Γιάννης Λουκάκος: Φτιάχνουμε Shortbread - Τα χαρακτηριστικά μπισκότα της Σκωτίας με τις τρυπούλες και τη βουτυράτη γεύση

Αποτελούν ιδανικά βουτήματα για το τσάι ή τον καφέ.

ΥΛΙΚΑ

Για τα μπισκότα shortbread

  • 250 γρ. βούτυρο (πάρα πολύ κρύο), τεμαχισμένο + ακόμα λίγο για τη φόρμα
  • 160 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 225 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 100 γρ. ρυζάλευρο (πωλείται σε μεγάλα σούπερ μάρκετ, αλλά και σε μαγαζιά με βιολογικά και υγιεινά προϊόντα)
  • λευκή ζάχαρη, κρυσταλλική, για το πασπάλισμα

Ευχαριστούμε τον Γιάννη Λουκάκο και το yiannislucacos.gr για την παραχώρηση αυτής της συνταγής

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για τα μπισκότα shortbread

  • Για να φτιάξουμε τα shortbread, χτυπάμε όλα τα υλικά μαζί στον κάδο του μίξερ (με το φτερό) ή στον πολυκόφτη μέχρι να ενωθούν σε ζύμη, χωρίς να επιμείνουμε πολύ.
  • Μεταφέρουμε τη ζύμη κουταλιά-κουταλιά σε μια ελαφρώς βουτυρωμένη φόρμα τάρτας διαμέτρου 24 εκ. (ή σε όποια άλλη φόρμα επιλέξουμε).
  • Εναλλακτικά, χρησιμοποιούμε τσέρκι, το οποίο κλείνουμε στο κάτω μέρος με αλουμινόχαρτο. Πιέζουμε τη ζύμη με την παλάμη μας ή με ένα κουτάλι, ώστε να απλωθεί ομοιόμορφα και να καλύψει όλο τον πυθμένα. Αφήνουμε στο ψυγείο για 15-20 λεπτά. Στο μεταξύ, προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Mε κουπάτ ή ποτήρι διαμέτρου 5 εκ. κόβουμε ένα κομμάτι από το κέντρο της ζύμης, χωρίς να το αφαιρέσουμε.
  • Χαράσσουμε την υπόλοιπη ζύμη σε 8 ή 12 τρίγωνα. Οι γραμμές του μαχαιριού θα μας βοηθήσουν να χωρίσουμε τα κομμάτια μετά το ψήσιμο.
  • Τρυπάμε όλη την επιφάνεια της ζύμης με ένα καλαμάκι για σουβλάκι ή με μια σακοράφα. Αλείφουμε με λίγο νερό και πασπαλίζουμε με κρυσταλλική ζάχαρη. Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 15 λεπτά. Αφήνουμε το μπισκότο να κρυώσει ελαφρώς, το ξεφορμάρουμε και χωρίζουμε τα κομμάτια.

TIP

* Σκοπός είναι να μη ροδίσει το shortbread στο ψήσιμο, αλλά να παραμείνει όσο πιο λευκό γίνεται. Επομένως, αν ο φούρνος μας είναι πολύ δυνατός, ρυθμίζουμε τη θερμοκρασία πιο χαμηλά και παρακολουθούμε. Ίσως χρειαστεί να σκεπάσουμε με αλουμινόχαρτο.

* Στο σερβίρισμα ταιριάζει πολύ με μαρμελάδα, αλλά και καραμέλα, ενώ είναι ιδανικό συνοδευτικό για το τσάι.

Who is Who

 Ο Γιάννης Λουκάκος γεννήθηκε στη Βιρτζίνια των ΗΠΑ στις 19/11/1973. Σπούδασε μηχανολόγος μηχανικός στο Pennsylvania State University και μετά φοίτησε στην καλύτερη σχολή μαγειρικής του κόσμου, Culinary Institute of America.

Αφού εργάστηκε στις κουζίνες μεγάλων ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων και εστιατορίων, το 2000 επέστρεψε στην Ελλάδα.

Το προσωπικό του στυλ έχει αναγνωρισθεί δύο φορές στα βραβεία Gourmet. Το 2009 δημιούργησε το δικό του εστιατόριο στο Χαλάνδρι στην πιάτσα του Αγ. Νικολάου στην πλατεία Ελευθερωτών.

Από τον Μάρτιο του 2013, ο Γιάννης Λουκάκος πήρε την τηλεοπτική επωνυμία του «Dr Cook» από την ομώνυμη εκπομπή στο MEGA TV, ενώ το ΤHE SEMINAR PROJECT φιλοδοξεί να αποτελέσει μια ξεχωριστή εμπειρία μαγειρικής εκπαίδευσης για όσου συμμετέχουν στα σεμινάρια.

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ