Φραντζέσκο Τζόρτζι: Μαραθώνια απολογία επί 10 ώρες για τον σύντροφο της Εύας Καϊλή – Έδωσε 2 νέα ονόματα

Σύμφωνα με την Corriere προσπαθεί να πείσει τις δικαστικές αρχές ότι αυτός και μόνο αυτός είναι υπεύθυνος

Πάνω από δέκα ώρες κατέθετε ο σύντροφος της Εύας Καϊλή, Φραντσέσκο Τζόρτζι στον ανακριτή, σε μια προσπάθεια να πείσει ότι αυτός και μόνο αυτός είναι υπεύθυνος για τα χρήματα που βρέθηκαν στο σπίτι τους.

Σε σημερινό δημοσίευμά της, η Corriere della Sera εξηγεί τι ακριβώς συνέβη. Σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα, κατά τη διάρκεια της ανάκρισης το περασμένο Σάββατο, αμέσως μετά την σύλληψή του από τις βελγικές αρχές, ο Φρανσκέσκο Τζόρτζι αποκαλύπτει τα πάντα. Μιλάει για δέκα ώρες αναγκάζοντας τον ανακριτή να αναβάλει τις ανακρίσεις των άλλων κατηγορουμένων για την μεθεπόμενη μέρα.

Τι είπε στον ανακριτή ο Φραντσέσκο Τζόρτζι

Αναφέρει ονοματεπώνυμα, δίνει εξηγήσεις, λέει σε ποιον πήγαν τα χρήματα της ΜΚΟ «Fight Impunity», η οποία, με έτος ίδρυσης το 2019 από τον Παντσέρι, έλαβε μεγάλες δωρεές χάρη στο απόλυτο κύρος που εγγυόταν το τιμητικό συμβούλιο της οργάνωσης, στο οποίο ανήκουν νομπελίστες, πρώην Επίτροποι και πρώην πρωθυπουργοί.

Le Soir: Εδωσε δύο ονόματα ο Τζόρτζι

Υπενθυμίζεται ότι η Le Soir αποκάλυψε χθες ότι ο Τζόρτζι κατέθεσε ότι υποπτεύεται άλλα δύο άτομα ότι έβαλαν στο χέρι χρήματα μέσω του Παντσέρι: τους Σοσιαλδημοκράτες ευρωβουλευτές Αντρέα Κοτσολίνο και τον Μαρκ Ταραμπελά (από το Βέλγιο), στο σπίτι του οποίου έγινε έρευνα από τη βελγική αστυνομία το βράδυ του Σαββάτου παρουσία της προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μετσόλα.

Ο δικηγόρος του, Μαξίμ Τέλερ, δήλωσε ότι «ο κ. Ταραμπελά δεν προτίθεται να σχολιάσει υποτιθέμενα στοιχεία της έρευνας. Παραμένει στη διάθεση της Δικαιοσύνης. Αρνείται κατηγορηματικά ότι ήταν αποδέκτης της οποιασδήποτε προσφοράς ή του ελάχιστου χρηματικού ποσού από οποιονδήποτε».

Ερωτηθείς για υπόπτους που ίσως έλαβαν χρήματα από τον Πιερ Αντόνιο Παντσέρι, ο Τζόρτζι δήλωσε ότι δεν γνωρίζει τίποτα για τη Μαρί Αρένα, την ακεραιότητα της οποίας πιστεύει.

Εύα και Τζόρτζι διαχωρίζουν τις μοίρες τους

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της Corriere della Sera, ο Τζόρτζι αναλαμβάνει την πλήρη κυριότητα των χρημάτων. Αυτός και μόνο αυτός, είναι που έλαβε τα χρήματα που βρέθηκαν στο σπίτι που μοιράζεται με την σύντροφό του Εύα Καϊλή στο κέντρο των Βρυξελλών, και πως τα χρήματα που βρέθηκαν στην βαλίτσα που επιχείρησε να βγάλει από το ξενοδοχείο Sofitel βιαστικά, ο πεθερός του, είναι επίσης δικά του.

Ακολουθεί, σημειώνει η Corriere, την ίδια στρατηγική με την σύντροφό του: να διαχωρίσει την μοίρα του ενός από του άλλου για να προσπαθήσει να σώσει εκείνους που, όπως η Εύα Καϊλή, έχουν περισσότερα να χάσουν - είναι μητέρα και πρέπει να σώσει το κύρος της σε μια υπόθεση που έχει συγκλονίσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

«Η Εύα δεν ξέρει τίποτα για τα χρήματα» είχε επαναλάβει πολλές φορές ο δικηγόρος της Μιχάλης Δημητρακόπουλος. Και τα χαρτονομίσματα στη βαλίτσα; διερωτάται η ιταλική εφημερίδα. «Όλα συνέβησαν εκείνες τις ώρες, όταν η Εύα Καϊλή είδε τα χρήματα, δεν είχε πειστική απάντηση για την προέλευσή τους και ζήτησε να φύγουν αμέσως από το σπίτι. Ο πατέρας της ανέλαβε να γίνει ο αγγελιοφόρος, επειδή δεν υπήρχε άλλος» είναι η εξήγηση.

Οι δύο έρευνες για την Εύα Καϊλή

Δύο ακόμη έρευνες ωστόσο αφορούν στην Εύα Καϊλή. Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία έχει ζητήσει την άρση της ασυλίας της ίδιας και της συναδέρφου Μαρίας Σπυράκη, μέλους του ΕΛΚ, ώστε να προχωρήσει σε έρευνα για τις αμοιβές των κοινοβουλευτικών βοηθών, με την Σπυράκη να λέει: «Δεν έχω καμία σχέση με το Qatargate και αποδέχομαι ευχαρίστως το αίτημα για άρση»).

Από την άλλη, στην Αθήνα, ο οικονομικός εισαγγελέας Χρήστος Μπαρδάκης, ανακοίνωσε χθες τη διενέργεια έρευνας κατά της Καϊλή για διαφθορά και ξέπλυμα μαύρου χρήματος, αν και δεν μπορεί να ξεκινήσει πριν ολοκληρωθεί η βελγική. Η Εύα Καϊλή, «δεν έχει καμία σχέση με τα χρήματα που βρέθηκαν, εκτός από το γεγονός ότι η ίδια βρισκόταν στο σπίτι όπου βρέθηκαν τα λεφτά« λέει ο δικηγόρος της Μιχάλης Δημητρακόπουλος, ο οποίος φροντίζει να επισημάνει πως όλες οι ενέργειες και οι πρωτοβουλίες της κυρίας Καϊλή εγκρίθηκαν από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Τζόρτζι: Θέλω η Εύα να είναι ελεύθερη να σκέφτεται την 22μηνών κόρη μας

Τέλος, όπως σημειώνει το δημοσίευμα της Corriere, η Καϊλή βρίσκεται στη μέση ενός δράματος που η ίδια, ως Ελληνίδα, αναγάγει σε αρχαία τραγωδία. «Δε θα γίνω Ιφιγένεια» λέει στον δικηγόρο της, αναφερόμενη στην θυσία της κόρης του Αγαμέμνονα και της Κλυταιμνήστρας. Την άποψή της συμμερίζεται και ο σύντροφός της. «Θέλω να είναι ελεύθερη να σκέφτεται την 22 μηνών κόρη μας» λέει ο Φραντσέσκο Τζόρτζι.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ