef (φωτό - βίντεο)

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ