Τα άπειρα οφέλη αν τρώτε κρεμμύδια: για γερά οστά, γερή καρδιά, μακροζωία και ολίγη μυρωδιά που φεύγει μόνο με μαϊντανό

Τα κρεμμύδια είναι πλούσια σε φυτοχημικές ουσίες που μπορεί να έχουν ευεργετικές επιδράσεις στην υγεία μας. Τα κρεμμύδια δεν προσφέρουν στα φαγητά μας μόνο το άρωμα και τη γεύση τους που είναι ιδιαίτερα δημοφιλή αλλά συμβάλλουν στην καταπολέμηση ασθενειών.

Τα κρεμμύδια είναι πλούσια σε φυτοχημικές ουσίες που μπορεί να έχουν ευεργετικές επιδράσεις στην υγεία μας. Τα κρεμμύδια δεν προσφέρουν στα φαγητά μας μόνο το άρωμα και τη γεύση τους που είναι ιδιαίτερα δημοφιλή αλλά συμβάλλουν στην καταπολέμηση ασθενειών.



Τα κρεμμύδια περιέχουν ψηλές ποσότητες αντιοξειδωτικών ουσιών που συμβάλλουν στην προστασία των κυττάρων και του DNA τους, γράφει το diatrofi.medlook.gr. Έρευνες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση κρεμμυδιών, μειώνει τον κίνδυνο για έλκος στο στομάχι. Ο λόγος είναι ότι εκτός από την αντιοξειδωτική δράση, το κρεμμύδι καταστέλλει την ανάπτυξη του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού.  Το βακτηρίδιο αυτό είναι υπεύθυνο για την πρόκληση έλκους στο στομάχι.

Μια άλλη σημαντική δράση που έχουν τα καυτερά κρεμμύδια, είναι η μείωση της δυνατότητας συγκόλλησης των αιμοπεταλίων. Η συγκόλληση των αιμοπεταλίων σε συνδυασμό με την αθηροσκλήρυνση, προκαλούν απόφραξη αρτηριών με αποτέλεσμα καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά επεισόδια. Για την πρόληψη εγκεφαλικών και καρδιακών αγγειακών επεισοδίων, χορηγούνται σε ασθενείς αντιπηκτικά φάρμακα όπως η ασπιρίνη με στόχο τη μείωση της συγκόλλησης των αιμοπεταλίων. Είναι πιθανόν και αυτό διερευνάται τώρα, ότι η κατανάλωση κρεμμυδιών μπορεί να καταστέλλει τις δράσεις των αιμοπεταλίων και να προσφέρει αντιπηκτική προστασία.

Η δράση των κρεμμυδιών στην πρόληψη της οστεοπόρωσης έχει μελετηθεί σε πειραματόζωα. Η κατανάλωση καθημερινά έστω και μικρής ποσότητας κρεμμυδιού, βρέθηκε ότι αυξάνει την οστική πυκνότητα. Αυτό θα μπορούσε να έχει πρακτική σημασία σε ασθενείς που έχουν ψηλό κίνδυνο οστεοπόρωσης όπως οι γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση.

Τα κρεμμύδια πιθανόν να έχουν ωφέλιμες δράσεις εναντίον διαφόρων ασθενειών όπως ο καταρράκτης και οι καρδιαγγειακές παθήσεις. Επίσης μπορεί να βοηθούν εναντίον των καρκίνων του μαστού, του παχέος εντέρου, των ωοθηκών, του πνεύμονα, του στομάχου και της ουροδόχου κύστης.

Τέλος τα κρεμμύδια περιέχουν βιταμίνη C, κάλιο, φυτικές ίνες, φολικό οξύ, ασβέστιο, σίδηρο. Δεν περιέχουν καθόλου λιπαρές ουσίες και είναι φτωχά σε νάτριο. Φυτοχημικές ουσίες που υπάρχουν στα κρεμμύδια όπως τα δισουλφίδια, τα τρισουλφίδια και άλλες, έχουν αντικαρκινικές και αντιμικροβιακές ιδιότητες.

Βλέπουμε λοιπόν ότι οι ευεργετικές δράσεις των κρεμμυδιών μπορεί να είναι πολλές στον οργανισμό μας. Φυσικά πρέπει να αναφέρουμε την κακή οσμή που εκπέμπουμε όταν τρώμε κρεμμύδια. Για το πρόβλημα αυτό οι ειδικοί συστήνουν να τρώμε μαϊντανό ο οποίος εξουδετερώνει την κακοσμία στόματος λόγω κρεμμυδιών.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ