Βουλή: Πρόεδρος ξανά ο Κωνσταντίνος Τασούλας με 249 ψήφους - Ποιοι θα είναι αντιπρόεδροι (βίντεο)

Επανεξελέγη πρόεδρος της Βουλής ο Κώστας Τασούλας

Με 249 ψήφους επανεξελέγη πρόεδρος της Βουλής ο Κωνσταντίνος Τασούλας. Ο κ. Τασούλας αναδείχθηκε εκ νέου πρόεδρος της Βουλής με τις ψήφους των βουλευτών της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και της Ελληνικής Λύσης. Οι 59 βουλευτές των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης δήλωσαν «παρών».

Ποιος είναι ο Κώστας Τασούλας

Ο Κωνσταντίνος Τασούλας γεννήθηκε στα Ιωάννινα το 1959. Είναι παντρεμένος με τη Φανή Σταθοπούλου και έχουν δύο παιδιά. Σπούδασε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και έχει εργαστεί κατά την περίοδο 1988-89 σε δικηγορική εταιρεία του Λονδίνου ως υπότροφος του Βρετανικού Συμβουλίου. Υπήρξε ιδιαίτερος γραμματέας του Ευαγγέλου Αβέρωφ-Τοσίτσα, επίτιμου προέδρου της ΝΔ από το 1981 έως το 1990. Στις βουλευτικές εκλογές του 2000 εξελέγη βουλευτής Ιωαννίνων. Επανεξελέγη στις βουλευτικές εκλογές του 2004, του 2007, του 2009, του 2012, του 2015, του 2019. Το 1994 εξελέγη δήμαρχος Κηφισιάς. Το 2007 ορίστηκε υφυπουργός Εθνικής Άμυνας. Τον Φεβρουάριο του 2010 εξελέγη γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ. Το 2014 ορίστηκε υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού. Το 2019 εξελέγη πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, θέση στην οποία επανεξελέγη μετά από τις εκλογές της 21ης Μαΐου 2023.

Πριν ξεκινήσει η διαδικασία, ο Νικήτας Κακλαμάνης -ο οποίος δεν θα είναι ξανά αντιπρόεδρος, αφού από τη ΝΔ προτάθηκαν οι Γιάννης Πλακιωτάκης, Γιώργος Γεωργαντάς και Θανάσης Μπούρας- απηύθυνε, όπως είπε, «λόγια καρδιάς για μια πορεία 8 ετών». «Μπορεί η έδρα να φαντάζει ψηλά, αλλά ουδέποτε την αντιμετώπισα αφ' υψηλού. Επέλεξα να παραμείνω προσγειωμένος, να ενώσω και να φτιάξω γέφυρες. Από αύριο θα ξεκινήσουμε από το ίδιο υψόμετρο στα ίδια έδρανα, αλλά με διαφορετικές ισορροπίες. Θέλω να επενδύσουμε στη σύνεση και στην αλήθεια των προθέσεών μας» είπε ο κ. Κακλαμάνης, ο οποίος ευχαρίστησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον Κωνσταντίνο Τασούλα, αλλά και τον φρούραρχο της Βουλής.

Τον λόγο πήραν οι εκπρόσωποι των Σπαρτιατών και Νίκης, οι οποίοι δεν θα ψηφίσουν τον Κώστα Τασούλα και θα δηλώσουν «παρών». Λίγα λεπτά αργότερα τον λόγο πήρε η Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία ανακοίνωσε ότι η Πλεύση Ελευθερίας ψηφίζει επίσης «παρών», «για λόγους αρχής, χωρίς προσωπική μομφή στο πρόσωπο του Κωνσταντίνου Τασούλα». Η κυρία Κωνσταντοπούλου προκάλεσε, μάλιστα, δυσφορία στην αίθουσα της Ολομέλειας, καθώς συνέχισε την τοποθέτησή της λέγοντας ότι «με την ευκαιρία αυτή θα ήθελα να δηλώσω ότι η Πλεύση Ελευθερίας θα συμβάλει στην ενίσχυση της κοινοβουλευτικής λειτουργίας». Προκλήθηκαν τότε αντιδράσεις στην αίθουσα και ακούστηκε η λέξη «αρχίσαμε» για την παρέμβαση της επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας.

Ποιους προτείνουν τα κόμματα για αντιπροέδρους

Για τις θέσεις των α’, β’ και γ’ αντιπροέδρων, η ΝΔ θα προτείνει, εκτός από τον Θανάση Μπούρα, ο οποίος παραμένει, τους Γιάννη Πλακιωτάκη και Γιώργο Γεωργαντά, στις θέσεις των Νικήτα Κακλαμάνη και Χαράλαμπου Αθανασίου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ από τη Μερόπη Τζούφη θα μετακινηθεί στην Όλγα Γεροβασίλη, ενώ το ΠΑΣΟΚ θα επιμείνει στον Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο.

Το ΚΚΕ θα προτείνει ξανά τον Γιώργο Λαμπρούλη, ενώ η Ελληνική Λύση -σε αντίθεση με τη Βουλή της μιας ημέρας, που είχε προτείνει τον Κώστα Χήτα- θα δώσει τη σκυτάλη στον Βασίλη Βιλιάρδο.

Οι Σπαρτιάτες- τον υποψήφιο των οποίων δεν θα ψηφίσουν τα υπόλοιπα κόμματα και ως εκ τούτου δεν θα εκλεγεί- αναμένεται να προτείνουν τον Πέτρο Δημητριάδη.

Η Νίκη θα προτείνει τον Γιώργο Αποστολάκη.

Η Πλεύση Ελευθερίας τον Μιχάλη Χουρδάκη.

 

 

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ