Άκης Πετρετζίκης: Κανελόνια με pulled pork στη χύτρα ταχύτητας - Ένα νόστιμο πιάτο για την οικογένεια (βίντεο)

Πρέπει να την δοκιμάσετε αυτή την συνταγή.. 

Συστατικά

Για τη γέμιση

3 κ.σ. ελαιόλαδο

1 κιλό χοιρινό, λαιμό

 

1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

2 κ.σ. θυμάρι, φρέσκο

αλάτι

πιπέρι

50 γρ. κρασί λευκό

100 γρ. νερό

1 κ.σ. μουστάρδα, απαλή

Για την μπεσαμέλ

70 γρ. σπορέλαιο

70 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.

αλάτι

πιπέρι

850 γρ. γάλα, 3,5%

1 πρέζα μοσχοκάρυδο

40 γρ. mix τυριών

Για τη σύνθεση

2 ντομάτες, μεσαίες

1 κ.γ. ελαιόλαδο, για το ταψί

2 κ.σ. σιμιγδάλι, για το ταψί

250 γρ. κανελόνια

1/2 ματσάκι μαϊντανό

40 γρ. mix τυριών

Για το σερβίρισμα

ελαιόλαδο

ρόκα

πιπέρι

Ευχαριστούμε θερμά τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση της συνταγής

 

Μέθοδος Εκτέλεσης

  • Τοποθετούμε τη χύτρα ταχύτητας με το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά να κάψει. 
  • Κόβουμε σε ένα ξύλο κοπής τον χοιρινό λαιμό σε μικρά κομμάτια 1-2 εκ. και τον μεταφέρουμε στη χύτρα. 
  • Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το θυμάρι, το αλάτι, το πιπέρι, και σοτάρουμε για 3-4 λεπτά μέχρι να πάρει το κρέας ωραίο χρώμα. 
  • Σβήνουμε με το κρασί και το νερό. 
  • Προσθέτουμε τη μουστάρδα, ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα, και κλείνουμε με το καπάκι.
  • Γυρίζουμε τη βαλβίδα στην ένδειξη 3, μόλις δείξει η βαλβίδα το πράσινο χρώμα, χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια, και βράζουμε για 25 λεπτά.
  • Κλείνουμε τη φωτιά, αποσυμπιέζουμε τη χύτρα και αφαιρούμε το καπάκι. 
  • Σπάμε με τη βοήθεια ενός πιρουνιού το κρέας σε πολύ μικρά κομμάτια, τα μεταφέρουμε σε ένα ταψί, και το αφήνουμε στην άκρη. 

Για την μπεσαμέλ

Τοποθετούμε μια κατσαρόλα με το σπορέλαιο σε δυνατή φωτιά να κάψει. 

Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός.

Ρίχνουμε το αλάτι, το πιπέρι και το γάλα σταδιακά σε δόσεις, ανακατεύοντας συνεχώς.

Σβήνουμε τη φωτιά, τρίβουμε το μοσχοκάρυδο σε έναν τρίφτη χειρός μέσα στην κατσαρόλα, ρίχνουμε το mix τυριών, ανακατεύουμε μέχρι να δέσει η μπεσαμέλ, και αφήνουμε στην άκρη.

Για τη σύνθεση 

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα. 
  • Τρίβουμε τις ντομάτες στη χοντρή μεριά του τρίφτη μέσα στο ταψί με το χοιρινό.
  • Προσθέτουμε το μισό mix τυριών, τον μαϊντανό, και ανακατεύουμε όλα τα υλικά μεταξύ τους με ένα κουτάλι.
  • Πασπαλίζουμε ένα ορθογώνιο ταψί 25x32 εκ. με το ελαιόλαδο και το σιμιγδάλι.
  • Απλώνουμε το 1/3 από τη μπεσαμέλ σε όλη την επιφάνειά του.
  • Γεμίζουμε τα κανελόνια με τη γέμιση του χοιρινού και τα τοποθετούμε στο ταψί πάνω στην μπεσαμέλ.
  • Περιχύνουμε από πάνω την υπόλοιπη μπεσαμέλ και την απλώνουμε με μια μαρίζ ώστε να καλύψει όλη την επιφάνεια από τα κανελόνια.
  • Σκεπάζουμε καλά το ταψί με αλουμινόχαρτο, μεταφέρουμε το ταψί στον φούρνο, και ψήνουμε για 20 λεπτά.
  • Ξεσκεπάζουμε το ταψί, ανεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 220°C στον αέρα, και ψήνουμε για ακόμα 15 λεπτά μέχρι να πάρει χρώμα.
  • Αφαιρούμε το ταψί από τον φούρνο και το αφήνουμε για 10 λεπτά στην άκρη να κρυώσει.
  • Σερβίρουμε με ελαιόλαδο, ρόκα και φρέσκο πιπέρι. 

Who is who

Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει Λογιστική.

Από εκείνη ακριβώς τη στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκόταν στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών. Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.

Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη Λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η πενταετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό «σχολείο» για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο «THE GORING».

Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του Mega, «Master Chef». Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας «Master Chef».

Από το 2012 έως το 2014 εργάστηκε ως Head Chef στο εστιατόριο του chef Μισέλ Ρου και το Avenue Bistro στο Metropolitan Hotel. Το 2014, ξεκίνησε την εβδομαδιαία διαδικτυακή εκπομπή Kitchen Lab στο ελληνικό του κανάλι στο YouTube, αλλά και την εκπομπή Akis Kitchen στο αγγλικό κανάλι, στην οποία μοιράζεται τις συνταγές του στα αγγλικά. Από το 2014 μέχρι και σήμερα, ακολούθησαν διάφορες τηλεοπτικές παραγωγές στις οποίες ο Άκης Πετρετζίκης ήταν ο κεντρικός παρουσιαστής: Καν’ το όπως ο Άκης (2014-2016), Ιστορίες από την Λίστα (2014-2015), Μια Βαλίτσα Γεύσεις (2016-2017), Ready Steady Cook (2016-2017), Kitchen Lab (2017-σήμερα) και Akis' Food Tour (2020-σήμερα).

Στην ιστοσελίδα akispetretzikis.com θα βρείτε ό,τι συνταγή θέλετε!

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ