Εύα Καϊλή: Πως οδήγησε σε παραίτηση τον εισαγγελέα Μισέλ Κλεζ - Γιατί μπορεί να ακυρωθεί η προδικασία (βίντεο)

Ραγδαίες εξελίξεις στην υπόθεση της Εύας Καϊλή και του Qatargate, καθώς ο εισαγγελέας Μισέλ Κλεζ ανακοίνωσε ότι παραιτείται, χωρίς να διευκρινίσει τους λόγους.

Νομικές πηγές εκτιμούσαν ότι η αιφνίδια απόφασή του Μισέλ Κλεζ, ίσως δεν είναι άσχετη με το γεγονός ότι το κινητό του τηλέφωνο φέρεται να είχε μολυνθεί με κατασκοπευτικό λογισμικό, όπως αποκάλυψαν βελγικά ΜΜΕ καθώς και τα πιθανά ευρήματα σε αυτό.

Ούτε η ομοσπονδιακή εισαγγελία έριξε περισσότερο φως με την ανακοίνωσή της το βράδυ της Δευτέρας, επιβεβαιώνοντας την παραίτηση Κλεζ. Αρκέστηκε να αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι ήταν προληπτικού χαρακτήρα.

Όπως λέει η Εισαγγελία του Βελγίου, «πρόσφατα ήρθαν στο φως στοιχεία σχετικά με την υπόθεση διαφθοράς εντός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου» (σ.σ. το Qatargate), τα οποία «θα μπορούσαν να εγείρουν ορισμένα ερωτήματα ως προς την αντικειμενική λειτουργία της έρευνας».

Διαβάστε ακόμα: Εύα Καϊλη: Χώρισε με τον Φραντσέσκο Τζόρτζι; - "Τους ενώνει μόνο το παιδί" (βίντεο)

«Ως προληπτικό μέτρο και προκειμένου να επιτραπεί στο δικαστικό σύστημα να συνεχίσει το έργο του με ηρεμία και να διατηρηθεί ο απαραίτητος διαχωρισμός μεταξύ της ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής και των επαγγελματικών υποχρεώσεων, ο ανακριτής Μισέλ Κλεζ μας ενημέρωσε ότι αποφάσισε απόψε να αποσυρθεί από την υπόθεση. Αυτό συμβαίνει παρά την απουσία οποιουδήποτε πραγματικού στοιχείου που θα μπορούσε να θέσει υπό αμφισβήτηση την εντιμότητα οποιουδήποτε από τα εμπλεκόμενα μέρη και το σημαντικό έργο που έχει επιτελέσει ο ίδιος και οι ανακριτές στην υπόθεση αυτή», ανέφερε η σχετική ανακοίνωση.

Τέλος, επισημαίνει ότι «άλλος ανακριτής, ο οποίος έχει ήδη παρέμβει πολλές φορές στο παρελθόν στην υπόθεση, είναι αυτός που θα αναλάβει» την έρευνα.

Δικαστική πηγή δήλωσε στην L'Echo ότι η απόφαση αυτή ήταν «ένα μέτρο που ελήφθη για την προστασία της υπόθεσης. Δεν υπάρχει κανένα λάθος εκ μέρους του». Ο δικαστής Κλεζ, ο οποίος θα συνταξιοδοτηθεί στο τέλος του έτους, είχε προγραμματίσει να αποσυρθεί από την υπόθεση.

 

 

Προσφυγή από την Εύα Καϊλή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

 

Σημειώνεται ότι όπως έγινε γνωστό σήμερα, η Εύα Καϊλή προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, μεταξύ άλλων, για «την παραβίαση της κοινοβουλευτικής της ασυλίας, διότι παρακολουθείτο από τις μυστικές υπηρεσίες κατά την περίοδο που συμμετείχε στην επιτροπή PEGA, η οποία θεσμικώς ερευνούσε την ύπαρξη παράνομου λογισμικού που παρακολουθούσε τις κινήσεις των ευρωβουλευτών και των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης», όπως ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους οι δικηγόροι της, Σβεν Μαρί και Μιχάλης Δημητρακόπουλος. Αν η Εύα Καϊλή κερδίσει την προσφυγή τότε η προδικασία που έχει γίνει θα ακυρωθεί.

Διαβάστε ακόμα: Εύα Καϊλη: Επιστρέφει στο Ευρωκοινοβούλιο - Μπορεί πλέον χωρίς «βραχιολάκι» να συμμετέχει στις εργασίες του

Η ανακοίνωση των δύο δικηγόρων της Εύας Καϊλή:

«Η δημοσιοποίηση αυτής της είδησης προκάλεσε αρκετό ενδιαφέρον, παρόλο που υπήρξαν κάποια, συγκεκριμένα μέσα, που συστηματικά βάλλουν κατά της κυρίας Καϊλή και την κατηγόρησαν για τη δημιουργία σεναρίων συνωμοσίας! Αλλά τα συνταρακτικά νέα που ακολούθησαν, σύμφωνα με τα οποία ακόμα και ο δικαστής-ανακριτής Μισέλ Κλεζ παρακολουθείτο, τους άφησαν άφωνους!

Δεν υπάρχει κανένα σενάριο συνωμοσίας. Φαίνεται πως η πικρή αλήθεια είναι ότι στις Βρυξέλλες, την πρωτεύουσα της Ευρώπης, έχουν εγκατασταθεί οι γεωπολιτικές συγκρούσεις του Αραβικού Κόλπου, της Βόρειας Αφρικής, της Αραβικής Χερσονήσου, το θύμα των οποίων είναι σήμερα η κυρία Καϊλή, αύριο οι δικαστές και οι εισαγγελείς, μεθαύριο ποιος;».

Παρακολουθούσαν τα κινητά τηλέφωνα δικαστών και ανακριτών

Υπενθυμίζεται ότι, προ ημερών, δημοσιεύματα του βελγικού Τύπου αποκάλυπταν ότι κατασκοπευτικό λογισμικό εντοπίστηκε σε τηλέφωνα της βελγικής αστυνομίας και δικαστών, μεταξύ των οποίων και στο τηλέφωνο του δικαστή Μισέλ Κλεζ.

Σύμφωνα με τη LeSoir, η βελγική αστυνομία και οι δικαστές ενημερώθηκαν ότι το τηλέφωνό τους έδειξε ίχνη spyware.

«Έπειτα από υποψίες για κατασκοπεία, πολλές συσκευές ανατέθηκαν σε ομοσπονδιακούς αστυνομικούς της Μονάδας Εγκλήματος Υπολογιστών (FCCU), οι οποίοι ειδικεύονται σε περίπλοκες μορφές εγκλήματος στον κυβερνοχώρο.Τα τηλέφωνα εισαγγελέων, δικαστών-ανακριτών, αστυνομικών, ακόμη και του προσωπικού του δικαστικού συστήματος έχουν υποβληθεί σε εκτενή και επανειλημμένη ανάλυση.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι αναλύσεις υποδηλώνουν μόλυνση των τηλεφώνων από spyware, σύμφωνα με τα στοιχεία που μεταδίδονται στους ενδιαφερόμενους. Η συσκευή του ανακριτή Μισέλ Κλεζ είναι ένα από τα τηλέφωνα που βρέθηκαν θετικά», μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο RTBF, το οποίο έχει διασταυρώσει αυτές τις πληροφορίες με πολλές πηγές τους τελευταίους μήνες.

Το RTBF διευκρινίζει ότι δεν γνωρίζει τον ακριβή αριθμό των τηλεφωνικών τερματικών που επηρεάζονται.

Τότε, η ομοσπονδιακή αστυνομία δεν σχολίασε την υπόθεση, «δεδομένης της ευαισθησίας του φακέλου», και παρέπεμψε στην ομοσπονδιακή εισαγγελία για επικοινωνία.

Η ομοσπονδιακή εισαγγελία αρνήθηκε επίσης να σχολιάσει.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ