Η γνώμη σας, είναι πολύτιμη! Μοιραστείτε την μαζί μας!

 

Qatargate: Γιατί ο Τζόρτζι αφέθηκε ελεύθερος & η Καϊλή παραμένει στην φυλακή; Η «βοήθεια» του στις Βελγικές αρχές

Η αποφυλάκιση του Τζόρτζι, αφαιρεί από την Ελληνίδα πρώην αντιπρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου το επιχείρημα ότι η κόρη της δεν έχει τους γονείς της δίπλα της

Εκτός φυλακής με «βραχιολάκι» είναι ο σύντροφος της Εύας Καϊλής, Φραντσέσκο Τζόρτζι είναι με απόφαση των βελγικών, την ώρα που για την Ελληνίδα πρώην αντιπρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου απορρίφθηκε και το τρίτο αίτημα αποφυλάκισης που υπέβαλλε πριν από μερικές μέρες.

Η Καϊλή, επιμένοντας να δηλώνει αθώα για το σκάνδαλο Qatargate, απορρίπτει τυχόν προτάσεις συμφωνίας με τις αρχές.

Αν η Ελληνίδα ευρωβουλευτής παραδεχόταν την ανάμιξή της στην υπόθεση, τότε ίσως να επιτρεπόταν και σε αυτήν να βγει από τις φυλακές όπου κρατείται.

Απελευθερώνοντας τον Τζόρτζι, εκ των πραγμάτων ο κλοιός πίεσης σφίγγει ακόμη περισσότερο γύρω από την Εύα Καϊλή, ενώ εξουδετερώνεται σε μεγάλο βαθμό η επίμονη διαμαρτυρία για την παράταση της κράτησής της παρά το γεγονός ότι είναι μητέρα ενός παιδιού μόλις δύο ετών.

Το κοριτσάκι τώρα θα έχει τη φροντίδα του πατέρα του. Και, μολονότι ο δεσμός με τη μητέρα δεν μπορεί να υποκατασταθεί, στην παρούσα φάση, ο Τζόρτζι θα έχει την ευκαιρία να αναπληρώσει την Καϊλή όσο γίνεται περισσότερο.

Σε κάθε περίπτωση, το μήνυμα από τις Βρυξέλλες είναι ότι οι Βέλγοι θεωρούν την Εύα Καϊλή σαν κατεξοχήν ύποπτη φυγής. Η παράταση της κράτησής της, η οποία άρχισε στις 11 Δεκεμβρίου του 2022, ενισχύει την εντύπωση ότι η Καϊλή αντιμετωπίζεται a priori σαν ένοχη για τα αδικήματα που περιλαμβάνονται στο κατηγορητήριο εις βάρος της (διαφθορά, ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση).

Από τη δική του πλευρά, ο Φραντσέσκο Τζόρτζι φαίνεται πως έχει ανταλλάξει την ελευθερία του, αφ' ενός με την ομολογία της συνενοχής του για το σκάνδαλο Qatargate, αφ' ετέρου προσφέροντας βοήθεια στις βελγικές αρχές για την περαιτέρω εξιχνίαση της υπόθεση.

Άλλωστε από την πρώτη ημέρα έλεγε ότι ο ίδιος είχε συμμετοχή, όχι όμως και η σύντροφός του, που «δεν ήξερε τίποτε» και για την οποία ζητούσε να την αφήσουν ελέυθερη.

Σύμφωνα με έγγραφα που περιήλθαν εις γνώσιν των εφημερίδων Le Soir (βελγική) και La Repubblica (ιταλική), ο Φραντσέσκο Τζόρτζι παραδέχτηκε πως υπήρξε μέλος μιας «οργάνωσης», την οποίαν χρησιμοποίησε το Κατάρ για να διαφθείρει και να καταστήσει μαριονέτες του ορισμένους Ευρωβουλευτές.

Επίσης, ο Τζόρτζι αποπειράθηκε να καλύψει την Καϊλή, υποδεικνύοντας σαν εγκέφαλο της συμμορίας τον Ιταλό ευρωβουλευτή Αντρέα Κοτζολίνο, καθώς και τον Βέλγο συνάδελφο του προηγούμενου, τον Μαρκ Ταραμπέλα, ο οποίος έχει συλληφθεί και κρατείται.

Για τον Ταραμπέλα, ο Τζόρτζι αποκάλυψε ότι έχει δωροδοκηθεί. Με χρήματα που μεταβιβάστηκαν σε αυτόν από την ομάδα που είχε δημιουργήσει ο «εγκέφαλος» της επιχείρησης διαφθοράς, ο Αντόνιο Παντσέρι.

Ο Τζόρτζι ήταν βοηθός και μεταφραστής του Παντσέρι, καθώς ο ίδιος ο Ιταλός λομπίστας και πρώην Ευρωβουλευτής δεν μιλά καμία ξένη γλώσσα πλην των ιταλικών. Γι' αυτό και η παρουσία ενός εχέμυθου διερμηνέα, όπως ο Φραντσέσκο Τζόρτζι, ήταν απολύτως απαραίτητη -ιδιαίτερα στις συναντήσεις με εκπροσώπους του Κατάρ.

Τέλος, ενδέχεται ότι με την απελευθέρωση του Φραντσέσκο Τζόρτζι οι Βέλγοι να ωθούν την Καϊλή έως το σημείο θραύσης των αντιστάσεών της.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ