Good news: Έρχονται μπόνους σε δημοσίους υπαλλήλους: Θα λάβουν έως και 2 μισθούς 50.000 άτομα -Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

Ενεργοποιείται ο νόμος για πριμ επίτευξης στόχων στον δημόσιο τομέα

Με έναν έμμεσο τρόπο προσπαθεί η κυβέρνηση το 2023, προεκλογική χρονιά να «απόψυξη» μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων σε συνέχεια των παροχών που είχε ανακοινώσει στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και οι οποίες θα δωθού μέσα στις επόμενες ημέρες

Οι εν ενεργεία κρατικοί λειτουργοί και υπάλληλοι (παρότι δεν θα λάβουν ονομαστική αύξηση το 2023) έχουν πλέον όφελος από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης στους μισθούς και στις συντάξεις. Επιπλέον, σημαντικό μόνιμο όφελος 1% επί των μεικτών αποδοχών έχουν οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο, λόγω μείωσης των κρατήσεων για εισφορές υπέρ ΜΤΠΥ ή ΟΑΕΔ.

Πριμ παραγωγικότητας σε 50.000 δημοσίους υπαλλήλους

Για πρώτη φορά θα εφαρμοστεί ο νόμος 4940/2022 που ψηφίστηκε το καλοκαίρι και προβλέπει την καταβολή επιδόματος σε εργαζομένους στα τμήματα όπου ετέθησαν ειδικοί στόχοι και τους πέτυχαν, όπως συνέβη με την έκδοση εκκρεμών συντάξεων από τους υπαλλήλους ΕΦΚΑ.

Ουσιαστικά γεννιέται ένα νέο Δημόσιο, με κίνητρα έως και 2 μισθούς τον χρόνο και ταβάνι τα 4.000 ευρώ τον μήνα! Το νέο μοντέλο δεν έχει ημερομηνία λήξεως αλλά θα επεκταθεί και σε άλλους φορείς ή τομείς της διοίκησης. Πιλοτικά η αρχή γίνεται από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και τις Γενικές Διευθύνσεις Οικονομικών Υπηρεσιών (ΓΔΟΥ) όλων των υπουργείων, που έχουν την ευθύνη παρακολούθησης και επίτευξης δημοσιονομικών στόχων, όπως η μείωση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων, πρόληψη ή συγκράτηση ελλειμμάτων κλπ.

Δικαιούχοι του μπόνους των δύο μισθών είναι ακόμη:

Οι δικαστικοί υπάλληλοι, με στόχο την επιτάχυνση της έκδοσης αποφάσεων και απονομής δικαιοσύνης.

Υπάλληλοι του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων για τη διασφάλιση και αξιοποίηση κονδυλίων από τα κοινοτικά προγράμματα.

Στελέχη του Ταμείου Ανάκαμψης για απορρόφηση ευρωπαϊκών πόρων σε ασφυκτικά χρονικά περιθώρια και αυστηρές διαδικασίες ελέγχου.

Υπάλληλοι όλων των υπουργείων, οι οποίοι υλοποιούν συγκεκριμένους στόχους των ετήσιων σχεδίων δράσης στον τομέα τους - όπως επιτάχυνση ή ψηφιοποίηση έκδοσης συντάξεων, αναδιάρθρωση του Συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Η πρόσθετη ανταμοιβή παραγωγικότητας ανέρχεται στο 15% του βασικού μισθού και του επιδόματος ευθύνης του υπαλλήλου, αναλογεί δηλαδή με δύο μισθούς και υπερκαλύπτει, για όσους το λάβουν, τις απώλειες από την κατάργηση των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα.

Οι εξαγγελίες της ΔΕΘ που έγιναν πράξη

Ήδη άρχισε η εφαρμογή των εξαγγελιών της ΔΕΘ, καθώς για τις επόμενες μέρες έχουν δρομολογηθεί δεκάδες έκτακτες πληρωμές, όπως:

250 ευρώ σε συνταξιούχους και αναπήρους ΟΠΕΚΑ, διπλάσιο ΚΕΑ και 1,5 δόση επιδόματος τέκνων.

Αυξήσεις και αναδρομικά εξαμήνου σε ιατρούς ΕΣΥ.

Εφάπαξ επίδομα 600 ευρώ στην Ελληνική Αστυνομία

Πληρωμή επιδόματος θέρμανσης 100-800 ευρώ ή 1.000 και 1.600 ευρώ για ορεινές περιοχές.

Επιδότηση αγροτών για τα λιπάσματα.

Στεγαστικό επίδομα σε φοιτητές 1.500 ευρώ ετησίως ή 2.000 ευρώ για συγκατοίκηση -και αναδρομικά- αντί 1.000 ευρώ που ίσχυε.

Άμεσα έρχονται και νέες, μόνιμες αυξήσεις αποδοχών σε εκατομμύρια συνταξιούχους και στις Ένοπλες Δυνάμεις για νυχτερινή απασχόληση, αναγνώριση πενταετίας κ.λπ.

Οι σκέψεις για το 2023

Αναλόγως των εξελίξεων στο μέτωπο της ακρίβειας, στο ζύγι μπαίνουν και άλλα έκτακτα μέτρα στήριξης, από 1ης Ιανουαρίου και μετά:

Food Pass ή Super Market Pass, δηλαδή το σχέδιο που πρώτο αποκάλυψε προ μηνών το «business stories», για μια νέα μηνιαία ή τριμηνιαία «επιταγή ακρίβειας» που θα λαμβάνεται ως άυλη ψηφιακή κάρτα ύψους μέχρι 50 ευρώ τον μήνα, μόνο για ευάλωτους με βάση αυστηρά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια για όσο παραμένει σε υψηλά επίπεδα ο πληθωρισμός. Σχεδιάζεται να συνδεθεί μόνο με τις ανάγκες διατροφής ή κάποιων  βασικών ειδών διαβίωσης, για τους πρώτους μήνες του 2023.

Επέκταση της επιδότησης πετρελαίου θέρμανσης κατά 20-25 λεπτά το λίτρο για τουλάχιστον μέχρι τον Φεβρουάριο, εκτός αν η τιμή διάθεσης υποχωρήσει σε κανονικά (περσινά) επίπεδα.

Νέο σύστημα επιδότησης των λογαριασμών ρεύματος, αλλά και αλλαγές στο Κοινωνικό Τιμολόγιο. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει τεθεί προς εξέταση και η μόνιμη επαναφορά της ειδικής έκπτωσης που ίσχυε στο ρεύμα για τους πολύτεκνους (από 4 παιδιά και πάνω), αλλά καταργήθηκε με απόφαση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ επί υπουργίας Σταθάκη το 2018.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ