Φωτογραφία ντοκουμέντο με τον Έλληνα τραυματία στο Σουδάν: "Ελπίζουμε σε ένα θαύμα" λέει ο Μητροπολίτης (βίντεο)

Γίνονται συνέχεια τρομερές μάχες στο Σουδάν, δεν σταματάνε καθόλου, παραμένουν εγκλωβισμένοι στη Μητρόπολη οι 15 Έλληνες

Στο φως της δημοσιότητας έφερε το OPEN φωτογραφία ντοκουμέντο από τα τραύματα ενός εκ των δύο Ελλήνων που τραυματίστηκαν από ρίψη ρουκέτας στο Σουδάν, όπου μαίνονται βίαιες εχθροπραξίες μεταξύ στρατού και παραστρατιωτικών.

Ο τραυματίας μετέφερε στον δημοσιογράφο Μίλτο Σακελλάρη πώς βγήκε γρήγορα από το αυτοκίνητό του μετά την επίθεση με ρουκέτα και ένας άνθρωπος με όχημα, μετέφερε τον ίδιο και τον άλλο Έλληνα στο νοσοκομείο.

 

Οι Έλληνες κάνουν δραματική έκκληση για βοήθεια με τον ομογενή που έστειλε στον τηλεοπτικό σταθμό την φωτογραφία του να αναφέρει πως αιμορραγεί στο πόδι του και πως δεν υπάρχουν γιατροί στο νοσοκομείο καθώς δεν μπορούν να φτάσουν στο σημείο λόγω των οδομαχιών.

Ο τραυματίας λέει επίσης πόσο δύσκολη είναι η κατάσταση στη χώρα, με τον ίδιο παρότι νοσηλευόμενος, να μην έχει φάει καλά και να μην έχει πιει νερό, με την κατάστασή του να είναι εξαιρετικά δύσκολη.

«Γίνονται συνέχεια τρομερές μάχες, δεν σταματάνε καθόλου»

Για τις δραματικές στιγμές που ζει στη χώρα μίλησε στην ΕΡΤ και η κυρία Μαρία Καλλιπέτη: «Η κατάσταση είναι εμπόλεμη, έχει ξεκινήσει από το Σάββατο από τις 8 το πρωί από τα προάστια έξω από το Χαρτούμ και στις 7:30 με 10 πμ, ακριβώς στην καρδιά του Χαρτούμ όπου είναι και το σπίτι μας δίπλα στα 500 μέτρα από την ελληνική κοινότητα και την ελληνική εκκλησία».

Διαβάστε ακόμα: Συγκλονιστικό βίντεο με εγκλωβισμένους Έλληνες στη Μητρόπολη στο Σουδάν: «Συνεχείς πυροβολισμοί και εκρήξεις» - Δείτε το

«Γίνονται συνέχεια τρομερές μάχεςδεν σταματάνε καθόλου, δεν έχουν σταματήσει ούτε για την προσευχή που είναι στις 6 το απόγευμα για το Ραμαζάνι τους. Ηρεμούν κάπως τα πράγματα το βράδυ αλλά από τις 4 πμ και μετά ξεκινάνε πάλι με βομβαρδισμούς» περιγράφει.

Όσο για το πώς ξεκίνησε η διαμάχη είπε: «Δεν είχε προηγηθεί κάτι, αλλά το κράτος ήταν σε μία ένταση γιατί έπρεπε κανονικά, από ό,τι λέγανε, τα τέσσερα πρώτα χρόνια κυβερνούσε ο στρατός και θα έπρεπε τώρα από τις 4 Απριλίου και μετά να παραδώσουν τα ηνία στη δημοκρατία, στους πολίτες. Φυσικά ο στρατός, τώρα όχι ο στρατός της κυβέρνησης, ένας άλλος στρατός δεν θέλει να παραδώσει τα ηνία».

 

«Ελπίζουμε σε ένα θαύμα»

«Είμαστε σήμερα στο επίκεντρο της διαμάχης. Χρησιμοποιούν βαρύ οπλισμό σήμερα. Δεν μπορεί κανείς να βγει έξω ούτε τις πόρτες να ανοίξει. Υπάρχουν αδέσποτες σφαίρες, οπότε είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και σε σημεία που δεν μπορούν να χτυπήσουν σφαίρες γιατί τις προηγούμενες ημέρες χτύπησαν και τις πόρτες και τα παράθυρα, οπότε είμαστε σε σημεία τέτοια που να μην κινδυνεύουμε», δήλωσε στην ΕΡΤ ο Μητροπολίτης Νουβίας και παντός Σουδάν, Σάββας, που παραμένει εγκλωβισμένους με άλλους 15 Έλληνες, μεταξύ των οποίων είναι και τρία παιδιά.

 

Αναφερόμενος στο θέμα των προμηθειών και τις ανάγκες που υπάρχουν τόνισε: «Δόξα τω Θεώ, έχουμε επάρκεια σε τρόφιμα και σε νερό. Δεν έχει ρεύμα και νερό, χρησιμοποιούμε τη γεννήτρια μία ώρα την ημέρα, μιάμιση περίπου, για να μπορέσουμε να φορτίσουμε τα κινητά και να προμηθευτούμε νερό από τα φίλτρα γιατί δεν μπορούμε να προμηθευθούμε ούτε πετρέλαιο για να έχουμε τη γεννήτρια σε συνεχή λειτουργία. Είναι δύσκολη κατάσταση[…] Περιμένουμε και ελπίζουμε σε ένα θαύμα».

Για την κατάσταση της υγείας των δυο Ελλήνων τραυματιών είπε ότι «είναι καλά. Είναι σε νοσοκομείο στο Χαρτούμ και περιμένουν απλά το χειρουργείο διότι δεν μπορούν τα νοσοκομεία εξαιτίας της κατάστασης να προμηθευτούν τα απαραίτητα χειρουργικά υλικά από τα ιατρικά καταστήματα».

«Περνάμε πολύ δύσκολα»

Για τις δύσκολες στιγμές που ζει στο Σουδάν μίλησε στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΪ η Αλεξάνδρα Καλημέρη.

«Περνάμε πολύ δύσκολα, οι πυροβολισμοί δεν σταματάνε, δεν μπορούμε να βγούμε έξω. Ο θυρωρός της ελληνικής κοινότητας ήρθε και μας παρακάλεσε να μην βγούμε έξω γιατί υπάρχουν σκοτωμένοι άνθρωποι και συνεχώς πέφτουν πυροβολισμοί.

Έχουμε μαζί μας τρία μικρά παιδάκια.  Λίγα τρόφιμα, που ίσως αύριο τελειώσουν.  Όλο το Σουδάν δεν έχει ρεύμα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ