Κορωνοϊός-ο εφιάλτης επιστρέφει; Η νέα παραλλαγή Eris ευθύνεται για την έξαρση – Προσοχή στα νησιά (βίντεο)

Συναγερμός για τη νέα παραλλαγή του κορονοϊού, φοβούνται ότι τα κρούσματα κορωνοϊού θα εκτοξευτούν

Σε συναγερμό βρίσκονται οι επιστήμονες της χώρας μας ενόψει της αύξησης των κρουσμάτων κορωνοϊού στην Ελλάδα στη «σκιά» της παραλλαγής Eris που έχει κάνει δυναμική εμφάνιση στο εξωτερικό.

«Ο covid δεν θα εξαφανιστεί. Εμείς θα πρέπει να μάθουμε να προστατευόμαστε» επισημαίνει ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος ενώ ο Νίκος Τζανάκης αναφέρει πως τα κρούσματα κορωνοϊού «εκτοξεύθηκαν».

Η νέα παραλλαγή σύμφωνα με τους ειδικούς αποτελεί απόγονο της μετάλλαξης Όμικρον ή Eris ή EG.5.1 η οποία κατηγοριοποιήθηκε ως παραλλαγή στη Μεγάλη Βρετανία στις 31 Ιουλίου ενώ πλέον αντιστοιχεί σε ένα στα 10 κρούσματα Covid-19. Είναι πλέον η δεύτερη πιο διαδεδομένη παραλλαγή στο Ηνωμένο Βασίλειο, μετά την Arcturus, και αντιστοιχεί σχεδόν στα μισά κρούσματα σε ποσοστό 39,4%, σύμφωνα με την UKHSA.

Τα 5 συμπτώματα που εμφανίζει:

  • Καταρροή
  • Πονοκέφαλος
  • Κόπωση (ήπια ή σοβαρή)
  • Φτάρνισμα
  • Πονόλαιμος

 

«Να μάθουμε να συμβιώνουμε με τον κορωνοϊό»

«Πρέπει να μάθουμε να συμβιώνουμε με τον κορωνοϊό» είπε στην ΕΡΤ την Τρίτη (8/8) ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, τονίζοντας πως υπάρχει αύξηση των κρουσμάτων τον τελευταίο καιρό.

«Η αύξηση, η οποία ήταν πιο μεγάλη την τελευταία εβδομάδα, σύμφωνα με την έκθεση του ΕΟΔΥ. Θα πρέπει να μην πανικοβαλλόμαστε. Πάντοτε ο κορωνοϊός θα κάνει μικροεξάρσεις και υφέσεις» επισήμανε ο καθηγητής μιλώντας στην εκπομπή «Συνδέσεις» της ΕΡΤ.

Μιλώντας για το καινούργιο στέλεχος με την ονομασία Eris τόνισε ότι μειώνει λίγο και την ικανότητα της ανοσίας μας να το πιάνει το στέλεχος γι’ αυτό και υπενθύμισε ότι κανείς δεν πρέπει να εξαιρείται από το εμβόλιο για τη μεταδοτική νόσο.

 

Ανησυχία του Νίκου Τζανάκη για τον χειμώνα που έρχεται

Ο καθηγητής πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης μίλησε το πρωί της Τρίτης (9/8) στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» του Open επισημαίνοντας πως τα κρούσματα κορονοϊού έχουν αυξηθεί σε όλη τη χώρα.

Όπως δε τόνισε η παραλλαγή ERIS μπορεί να αποβεί θανατηφόρα για τους ανθρώπους που έχουν υποκείμενα νοσήματα και εξασθενημένο ανοσοποιητικό και ζητά από τα εν λόγω άτομα να φορούν μάσκα και να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικά.

Επίσης ο Νίκος Τζανάκης εμφανίστηκε ιδιαίτερα ανήσυχος για τον χειμώνα που έρχεται και ιδίως για όταν θα ανοίξουν τα σχολεία τονίζοντας πως τότε τα κρούσματα κορονοϊού θα αυξηθούν.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ