Τα Ελληνικά νησιά και τα μυρωδικά τους - Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου μας αποκαλύπτει τις νοστιμιές της χώρας μας

Τα νησιά μας κρύβουν  θησαυρούς, φανερούς σε αυτούς που ψάχνουν να τους ανακαλύψουν.

Τα νησιά μας είναι φημισμένα για το μοναδικό φως τους και τη θάλασσα που τα περιβάλλει σε όλους τους τόνους του μπλε. Όμως τα νησιά μας κρύβουν κι άλλους θησαυρούς, φανερούς σε αυτούς που ψάχνουν να τους ανακαλύψουν. Κρύβουν εικόνες από μυρωδιές διαπεραστικές και καλά αποτυπωμένες στη μνήμη. Κρύβουν κάτασπρα καλντερίμια με φουντωτούς, καταπράσινους, νόστιμους βασιλικούς. Μια ακόμα σφραγίδα στη μοναδικότητα των ελληνικών νησιών αφήνουν τα μυρωδικά τους. Είναι γνωστό άλλωστε ότι η γη τους μπορεί να θεωρείται άγονη αλλά είναι ευλογημένη και τα μυρωδικά που συναντάμε σε κάθε μας βήμα πάνω τους το αποδεικνύουν με το παραπάνω.

Ρίγανη

Η λιτή, έντονη και διαπεραστική μυρωδιά της φρεσκοτριμμένης ρίγανης ίσως αποτελεί ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα ελληνικά μυρωδικά παγκοσμίως. Είναι ένα φυτό φαρμακευτικό, αρτυματικό και αρωματικό. Είναι επίσης ιδιαίτερα αγαπητό από τις μέλισσες. Φύεται στα περισσότερα νησιά του Αιγαίου.

Άλλωστε, η χωριάτικη σαλάτα απογειώνεται με τη ρίγανη.

Θυμάρι

Το θυμάρι είναι βέβαιο ότι αποτελεί το σπουδαιότερο μελισσοκομικό φυτό της Ελλάδας. Με εκλεκτό και διακριτικό άρωμα και δυνατή, πλούσια και ελαφρώς καυστική γεύση, το θυμάρι είναι ένας μικρός πολυετής θάμνος ιδιαίτερα αγαπητός στο μαγείρεμα. Αυτοφύεται στις περισσότερες περιοχές της χώρας μας σε διάφορες ποικιλίες. Καθώς είναι εξαιρετικά ανθεκτικό φυτρώνει ακόμα και στα πιο ξερικά νησιά μας

Δεντρολίβανο

Το δενδρολίβανο είναι ένα από τα αγαπημένα μυρωδικά της μεσογειακής κουζίνας. Χρησιμοποιείται τόσο στη μαγειρική όσο και για να δώσει άρωμα, ένταση και χρώμα σε ελαιόλαδα, ξύδια αλλά και μαγειρικά αλάτια. Παρόλο που ευδοκιμεί καλλιεργήσιμο σχεδόν σε όλη τη χώρα μας, είναι αυτοφυές στα Κύθηρα και στην περιοχή Ριτσώνας του νομού Ευβοίας.

Αρμπαρόριζα

Με ιδιαίτερη γεύση και άρωμα, η αρμπαρόριζα έχει νότες λεμονάτες και είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά μυρωδικά των νησιών μας. Με τα όμορφά της λουλούδια την άνοιξη στολίζει πολλές ασβεστωμένες αυλές στα νησιά μας.

 Το γλυκό σταφύλι έχει μία αξεπέραστη γεύση χάρη στην αρμπαρόριζα.

Βασιλικός

Ο χιλιοτραγουδισμένος βασιλικός είναι ίσως το πιο αναγνωρίσιμο μυρωδικό μας. Με τη γλυκιά εθιστική ευωδιά του, σίγουρα συντροφεύει μνήμες μας από νυχτερινές καλοκαιρινές βόλτες σε νησιώτικα σοκάκια. Αρκεί ένα απαλό πέρασα της παλάμης από πάνω του για να ελευθερώσει και να μας χαρίσει απλόχερα το μοναδικό του άρωμα. Η χρήση του στη μαγειρική δεν θέλει πολλές συστάσεις καθώς είναι ενυπόγραφη κάθε φορά.

Μια απλή σάλτσα ντομάτας, παίρνει πολύ ωραία γεύση προσθέτοντας βασιλικό

Δυόσμος

Ο δυόσμος ανήκει και αυτός στα πιο αγαπητά βότανα, καθώς είναι ένα δροσερό αρωματικό και χαρακτηριστικό μυρωδικό των καλοκαιρινών πιάτων. Και μπορεί ο δυόσμος να είναι αυτοφυής σε υγρές και ορεινές περιοχές, το σίγουρο είναι όμως ότι στολίζει τα παρτέρια στους κήπους των νησιών μας. Ποιός δεν αγαπά τα νησιώτικα κεφτεδάκια με δυόσμο;

Μαϊντανός και άνηθος

Μαϊντανός και άνηθος. Αγαπημένα μυρωδικά που δεν λείπουν από κανένα κήπο. Η χρήση τους είναι σχεδόν καθημερινή στα μαγειρέματα, ιδιαίτερα στις νησιώτικες συνταγές που απαιτούν κάτι τις παραπάνω από αρώματα και γεύση. Οι γίγαντες, μελωμένοι και πεντανόστιμοι, είναι μία από τι; αγαπημένες ελληνικές γεύσεις με μαϊντανό και άνηθο.

Μάραθος

Ένα από τα πιο παλιά βότανα που η χρήση του μετράει χιλιετίες. Φύεται σχεδόν παντού και χαρίζει το φίνο του άρωμα σε πολλά φαγητά. Είναι τόσο συνυφασμένη η παρουσία του στα ελληνικά νησιά που υπάρχει ακόμη και νησί με το όνομά του! Ο λόγος φυσικά για το μάραθο , αναφέρει το argiro

Μαντζουράνα

Η μαντζουράνα είναι μακρινή ξαδέρφη της ρίγανης με πολύ πιο φίνο άρωμα. Και παρόλο που φύεται από μόνη της μόνο στην Κρήτη και στα υπόλοιπα νησιά είναι ένα από τα αγαπημένα βότανα που καλλιεργείται στους κήπους και τα μποστάνια.

Φασκόμηλο

Το χαρισματικό φασκόμηλο φύεται σε πολλά από τα νησιά μας. Με τη μοναδική και πολύ ιδιαίτερη μυρωδιά του, έχει φανατικούς φίλους αλλά και εχθρούς αφού όταν χρησιμοποιείται στη μαγειρική αφήνει την έντονη υπογραφή του.

Λουίζα

Η λουίζα με το τραγουδιστό όνομα είναι αυτή που δίνει τις νότες της σε μοσχομυριστά καλοκαιρινά λικέρ και κοσμεί τους περισσότερους κήπους και παρτέρια στα νησιώτικα σπίτια. Με τη φίνα της λεμονίσια ευωδιά κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει την ελληνικότητά της.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ