Η γνώμη σας, είναι πολύτιμη! Μοιραστείτε την μαζί μας!

 

Δημοσκόπηση MARC, η πρώτη μετά την τραγωδία στα Τέμπη: Απώλειες για ΝΔ, στάσιμος ο ΣΥΡΙΖΑ - η διαφορά στις 4,6 μονάδες

Στις 4,6 μονάδες βρίσκεται η διαφορά ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, στην πρώτη δημοσκόπηση μετά την τραγωδία στα Τέμπη.

 

Η πρώτη έρευνα της MΑRC για τον ΑΝΤ1, σε δείγμα 1.241 ανθρώπων το διάστημα 4-7 Μαρτίου, αποτυπώνεται ότι η ΝΔ έχει απώλειες της τάξης του 2,9%, ο ΣΥΡΙΖΑ μένει στα ίδια, χάνοντας 0,1%, όσο και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Ανεβασμένο κατά 0,3% είναι το ΚΚΕ, όσο και η Ελληνική Λύση, ενώ το ΜέΡΑ25 εμφανίζεται να κερδίζει 0,8%.

Οι αναποφάσιστοι παραμένουν στο 10% (9,8% στην προηγούμενη μέτρηση).

Αναλυτικά τα ευρήματα έχουν ως εξής:

Marc: Πρόθεση ψήφου
ΝΔ: 29,6%
ΣΥΡΙΖΑ: 25%
ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: 9,7
ΚΚΕ: 5,6
Ελληνική Λύση: 3,9
ΜέΡΑ25: 3,5
Εθνικό Κόμμα: 3

Marc: Δημοτικότητα πολιτικών αρχηγών

Σχετικά με τη δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών, το 38,9% των ερωτηθέντων κρίνουν θετικά/μάλλον θετικά τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ αρνητικά το 60,3%. Παράλληλα, θετικά/μάλλον θετικά κρίνει το 28,5% τον Αλέξη Τσίπρα και αρνητικά ή μάλλον αρνητικά το 70,9%.


Marc: Εμπιστοσύνη στους πολιτικούς αρχηγούς

Εξάλλου, το 34,5% των ερωτηθέντων δείχνει να εμπιστεύεται περισσότερο τον κ. Μητσοτάκη, έναντι του 22,1% που απαντά τον κ. Τσίπρα. Ακολουθούν ο Νίκος Ανδρουλάκης με 6,6%, ο Κυριάκος Βελόπουλος με 5,5%, ο Δημήτρης Κουτσούμπας με 5,1% και ο Γιάνης Βαρουφάκης με 4,2%.

Marc: 86% θεωρεί μεγαλύτερη ανησυχία το δυστύχημα στα Τέμπη

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, η μεγαλύτερη ανησυχία των πολιτών είναι το δυστύχημα στα Τέμπη (86%), η ακρίβεια/ανατιμήσεις (69%), διαφθορά πολιτικών (23,1%), εγκληματικότητα (22,1%), εθνικά θέματα/ελληνοτουρκικά (16,4%).


Marc: Πού οφείλεται το δυστύχημα στα Τέμπη

Σε ερώτηση «πού οφείλεται το σιδηροδρομικό δυστύχημα», οι ερωτηθέντες απάντησαν: 12,1% ανθρώπινο λάθος σταθμάρχη/κακιά στιγμή, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία, της τάξης του 87%, απαντά «και άλλες ευθύνες που πρέπει να αναζητηθούν».

Marc: Πότε πρέπει να γίνουν εκλογές

Στο ερώτημα για τον χρόνο των εκλογών, οι πολίτες εμφανίζονται διχασμένοι. Εκλογές πριν από το Πάσχα, στις 9 Απριλίου, απαντά το 45,2%, ενώ το 46,4% των ερωτηθέντων επιθυμούν να στηθούν κάλπες τον Μάιο.


Marc: Τι κυβέρνηση προτιμούν οι πολίτες

Στο ερώτημα τι κυβέρνηση προτιμούν οι πολίτες, το 28,1% απαντά «αυτοδύναμη ΝΔ». Αυτοδύναμη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ επιλέγει το 14,3%. Κυβέρνηση συνεργασίας με κορμό τη ΝΔ θέλει το 15,8%, ενώ κυβέρνηση συνεργασίας με βασικό κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ επιθυμεί το 23,2%.

Marc: Πώς αξιολογούν συνολικά την κυβέρνηση οι πολίτες

Η συνολική αξιολόγηση της κυβέρνησης έχει ως εξής, σύμφωνα με την έρευνα της Marc: Το 42% απαντά ότι την αξιολογεί θετικά και μάλλον θετικά, ενώ 56,7% την κρίνει αρνητικά και μάλλον αρνητικά.


Η ταυτότητα της έρευνας της Marc
 

Σημειώνεται ότι πριν από την παρουσίαση της έρευνας, ο Νίκος Χατζηνικολάου εξέφρασε την αντίθεσή του με τη δημοσιοποίηση της έρευνας ενώ γίνονται ακόμη οι κηδείες των θυμάτων του πολύνεκρου σιδηροδρομικού δυστυχήματος.

«Μετράμε το εν θερμώ. Αν την κάναμε μία εβδομάδα πριν ή μετά θα είχαμε άλλα αποτελέσματα, αλλά αν την αναβάλλαμε θα πυροδοτούσαμε όσους πιστεύουν ότι πάμε να καλύψουμε» απάντησε ο διευθύνων σύμβουλος της Marc, Θωμάς Γεράκης.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ