Νίκος Χαρδαλιάς, ο «ιπτάμενος» υφυπουργός Άμυνας: Ο γύρος του κόσμου σε 1 μήνα - από την Πράγα, το Παρίσι, την Σεούλ, έως τη Νέα Υόρκη & την Αυστραλία (φωτό & βίντεο)

Και που δεν έχει πάει!

Ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Χαρδαλιάς έχει κάνει μέσα σε ένα μήνα σχεδόν ολόκληρο τον γύρο του κόσμου!

Στις αρχές Οκτωβρίου ταξίδεψε στις ΗΠΑ και συγκεκριμένα στην Ουάσιγκτον και τη Νέα Υόρκη.   Ο Νίκος Χαρδαλιάς εγκαινίασε το Ελληνικό Περίπτερο στη Διεθνή Έκθεση Αμυντικής Βιομηχανίας “AUSA 2022” και χαιρέτησε  την εκδήλωση προβολής καινοτόμων προϊόντων Ελληνικών Εταιριών “Greek Innovation Day”, στο πλαίσιο της διοργάνωσης.

Επίσης στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης παργματοποίησε  συναντήσεις με τον Υφυπουργό Άμυνας των ΗΠΑ αρμόδιο για θέματα Πολιτικής Δρ. Colin H. Kahl, την Αναπληρώτρια Βοηθό Υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ αρμόδια για την Πολιτική στον Κυβερνοχώρο Mieke Οyang, τον Υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ αρμόδιο για θέματα Ευρώπης και Eυρασίας Dereck J. Hogan, τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ Στρατηγό Mark A. Milley και τον ελληνικής καταγωγής Διοικητή των Δυνάμεων Στρατού των ΗΠΑ Στρατηγό Andrew Peter Poppas.

Ακόμα συνάντησε την Πρέσβη της Ελλάδας στις ΗΠΑ Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, τον Πρόεδρο του American Hellenic Institute (AHI) Nick Lariggakis, καθώς και με μέλη του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητήριου, της American Hellenic Educational Progressive Association (AHEPA) και της Ελληνικής Διπλωματικής & Στρατιωτικής Αντιπροσωπείας.

Επισκέφτηκε την US Naval Academy, για τη δημιουργία κοινών προγραμμάτων στρατιωτικής εκπαίδευσης σε συνεργασία με τη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων.

Στη Νέα Υόρκη συνάντησε  τον Γερουσιαστή Leonidas Raptakis, τον Έλληνα Πρόξενο της Νέας Υόρκης Κωνσταντίνο Κωνσταντίνου, τον Πρόεδρο της Ελληνικής Ομογένειας Philip Christopher και με μέλη Πολιτιστικών Συλλόγων & Σωματείων της Ελληνικής Ομογένειας. 

Επισκέφτηκε επίσης ώ την US Military Academy at West Point, για τη δημιουργία κοινών προγραμμάτων στρατιωτικής εκπαίδευσης σε συνεργασία με τη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων και παραχώρησε συνεντεύξεις στον Ελληνοαμερικανικό Ραδιοφωνικό Σταθμό “Cosmos FM Hellenic Public Radio” και στην εφημερίδα «ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ».

Λίγες μέρες νωρίτερα είχε βρεθεί στην Τσεχία  μαζί με τους εταίρους  στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τους συμμάχους στο ΝΑΤΟ. 

Αποδεχόμενος την πρόσκληση του Τσέχου Υφυπουργού Άμυνας, Αρμόδιου για Θέματα Βιομηχανικής Συνεργασίας, Tomas Kopecny, συμμετείχε στη συνάντηση “NATO Days 2022”, που διοργανώθηκε από το Υπουργείο Άμυνας της Δημοκρατίας της Τσεχίας και πραγματοποιήθηκε στο αεροδρόμιο Leos Janacek, στην Οστράβα. Στο περιθώριο του “NATO Days 2022”, είχε την ευκαιρία να συναντηθώ με τον Πρωθυπουργό της Τσεχίας Petr Fiala, καθώς και με ομολόγους μου και αξιωματούχους των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κρατών – μελών του ΝΑΤΟ.



Επίσης, σε εξαιρετικό κλίμα πραγματοποίησε επίσημη διμερή συνάντηση με τον Τσέχο Υφυπουργό Άμυνας Tomas Kopecny όπου συζητήσαμε για τις τρέχουσες παγκόσμιες εξελίξεις και επιβεβαιώσαμε τις βαθιές σχέσεις με τις οποίες συνδέονται Ελλάδα και Τσεχία. Κοινός μας στόχος είναι η ενδυνάμωση της διμερούς συνεργασίας μας στα πεδία της Άμυνας και του Αμυντικοτεχνικού τομέα.

Ακόμα επισκέφτηκε το Παρίσι και την Διεθνή Έκθεση “EURONAVAL 2022”. Συναντήθηκε, με τον Υπουργό Άμυνας της Γαλλίας Sébastien Lecornu, στο χώρο του Ελληνικού Περιπτέρου, στο περιθώριο της Διεθνούς Έκθεσης Ναυτικής Άμυνας και παρευρέθηκε στην υπογραφή 12 συνολικά συμβάσεων μεταξύ ελληνικών εταιρειών αμυντικού υλικού και των γαλλικών Ομίλων NAVAL GROUP, THALES και MBDA.

Τέλος, συναντήθηκε με τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο του NAVAL GROUP Pierre Éric Pommellet, τον Πρόεδρο και Γ. Διευθυντή του THALΕS Patrice Caine, τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του MBDA Éric Béranger και τον Πρόεδρο του FINCANTIERI Dario Deste, ενώ είχα επίσης επαφές με κυβερνητικούς αξιωματούχους, επικεφαλής εταιρειών και φορέων του Αμυντικού Τομέα συμμετεχουσών χωρών.

Στις Αρχές Σεπτεμβρίου ο Νίκος Δένδιας είχε επισκεφτεί την Σεούλ όπου συνάντησε  τον Υπουργό Πατριωτών και Βετεράνων Park Minshik. Στη συνέχεια  συναντήθηκε με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κορέας, Υπέρτιμο & Έξαρχο Ιαπωνίας Αμβρόσιο, στην έδρα της Μητρόπολης, στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Νικολάου.

Επίσης, περιηγήθηκε στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου, στο παρεκκλήσι Αγίου Μαξίμου του Γραικού, καθώς και στους χώρους του Μουσείου Ελληνορωμαϊκής Τέχνης και της βιβλιοθήκης της Μητρόπολης.

Πολύ ξεχωριστή στιγμή υπήρξε όταν Νοτιοκορεάτες φοιτητές του Τμήματος Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Hankuk University of Foreign Studies ανέγνωσαν στην ελληνική γλώσσα ευχαριστήρια επιστολή για την προσφορά της Ελλάδας στον πόλεμο της Κορέας.

Στη Σεούλ ο Νίκος Δένδιας υπέργαψε με τον  Υπουργό Αμυντικών Εξοπλισμών της Δημοκρατίας της Κορέας Donghwan Eom, Μνημόνιο Κατανόησης μεταξύ του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και της Διοίκησης του Προγράμματος Αμυντικών Προμηθειών, με σκοπό την άμεση συνεργασία μας τόσο στην Αμυντική Βιομηχανία όσο και την Υλικοτεχνική Συνεργασία, παρουσία και της Πρέσβεως μας στη Σεούλ Αικατερίνης Λούπα.

Επίσης είχε διμερή συνάντηση εργασίας και με τον Αναπληρωτή Υφυπουργό Υποστήριξης και Αμυντικών Βιομανιών του Υπουργείου Άμυνας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων Major General Dr. Mubarak Saeed Ghafan Al Jabri.  Τέλος, στο Μουσείο Πολέμου Κορέας απέτισε φόρο τιμής στη μνήμη των 196 Ελλήνων πεσόντων ηρώων, καταθέτοντας στεφάνι στην αναθηματική στήλη η οποία είναι αφιερωμένη στην ελληνική συμμετοχή στον πόλεμο της Κορέας. 

Το καλοκαίρι ο υφυπουργός Άμυνας είχε ταξιδέψει στην Αρμενία όπου απέτισε φόρο τιμής στο Μνημείο της Γενοκτονίας των Αρμενίων.

Στο πλαίσιο των επίσημων συναντήσεών του στο Γιερεβάν συνομίλησε με τον Υπουργό Άμυνας της Αρμενίας Suren Papikyan και συναντήθηκε μεταξύ άλλων με τον Προκαθήμενο της Εκκλησίας της Αρμενίας, Καθολικό Πατριάρχη Απάντων των Αρμενίων κ.κ. Karekin ΙΙ, στην έδρα του Πατριαρχείου.

Τελυεταίος  σταθμός η Αυστραλία όπου εκπροσωπώντας την Ελληνική Κυβέρνηση και το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, παρευρέθηκε μεταξύ άλλων σε εκδηλώσεις της Ελληνικής Ομογένειας στην Αδελαΐδα για τον εορτασμό της 82ης Εθνικής Επετείου του Έπους 1940, με την τιμητική παρουσία αγήματος Ευζώνων της Προεδρικής Φρουράς.

Παρακολούθησε αρχικά τη Δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου στο Θέμπαρτον, χοροστατούντος του Θεοφιλέστατου Επισκόπου Σινώπης Σιλουανού.

Στη συνέχεια παρευρέθηκε στα αποκαλυπτήρια του νέου Μνημείου Πεσόντων Αγωνιστών για την Ελευθερία, που πραγματοποίησε ο Αυστραλός Υπουργός Υποδομών & Μεταφορών και (Υπουργός) Ενέργειας & Μεταλλείων Tom Koutsantonis, στον αύλειο χώρο του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου, όπου και κατέθεσα στεφάνι.

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ