9 αιτίες που προκαλούν ευαισθησία στα δόντια - Μπορεί να οφείλεται σε καθημερινές συνήθειες που θεωρούμε αβλαβείς

Δείτε τις 9 συνηθέστερες αιτίες οι οποίες προκαλούν τις οδοντικές ευαισθησίε

Η ευαισθησία των δοντιών μπορεί να ταλαιπωρήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα και η αιτία της να μην είναι εύκολο να διαγνωστεί, καθώς αποτελεί ένα γενικευμένο σύμπτωμα για πολλές καταστάσεις και ενδέχεται επίσης να είναι πολυπαραγοντική.

Μπορεί ακόμη να οφείλεται και σε καθημερινές συνήθειες που θεωρούμε αβλαβείς, αλλά και σε προηγούμενη οδοντιατρική πράξη ή σε νέες βλάβες των δοντιών.

Δείτε παρακάτω τις 9 συνηθέστερες αιτίες οι οποίες προκαλούν τις οδοντικές ευαισθησίες.

1. Υπερβολική χρήση στοματικών διαλυμάτων

Όσο δελεαστική κι αν είναι η συνεχής αίσθησης φρεσκάδας και μέντας στο στόμα, η υπερβολική χρήση στοματικών διαλυμάτων ανάμεσα από τα βουρτσίσματα, μπορεί να προκαλέσει ευαισθησία. Κι αυτό διότι ορισμένα στοματικά διαλύματα περιέχουν οξέα, που μπορεί να προκαλέσουν πόνο στα ήδη ευαίσθητα δόντια ή αλκοόλ που ευθύνεται για την αίσθηση ξηρότητα στο στόμα, ενώ ταυτόχρονα ερεθίζει το στοματικό βλενογόννο. Ρωτήστε τον οδοντίατρο ποια στοματικά διαλύματα πρέπει να προτιμήσετε και ποια συστατικά να αποφύγετε.

2. Κατανάλωση όξινων τροφών

Η συχνή κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων όξινων τροφών όπως ντομάτες, λεμόνι και χυμοί φρούτων, διαβρώνει την εξωτερική προστατευτική επιφάνεια των δοντιών που ονομάζεται αδαμαντίνη. Έτσι σταδιακά γίνεται έκθεση της υποκείμενης ευαίσθητης οδοντίνης και τα δόντια αντιλαμβάνονται τα όξινα ερεθίσματα ως πόνο. Περιορίστε λοιπόν αυτή την αίσθηση και το επίπεδο της οξύτητα, τρώγοντας ένα κομμάτι τυρί ή ένα ποτήρι γάλα μετά το γεύμα.

3. Λευκαντικές οδοντοκρεμες

Η χρήση συνταγών για λεύκανση των δοντιών στο σπίτι που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο, σε βιντεάκια και σε blogs και περιλαμβάνουν όξινες ουσίες και αποτριπτικά, όπως λεμόνι και αλάτι, αλλά και η υπερβολική χρήση λευκαντικών οδοντοκρεμών και λευκαντικών συστημάτων με μασελάκια για το σπίτι, οδηγούν σε ευισθησία δοντιών.  Παρόλο που η αίσθηση αποδράμει σταδιακά, όταν παύσει η χρήση αυτών των σκευασμάτων, μπορεί να δημιουργηθούν και μόνιμες βλάβες στα δόντια όπως διαβρώσεις. Η ασφαλέστερη επιλογή για λευκά και υγιή δόντια είναι σε κάθε περίπτωση η λεύκανση υπό την επίβλεψη οδοντιάτρου, σύμφωνα με το odontiatreio-smiles.gr.

4. Υφιζήσεις ούλων

Η υφίζηση των ούλων οδηγεί σε απομάκρυνση του ουλικού ιστού από τον αυχένα του δοντιού με αποτέλεσμα την έκθεση των ριζών. Η επιφάνεια της ρίζας του δοντιού περιέχει χιλιάδες μικρά σωληνάρια με απολήξεις νεύρων, που μπορούν να αισθανθούν το κρύο, το ζεστό και το γλυκό. Έτσι όταν εκτεθεί στο στοματικό περιβάλλον, λαμβάνει όλα αυτά τα επώδυνα ερεθίσματα, συμβάλλοντας στην ευαισθησία των δοντιών. Η περιοδοντική νόσος επιβαρύνει αυτή την κατάσταση.

5. Βούρτσισμα με σκληρή οδοντόβουρτσα

Το βούρτσισμα με μεγάλη δύναμη ή με σκληρή οδοντόβουρτσα προκαλεί υφιζήσεις των ούλων αλλά και σταδιακή αποτριβή της εξωτερικής, προστατευτικής επιφάνειας της αδαμαντίνης. Και με τους δύο τρόπους εκτίθεται η ευαίσθητη, υποκείμενη οδοντίνη, στην οποία οι χιλιάδες νευρικές απολήξεις μεταφέρουν τα ερεθίσματα κρύου, ζεστού και γλυκού ως πόνο. Δείτε πώς μπορείτε να κάνετε το βούρτσισμα των δοντιών αποτελεσματικότερο!

6. Πρόσφατη οδοντιατρική εργασία

Δεν ακούγεται δίκαιο, αλλά οι οδοντιατρικές εργασίες που απαιτούνται για τη διατήρηση της υγείας των δοντιών, όπως καθαρισμός ο καθαρισμός, η ριζική απόξεση, η αντικατάσταση ενός σφραγίσματος ή αντικατάσταση μίας στεφάνης, μπορεί να προκαλέσουν ευαισθησία στην περιοχή. Ευτυχώς η ευαισθησία αυτή είναι παροδική, ωστόσο εάν επιμείνει θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον οδοντίατρο σας.

7. Ραγίσματα και μικροκατάγματα δοντιών

Η καταπόνηση των δοντιών με μάσηση πάγου, σκληρών φαγητών όπως παξιμάδια, καραμέλες κλπ αλλά και συνήθειες όπως το δάγκωμα των νυχιών, των στυλών ή το κόψιμο κλωστών με τα δόντια, επιβαρύνουν τους οδοντικούς ιστούς πέρα από τα φυσιολογικά τους όρια. Παρόλο που μπορεί να μη γίνει άμεσα αντιληπτό ένα κάταγμα του δοντιού, η δημιουργία ρωγμών επιτρέπουν την επικοινωνία των νευρικών απολήξεων του εσωτερικού του δοντιού με τη στοματική κοιλότητα, με αποτέλεσμα τον πόνο στη μάσηση, στο κρυο, στο ζεστό και στο γλυκό. Μακροπρόθεσμα το δόντι κινδυνεύει και από τερηδόνα, καθώς οι ρωγμές αποτελούν τις ιδανικές θέσεις για κατακράτηση και ανάπτυξη των μικροβίων.

8. Τρίξιμο των δοντιών

Το ακούσιο σφίξιμο των δοντιών κατά τη διάρκεια της ημέρας και το τρίξιμο κατά τη διάρκεια της νύχτας καταπονούν την αδαμαντίνη των δοντιών και με το πέρασμα του χρόνου προκαλούν ρωγμές, αποσπάσεις τμημάτων της αδαμαντίνης, αποτριβή και κατάγματα δοντιών και σφραγισμάτων. Σαν αποτέλεσμα τα δόντια γίνονται πιο ευαίσθητα ή πονάνε. Η αλλαγή του αγχώδους τρόπου ζωής αλλά και η προστασία των δοντιών με τους ειδικούς νάρθηκες, μπορούν να βελτιώσουν την κατάσταση.

9. Τερηδόνα

Με την τερηδόνα, καταστρέφονται οι σκληρές οδοντικές ουσίες, αρχικά η αδαμαντίνη και στη συνέχεια η οδοντίνη, καθιστώντας τα δόντια ευπρόσβλητα σε ερεθίσματα όπως κρύο, ζεστό και γλυκό. Συχνά οι αρχόμενες βλάβες προκάλουν μόνο παροδική ευαισθησία, εάν όμως δε θεραπευτούν, εξελίσσονται σε μεγαλύτερες και βαθύτερες βλάβες που προκαλούν πόνο. Με ισορροπημένη διατροφή, καθημερινή στοματική υγιεινή και τακτικούς οδοντιατρικούς ελέγχους, προστατεύετε τα δόντια σας από την τερηδονική προσβολή.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ