Το κοντέρ μηδένισε: Η στρατηγική και οι κίνδυνοι της ΝΔ στη 2η κάλπη – Η καταστροφική τακτική του ΣΥΡΙΖΑ & η ευκαιρία του ΠΑΣΟΚ

Οι εκλογές τελείωσαν, πάμε για τις επόμενες. Οι κάλπες άδειασαν και περιμένουν…

Του Γιώργου Γάκη

Τι περιμένουν; Μα φυσικά όλους εμάς να πάνε να ξαναψηφίσουμε. Εδώ είναι που αρχίζουν τα προβλήματα των κομματικών επιτελείων. Στις επόμενες γραμμές θα προσπαθήσουμε να κάνουμε όχι τόσο μία ακόμα δημοσιογραφική ανάλυση, αλλά μία επικοινωνιακή προσέγγιση για το τι πρέπει αν προσέξουν και τι να αποφύγουν.

Θα τους πούμε τα SOS που λέγαμε και στο σχολείο, μήπως και περάσουν την… τάξη.

Θα προσέξατε κι εσείς ότι κάποια έμειναν… μετεξεταστέα και κάποια άλλα πιστεύουν ότι πέρασαν την τάξη.

Το κοντέρ μηδένισε

Το αποτέλεσμα της 2ης κάλπης μπορεί αν φέρει κι άλλες εκπλήξεις. Πρώτος, δεύτερος, τρίτος μπορεί η σειρά να έχει «κλειδώσει» όμως η κυβερνησιμότητα δεν είναι δεδομένη, αφήστε που και η… σειρά παίζει.

Η Νέα Δημοκρατία είναι πρώτη και με διαφορά στην κάλπη της απλής αναλογικής, μεγάλος κερδισμένος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όμως δεν έφτασε στην πηγή. Αναζητά την αυτοδυναμία, στόχος δύσκολος τόσο με την απλή αναλογική (αν και πλησίασε) όσο και με την ενισχυμένη.

Όσοι πιστεύουν ότι από το 40,7% το 38% που χρειάζεται με την ενισχυμένη είναι εύκολο κάνουν λάθος.

Χρειάζεται προσοχή, συγκέντρωση στον στόχο, προσήλωση στον αρχικό σχεδιασμό και πειθαρχία στο επικοινωνιακό σχέδιο που υπάρχει.

Απαγορεύονται, η έπαρση, τα χαμόγελα, η αμετροέπεια. Τρεις πολύ κακοί σύμβουλοι. Η ομάδα του Κυριάκου Μητσοτάκη πρέπει να κρατήσει τον ρυθμό σταθερό στην κούρσα για να κάνει το finish στα τελευταία μέτρα. Το αφήγημα για μία καλύτερη Ελλάδα, παρά τα λάθη είναι… ανθρώπινο, γήινο και το σημαντικότερο αντιληπτό.

Η τακτική του ΣΥΡΙΖΑ

Αντιθέτως από την άλλη πλευρά, στον ΣΥΡΙΖΑ, όλο αυτό το διάστημα προσπαθούν να μας πείσουν ότι ζούμε σε μία «μαύρη Ελλάδα» με τη «μαύρη μας τη μοίρα». Πολλές φορές νομίζεις ότι βλέπεις Ελληνική ταινία με τη Μάρθα Βούρτση και τον Βασιλάκη Καϊλα.

Φυσικά και δεν είμαστε η τέλεια χώρα, αυτή άλλωστε δεν υπάρχει, όμως δεν έχει έρθει η καταστροφή που παρουσιάζει το αφήγημα του ΣΥΡΙΖΑ. Οι επικοινωνιολόγοι του ΣΥΡΙΖΑ έχουν επενδύσει στον φόβο, στον τρόμο, στην απόγνωση, σε αρνητικά συναισθήματα που θέλουμε να ξορκίσουμε ακόμα και στα όνειρα.

Μόνο που δεν είναι όνειρα, αλλά πραγματικότητα. Το χειρότερο είναι ότι επιμένουν. Δεν έχουν καταλάβει ότι δεν θέλουμε άλλο «μαύρο» στη ζωή μας.

Θέλουμε μία προοπτική για κάτι καλύτερο. Αυτό δεν έχει μπορέσει να πείσει ότι μπορεί να προσφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ. Ένα αφήγημα πραγματικό, όχι… αυταπάτη.

Ένα αφήγημα που να πατάει στη λογική και όχι σε άναρχα δομημένες σκέψεις που μπορεί να βγάζουν ένα νόημα, όμως όταν κάποιος βάλει «κόμματα και τελείες» αντιλαμβάνεται πολύ εύκολα ότι είναι ανεφάρμοστα.

Ένα αφήγημα άλλωστε δεν μπορεί να τους συμπεριλάβει όλους.

Πώς άλλωστε είναι κάτι τέτοιο εφικτό. Οι εποχές των υποσχέσεων πέρασαν, είναι λογικές δεκαετιών πίσω που δεν μας πήγαν και πολύ… μπροστά. Οι υποσχέσεις των κομμάτων μας οδήγησαν στην οικονομική καταστροφή. Το να γίνουμε ευχάριστοι δεν μας κάνει και χρήσιμου.

Οι πολίτες το γνωρίζουν πλέον.

Ο τρίτος της… παρέας

Όσο για ΠΑΣΟΚ… έγραψε καλά στο τελευταίο διαγώνισμα, αλλά ούτε κι αυτό πέρασε την τάξη. Τώρα πρέπει να βρει το στόχο.

Ένα βήμα κάθε φορά. Αντίπαλος του ΠΑΣΟΚ δεν είναι η Νέα Δημοκρατία. Και αυτοί πρέπει να σχεδιάσουν επικοινωνία από την αρχή. Δεν πρέπει να διατηρήσουν το ποσοστό τους, αλλά να το αυξήσουν.

Αυτό είναι το βήμα. Στόχος ο ΣΥΡΙΖΑ. Αν θέλουν να κερδίσουν τη 2η κάλπη έχουν μόνο έναν αντίπαλο. Ας αφήσουν προς το παρόν τη Νέα Δημοκρατία, θα βρούνε χρόνο να την αντιμετωπίσουν αργότερα και ας ασχοληθούν πως θα κερδίσουν τους απογοητευμένους ψηφοφόρους τους.

Αυτούς που τους εγκατέλειψαν πριν από χρόνια που δεν θέλουν να βλέπουν τη Νέα Δημοκρατία και που θέλουν να επιστρέψουν με τα νέα πρόσωπα που έχει φέρει το ΠΑΣΟΚ, απαλλαγμένο από τον κακό του εαυτό.

Και για το τέλος τα μαθηματικά

Η Νέα Δημοκρατία δεν κυνηγάει το 41% στις δεύτερες εκλογές από το 38%. Αυτό θα είναι μεγάλη επιτυχία για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, μεγαλύτερη από το 41%. Στην πολιτική 1 + 1 δεν κάνει 2.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης γνωρίζει πολύ καλά ότι αρκετοί από αυτούς που πήγαν να ψηφίσουν δεν θα ξαναπάνε θεωρώντας ότι «έκαναν το καθήκον τους», κάποιοι από… αντίδραση θα στηρίξουν το ΠΑΣΟΚ ελπίζοντας ότι θα κερδίσει τον ΣΥΡΙΖΑ.

Είναι εκείνοι που για να απαλλαγούν από τον ΣΥΡΙΖΑ το 2019 ψήφισαν Νέα Δημοκρατία.

Το δεξιά, κέντρο και αριστερά άλλωστε δεν υπάρχει.

Εξαιρώντας μικρά ποσοστά στα δύο άκρα, όλοι οι υπόλοιποι είναι ψηφοφόροι και των τριών κομμάτων.

Ακριβώς έτσι. Και όσο πιο γρήγορα το καταλάβουν και τους κερδίσουν τόσο το καλύτερο για αυτούς.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ