Η Αναστασία Γκαρά με το ΣΥΡΙΖΑ στο eirinika: Να συνεχίσεις να διεκδικείς - Κι αν πέσεις εφτά φορές, οχτώ να σηκωθείς (φωτό)

Συνεπής, εργατική και ειλικρινής η Αναστασία Γκαρά, υποψήφια βουλευτής Έβρου με το ΣΥΡΙΣΑ- ΠΣ, μιλάει στην Ειρήνη Νικολοπούλου και στο eirinika.gr για το έργο που υπηρετεί, το ρόλο των νέων και τον τρόπο που αξιοποιεί το ελάχιστο ελεύθερο της χρόνο.

Βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο και εμείς στο eirinika και στην ενότητα smart interview θέλουμε να παρουσιάσουμε, να γνωρίσουμε τους ανθρώπους και το έργο τους. Αυτά πρέπει να βαρύνουν την απόφασή μας πριν από την κάλπη.

Ποια είναι η Αναστασία Γκαρά: 

Γεννήθηκα στην Ορεστιάδα το 1984, όπου και ακόμα κατοικώ. Είμαι δημοσιογράφος και απόφοιτη του Τμήματος Επικοινωνίας Μέσων Πολιτισμού Παντείου Παν/μίου, με μεταπτυχιακές σπουδές στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης Ιστορίας Παντείου. Εκπροσωπώ τον Νομό Έβρου στην Βουλή με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, από τον Ιανουάριου του 2015. Από το 2019 ανέλαβα Αν. Τομεάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Ενημέρωσης Επικοινωνίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ενώ είμαι και μέλος της ελληνικής αποστολής στο Διεθνή Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη.

Γιατί αποφασίσατε να ασχοληθείτε με την πολιτική:

Από πολλή νεαρή ηλικία με ενδιέφεραν οι κοινωνικές εξελίξεις και συμμετείχα σε πολιτικές αλλά και πολιτιστικές, συλλογικές δράσεις στον τόπο μου, τον Έβρο. Όταν ξέσπασε η κρίση ήμασταν πολλές και πολλοί αυτοί που είπαμε «ως εδώ». Αποφασίσαμε οργανωμένα και αποφασιστικά να βγούμε μπροστά και μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα να διεκδικήσουμε ένα άλλο παράδειγμα πολιτικής. Για τους πολλούς, για την κοινωνία και φυσικά για τον τόπο μας. Πάντα ήθελα ο Έβρος να αντιμετωπίζεται ισότιμα, με σεβασμό και να έχει τις ευκαιρίες που έχει στερηθεί ώστε να δείξει τις τεράστιες δυνατότητες του.

Μπορεί να είναι εικόνα 2 άτομα, νοσοκομείο και κείμενο

Μπορεί να είναι εικόνα 3 άτομα και άτομα που χαμογελούν

Το μήνυμα που θέλετε να στείλετε στους νέους:

Το πρώτο που θέλω να τους πω είναι να μην πιστέψουν πότε αυτό το «όλοι ίδιοι είναι», που τόσο εντατικά καλλιεργούν στην ελληνική κοινωνία συγκεκριμένοι κύκλοι. Αυτό είναι ένα βολικό αφήγημα που εξυπηρετεί αυτούς που «μεταμορφώνουν» ημετέρους σε golden boys μέσα σε μια νύχτα. Την ίδια ώρα οι νέοι μας φοιτούν σε υποβαθμισμένα πανεπιστήμια, εργάζονται χωρίς δικαιώματα και εγκαταλείπουν τη χώρα για το εξωτερικό. Όλο αυτό είναι ένα άδικο και παρασιτικό σύστημα. Περιοχές σαν τον Έβρο ερημώνουν, η χώρα χάνει ικανούς και καταρτισμένους ανθρώπους επειδή κάποιοι ενδιαφέρονται μόνο για το πως θα συνεχίσουν να λεηλατούν τον δημόσιο πλούτο. Με το «όλοι ίδιοι είναι», όλοι αυτοί επιδιώκουν να τη «βγάλουν λάδι». Το δεύτερο που θέλω να τους πω, ενόψει και των εκλογών της Κυριακής, είναι πως η ψήφος έχει δύναμη. Είναι ένα πολύ ισχυρό «όπλο» στα χέρια μας. Οι νέοι πρέπει να αξιοποιήσουν αυτό το «όπλο». Γιατί αφορά στο μέλλον και στην ίδια μας τη ζωή. Ο κ. Μητσοτάκης τρέμει την ψήφο των νέων και δικαιολογημένα. Εμείς, απ’ την άλλη, πιστεύουμε βαθιά πως είναι ώρα να βγει η νέα γενιά στο προσκήνιο. Γι’ αυτό και έχουμε καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για τη στήριξη και ενίσχυση των νέων ανθρώπων.

Ακούμε καθημερινά περιστατικά βίας, κακοποίησης, παρενόχλησης γυναικών, τι πρέπει να γίνει ώστε να εξαλειφθούν αυτά τα φαινόμενα;

Η έμφυλη βία συναντάται σε κάθε πτυχή της καθημερινότητας των γυναικών, στο οικογενειακό, φιλικό και εργασιακό περιβάλλον. Με τις κοινωνικές ανισότητες, οι οποίες διευρύνθηκαν σημαντικά με τις πολιτικές που άσκησε η ΝΔ αυτήν την τετραετία, να επηρεάζουν δραματικά τις γυναίκες. Υπενθυμίζω πως μόνο το 2022 έγιναν 21 γυναικοκτονίες. Ως πολιτικό σύστημα αλλά και ως κοινωνία έχουμε χρέος να διασφαλίσουμε την ισότητα, την ισονομία, την ευημερία για όλες τις γυναίκες και τα κορίτσια στον τόπο μας. Έχουμε προτείνει, ως ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων για την προστασία των γυναικών απέναντι στα περιστατικά βίας και κακοποίησης. Αναφέρω ενδεικτικά την πλήρη εφαρμογή της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης και της Διεθνούς Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Παιδιού, την επέκταση και αναβάθμιση όλων των Συμβουλευτικών Κέντρων, των Ξενώνων φιλοξενίας και της Γραμμής SOS 15900 για τη στήριξη των γυναικών (ν.4604/2019), την ίδρυση των Γραφείων Αντιμετώπισης και φυσικά τη δωρεάν νομική στήριξη των γυναικών και των παιδιών που «δραπετεύουν» από την ενδοοικογενειακή βία.

Μπορεί να είναι εικόνα 2 άτομα και λουλούδι

Μπορεί να είναι εικόνα 1 άτομο και ο Παρθενώνας

Ποια είναι η εικόνα που θα θέλατε να παρουσιάζει η Ελλάδα το 2050;

Θέλω να μπορεί η Ελλάδα να πατάει γερά στα πόδια της. Αυτός είναι ο στόχος. Με την εδραίωση ενός αναπτυξιακού, παραγωγικού μοντέλου, που να την έχει καταστήσει οικονομικά αυτάρκη. Που θα έχει δώσει στους ανθρώπους που μοχθούν την ευκαιρία να πραγματοποιήσουν τα σχέδια και τα όνειρα τους για μια καλύτερη ζωή. Χωρίς αποκλεισμούς και παθογένειες που τους στερούν τις ευκαιρίες που δικαιούνται. Ειδικά εμείς οι Εβρίτες, έχουμε πληρώσει τις χρόνιες στρεβλώσεις ενός αδιάφορου κράτους, με χιλιάδες νέους να φεύγουν στο εξωτερικό επειδή δεν υπάρχουν δουλειές. Αυτό είναι ένα από τα πρώτα που πρέπει να αλλάξουμε.

Μπορείτε να μας πείτε 2 σημεία που διαφοροποιούν το ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ.

Ένα βασικό σημείο που μας διαφοροποιεί σε «κεντρικό επίπεδο», να το πω έτσι, από το ΠΑΣΟΚ του κ. Ανδρουλάκη, είναι πως εμείς, ως ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, έχουμε ένα μόνο «μέτωπο». Θεωρούμε πως αυτή η κυβέρνηση είναι η χειρότερη για τον τόπο από τη Μεταπολίτευση και μέχρι σήμερα, και για αυτό προκρίνουμε την πολιτική αλλαγή ως εθνική ανάγκη. Αντιθέτως, ο κ. Ανδρουλάκης επιχειρεί με τον κόμμα του ένα «διμέτωπο», τόσο απέναντι στη ΝΔ αλλά και απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ. «Διμέτωπο» τον οποίο θεωρώ πως δεν έχει πραγματική βάση και ειλικρινά αδυνατώ να κατανοήσω. Το ίδιο θεωρώ πως πιστεύει και η συντριπτική πλειοψηφία των δημοκρατικών και προοδευτικών πολίτων γι’αυτό είμαι βέβαιη πως θα στηρίξουν μαζικά τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Για τις διαφορές μας με τη ΝΔ, νομίζω θα μπορούσαμε να γράψουμε ολόκληρο βιβλίο. Αρκεί να δουν οι πολίτες τι έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ - σε συνθήκες μάλιστα οικονομικής ασφυξίας - για να ενισχύσει το Εθνικό Σύστημα Υγείας, για να έχουν όλοι οι πολίτες αξιοπρεπή ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, και τα όσα κάνει σήμερα η ΝΔ, που ακόμη και εν μέσω πανδημίας, αυτό που τους ενδιάφερε ήταν η διάλυση, η ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ. Αντίστοιχα παραδείγματα μπορώ να αναφέρω και για τη διάλυση της δημόσιας εκπαίδευσης, την υποβάθμιση των δημόσιων πανεπιστημίων από τη ΝΔ - για να κερδοσκοπούν αμφιβόλου αξίας ιδιωτικά κολέγια - ή την κατάργηση του οκτάωρου στα εργασιακά και τη θέσπιση των απλήρωτων υπερωριών. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ βρίσκεται στον αντίποδα αυτών των πολιτικών και έχει δεσμευτεί πως όταν γίνει κυβέρνηση θα τις καταργήσει.

Τι σας φοβίζει περισσότερο σήμερα;

Με φοβίζει και με οργίζει όμως ταυτόχρονα, να βλέπω συμπολίτες μας να πετιούνται έξω από τα σπίτια τους που πλειστηριάζονται, όπως συνέβη με τον 81χρονο σε αναπηρικό αμαξίδιο στη Χαλκιδική, πριν λίγες ημέρες. Με τον κ. Μητσοτάκη να το παρουσιάζει όλο
αυτό περίπου ως «κανονικότητα». Με φοβίζει και με οργίζει όμως ταυτόχρονα, να βλέπω πως η πρώτη σκέψη των νέων αλλά και των ανθρώπων με ικανότητες και εξειδίκευση στο αντικείμενο τους, είναι το πως θα εγκαταλείψουν τη χώρα. Δεν μπορώ παρά να σκεφτώ πως η διακυβέρνηση του κ.Μητσοτάκη δεν μας κόβει μόνο τα «φτερά» αλλά μας καθηλώνει και τα «πόδια» σε ένα «άγονο» και «κακοτράχαλο» παρόν, στερώντας μας συνειδητά ένα καλύτερο μέλλον. Γι’ αυτό παλεύουμε με τόση αποφασιστικότητα. Για να ξαναφέρουμε, απέναντι στον φόβο και την ανασφάλεια την ελπίδα στους ανθρώπους και την πίστη για αυτόν τον τόπο.

Ένα γνωμικό ή ρητό που σας εκφράζει και θα θέλατε να μοιραστείτε:

«Γιατί να λέμε βίαια τα νερά ενός ποταμού και όχι τις όχθες που τα περιορίζουν;» του Μπέρτολτ Μπρεχτ.

Μεγαλύτερο προτέρημα και ελάττωμα;

Μεγαλύτερο προτέρημα θεωρώ την εργατικότητα, την εντιμότητα και την συνέπεια που με διακρίνει. Κάτι που νομίζω έχουν αναγνωρίζει και οι Εβρίτες και οι Εβρίτισσες, σε αυτήν την όμορφη, έντιμη, συλλογική προσπάθεια που κάνουμε για το παρόν και το μέλλον του Έβρου, όλα αυτά τα χρόνια. Κατά τα άλλα, συνομιλώντας καθημερινά με πολλούς συμπολίτες μου στον Έβρο, πάντα λέω τη γνώμη μου, αυτό που πιστεύω. Δεν θέλω απλά να «χαϊδεύω αυτιά», να λέω «αυτά που θέλει να ακούσει ο άλλος». Αυτό κάποιοι το μετρούν ως ελάττωμα, ιδίως για πολιτικούς. Εγώ το ονομάζω ειλικρίνεια.

Κοιτάζετε τον καθρέφτη. Τι θα λέγατε στον εαυτό σας;

Να συνεχίσεις να διεκδικείς. Κι αν πέσεις εφτά φορές, οχτώ να σηκωθείς. Για τον συμπολίτη, για τον Έβρο, τη Θράκη, την ακριτική και νησιωτική Ελλάδα.

Πως περνάτε τον ελεύθερο χρόνο, αγαπημένη ταινία, μουσική, φαγητό ή άλλο:

Είναι αλήθεια πως όταν είσαι μέρος της κεντρικής πολιτικής σκηνής, ο ελεύθερος χρόνος δεν περισσεύει. Παρόλα αυτά, με την πρώτη ευκαιρία που θα μου δοθεί θα πάω να παρακολουθήσω κάποια θεατρική παράσταση ή θα αναζητήσω ένα ωραίο βιβλίο να διαβάσω. Στον Έβρο, βεβαίως, συνηθίζουμε να βρισκόμαστε και να συζητάμε με φίλους και συγγενείς υπό τη συνοδεία καλού φαγητού και τους ήχους της παραδοσιακής μουσικής μας. Στη Θράκη είμαστε πολύ περήφανοι για τον τόπο μας, τα ήθη, τα έθιμα, την ιστορία μας.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ