Ντίνα Νικολάου: Χοιρινό ρολό με καραμελωμένα μήλα και σάλτσα γραβιέρας - ότι πιο γιορτινό για το χριστουγεννιάτικο δείπνο

. Για τα καραμελωμένα μήλα επιλέξτε όμορφα, μικρά φιρικάκια γεμάτα άρωμα.

Υλικά (Μερίδες 6)

  • 1 ρολό χοιρινό περίπου 1 ½ κιλό, γεμιστό με γραβιέρα, Μπούμπας
  • 2 κουτ. σούπας βούτυρο, λιωμένο
  • 1 κουτ. γλυκού σκόρδο, σκόνη
  • ½ κουτ. γλυκού πιπέρι καγιέν
  • αλάτι

Για τα μήλα

  • 12-14 φιρίκια, κομμένα στη μέση
  • 2 κουτ. σούπας βούτυρο
  • 2 κουτ. σούπας ζάχαρη καστανή
  • Αλάτι, πιπέρι

Για την κρέμα γραβιέρας

  • 250 γρ. κρέμα γάλακτος Light
  • 100 ml γάλα
  • 30 γρ. βούτυρο
  • 1 κουτ. γλυκού κορν φλάουρ, διαλυμένο σε 1 κουταλιά νερό
  • 200 γρ. γραβιέρα Κρήτης, τριμμένη
  • Μοσχοκάρυδο, τριμμένο
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για το σερβίρισμα

  • 400 γρ. χωριάτικες χυλοπίτες
  • 2 κουτ. σούπας βούτυρο, καβουρδισμένο

Ευχαριστούμε θερμά την Ντίνα Νικολάου και το dinanikolaou.gr για την παραχώρηση αυτής της συνταγής

Εκτέλεση

Για το ρολό

Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C ψήσιμο πάνω κάτω. Σε ένα μπολ ανακατεύω το βούτυρο, το σκόρδο, το πιπέρι και αλάτι. Αλείφω το ρολό με το μείγμα και το τυλίγω σε ένα φύλλο αντικολλητικό χαρτί. Βάζω το ρολό στο φούρνο και ψήνω για 1 ώρα και 15 λεπτά. Ανοίγω το αντικολλητικό χαρτί και συνεχίζω το ψήσιμο για 10 λεπτά ακόμη μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα. Βγάζω το ρολό από το φούρνο και το διατηρώ ζεστό. Σουρώνω σε ένα κατσαρολάκι τα ζουμάκια του ψησίματος και τα κρατάω για τη σάλτσα.

Για τα μήλα

Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι βάζω το βούτυρο να ζεσταθεί. Βάζω τα μήλα σε μονή στρώση με την κομμένη πλευρά προς τα κάτω και σοτάρω για 8-10 λεπτά μέχρι να ροδίσουν. Γυρίζω και συνεχίζω το σοτάρισμα ανακινώντας το τηγάνι. Πασπαλίζω με τη ζάχαρη, αλατοπιπερώνω και ανακινώ το τηγάνι μέχρι να καραμελώσουν.

Για την σάλτσα γραβιέρας

Βάζω σε ένα κατσαρολάκι την κρέμα γάλακτος, τα ζουμάκια από το ψήσιμο του ρολού και το βούτυρο και τα ζεσταίνω μέχρι να ξεκινήσει ο βρασμός. Προσθέτω την γραβιέρα, το μοσχοκάρυδο και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Ανακατεύω μέχρι να λιώσει η γραβιέρα και προσθέτω το διαλυμένο κορν φλάουρ. Ανακατεύω μέχρι να δέσει η σάλτσα και αποσύρω από τη φωτιά.

Για το σερβίρισμα

Βράζω τις χυλοπίτες σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Τις στραγγίζω και τις ραντίζω με το καβουρδισμένο βούτυρο.

Μοιράζω στα πιάτα τις χυλοπίτες, από 2-3 καραμελωμένα φιρίκια και το ρολό, κομμένο σε χοντρές φέτες. Περιχύνω με σάλτσα γραβιέρας και σερβίρω.

Who is Who

Οι γαστρονομικές μου ανησυχίες ξεκίνησαν σε πολύ μικρή ηλικία. Γεννημένη στην Ελλάδα, σε μια οικογένεια που η μαγειρική και το καλό φαγητό ήταν βασικά συστατικά της έννοιας καλή ζωή, σύντομα άρχισα να πειραματίζομαι με τα υλικά, τις μυρωδιές, τις αναλογίες. Παρόλο που ξεκίνησα την σταδιοδρομία μου σπουδάζοντας οικονομικά και marketing, στο Παρίσι, σύντομα το πάθος μου για την τέχνη της μαγειρικής και την γαστρονομία με έκανε να αλλάξω ρότα στην ζωή μου, να ακολουθήσω την καρδιά και να κυνηγήσω το όνειρό μου.

Ξεκινώντας τις σπουδές μου στην επαγγελματική μαγειρική τέχνη στις Γαστρονομικές σχολές του Παρισιού «Le Cordon Bleu», «Ritz Escoffier», «Alain Ducasse formation», «Lenotre», ήρθα σε επαφή με τους μεγαλύτερους δασκάλους, που με ενέπνευσαν μεταδίδοντάς μου το πάθος για το καινούριο και την δημιουργία.

Στο Παρίσι με τη Μαρία, δημιουργήσαμε το καμάρι μας το EVI EVANΕκαι υπερασπιζόμαστε με μεράκι και πατριωτική φιλοδοξία την ελληνική κουζίνα. Στην Αθήνα, ξεκίνησα το 2006 μέσα από την καθημερινή στήλη μαγειρικής στο πρωινό πρόγραμμα του ΑΝΤ1 (Πρωινός καφές) τη μαγική τηλεοπτική επικοινωνία με όλους εσάς που λατρεύεται τις κατσαρόλες και αφήνεστε στη μαγεία της γεύσης.

Από το 2009 έως το 2011, στην καθημερινή τηλεοπτική εκπομπή μαγειρικής στο κανάλι Star «Νηστικοί πράκτορες» και συνεχίζοντας το 2012, με την εκπομπή «Στην κουζίνα με την Ντίνα», μοιράστηκα με όλους εσάς μυστικά γαστρονομίας και συμβουλές για το οικογενειακό τραπέζι και την οργάνωση της κουζίνας της νέας νοικοκυράς. 

Το 2010 ξεκίνησα στο κανάλι της Γαλλικής τηλεόρασης cuisine TV, την εκπομπή «Ma cuisine grecque» η οποία παρουσίαζε συνταγές και πιάτα απ’ όλη την Ελλάδα. Η εκπομπή λόγω της μεγάλης της επιτυχίας αποτέλεσε μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία προβολής για την Ελληνική κουζίνα και τα Ελληνικά προϊόντα.

Δείτε όλο το «πλούσιο» βιογραφικό της αγαπημένης σεφ Ντίνας Νικολάου στο dinanikolaou.gr.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ