Γάλλος κομψευόμενος 27 χρονών στην θέση της Μαρίν Λεπέν - Ποιος είναι ο νέος αρχηγός της «Εθνικής Συσπείρωσης» (φωτό & βίντεο)

Διετέλεσε μεταβατικός πρόεδρος του κόμματος για ένα χρόνο

Το γαλλικό ακροδεξιό κόμμα, Εθνική Συσπείρωση (RN) εξέλεξε χθες τον 27χρονο Ζορντάν Μπαρντελά νέο πρόεδρό του, ο οποίος θα διαδεχτεί την Μαρίν Λεπέν και θα γίνει έτσι ο πρώτος αρχηγός του κόμματος που δεν θα είναι μέλος της οικογένειας Λεπέν.

Ωστόσο, είναι ο σύντροφος της ανιψιάς της Μαρίν Λεπέν.

Ο Μπαρντελά, ο οποίος είναι ευρωβουλευτής, διετέλεσε μεταβατικός πρόεδρος του κόμματος για ένα χρόνο - όταν η Λεπέν είχε προσωρινά αποσυρθεί για να ασχοληθεί με την προεκλογική της εκστρατεία πριν από τις τελευταίες προεδρικές εκλογές - και συγκέντρωσε το 84,84% των ψήφων των μελών έναντι 15,16% του έταιρου διεκδικητή Λουί Αλιό, δημάρχου του Περπινιάν.

Έπειτα από 11 χρόνια στην ηγεσία του κόμματος η Λεπέν παραιτήθηκε για να επικεντρωθεί στην μάχη για την διεκδίκηση της προεδρίας στις επόμενες εκλογές, ενώ όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, θα ηγείται και της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος, το οποίο διαθέτει 89 έδρες.

Σημειώνεται ότι η Λεπέν είχε αναλάβει την ηγεσία του κόμματος από τον πατέρα και σινιδρυτή του Ζαν-Μαρί Λεπέν και το μετονόμασε το 2018 από «Εθνικό Μέτωπο» σε «Εθνική Συσπείρωση».

Η 54χρονη πολιτικός, σύμφωνα με το BBC παραμένει η  η πηγή της πραγματικής εξουσίας και εξακολουθεί να είναι η πιθανή υποψήφια στις επόμενες προεδρικές εκλογές του 2027. Μιλώντας το Σάββατο στο  συνέδριο του κόμματος η ίδια σημείωσε ότι  εξαφανίζεται από την πολιτική: «Δεν φεύγω από το RN. Θα είμαι εκεί όπου η χώρα με χρειάζεται» είπε.

Απευθυνόμενος στο κόμμα, ο Μπαρντελά είπε ότι επιδιώκει να ενώσει όλους εκείνους που θέλουν να επαναφέρουν τη Γαλλία στον σωστό δρόμο.

Μεγαλωμένος σε μια φτωχή οικογένεια στα προάστια του Παρισιού, ο 27χρονος εντάχθηκε στην ακροδεξιά ως έφηβος και ανέβηκε γρήγορα στην κορυφή του κόμματος, και έγινε αναπληρωτής πρόεδρος, πέρυσι. Διεξήγαγε την επιτυχημένη ευρωεκλογική εκστρατεία του RN το 2019 και έκτοτε εντυπωσίασε ακόμη και τους εχθρούς του με τη διεκδικητικότητα του.

Θεωρείται πιστός στην Λεπέν, λέγοντας πρόσφατα στο πρακτορείο ειδήσεων AFP ότι είναι «υποψήφιος, με στόχο να οικοδομήσει πάνω στην απίστευτη κληρονομιά που παραδίδει η Μαρίν».

Η ανάδειξή του στην ανώτερη ηγεσία του κόμματος είναι μέρος των προσπαθειών του RN να αμβλύνει την εικόνα του και να προσελκύσει νεότερους ψηφοφόρους, αναφέρει ακόμα το βρετανικό μέσο. 

Όπως η Λεπέν, του αρέσει να απεικονίζεται ως ένας νέος τύπος εθνικιστή που έχει λίγα κοινά με τον ρατσισμό και τον αντισημιτισμό του προκατόχου του κόμματος, του Εθνικού Μετώπου. Ωστόσο, οι επικριτές λένε ότι αυτές οι απόψεις εξακολουθούν να υπάρχουν μέσα στο κόμμα.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ