Εταιρεία κρυογονικής κάνει χρυσές δουλειές: 200 άνθρωποι καταψύχονται ήδη - 200.000 δολάρια όλο το σώμα & 80.000 ο εγκέφαλος 

Η νεότερη πελάτισσα της Alcor είναι μόλις 2 ετών  

Κρυογονική ονομάζεται η μέθοδος της διατήρησης των ανθρώπων σε χαμηλές θερμοκρασίες - συνήθως στους -196 βαθμούς Κελσίου, οι οποίοι δεν γίνεται να διατηρηθούν με τη σύγχρονη ιατρική, με την ελπίδα ότι, στο μακρινό μέλλον, θα επιτευχθεί η πλήρης υγεία με την αναζωογόνηση και την αποκατάσταση.

Πλέον υπάρχουν τρεις εγκαταστάσεις κρυογονικής στον κόσμο. Το πρωτοπόρο στον τομέα Cryonics Institute στο Μίσιγκαν των ΗΠΑ, το KrioRus στη Μόσχα της Ρωσίας και το πρόσφατο και μεγαλύτερο από όλα η Alcor Life Extension Foundation στην Αριζόνα της Αμερικής. Το τελευταίο έχει σήμερα 310 πελάτες, για την ακρίβεια 199 ανθρώπους και 110 κατοικίδια, που πληρώνουν πολλά οι κληρονόμοι τους ή οι ιδιοκτήτες τους κάθε χρόνο για να διατηρούνται σε υγρό άζωτο και συγκεκριμένα στους -135Ο Κελσίου. Πολλοί  από αυτούς ήταν άρρωστοι σε τελικό στάδιο από καρκίνο ή άλλες ασθένειες για τις οποίες δεν υπάρχει ακόμα θεραπεία

«Εμείς τους σταθεροποιούμε, σταματούν να χειροτερεύουν και τους κρατάμε για όσο χρόνο χρειάζεται η τεχνολογία να προοδεύσει ώστε να επιστρέψουν στη ζωή και να συνεχίσουν να ζουν. Οι ασθενείς μας δεν είναι νεκροί και γι` αυτό ακριβώς τους λέμε “ασθενείς”. Είναι σαν κάποια άτομα που έχουν πέσει για πολύ καιρό σε κώμα, μόνο που δεν υπάρχει μεταβολισμός. Οπότε γι’ αυτούς, ο χρόνος δεν κυλάει», εξηγεί ο Μαξ Μορ, Διευθύνων Σύμβουλος Alcor. Ωστόσο, δεν συμφωνούν όλοι οι επιστήμονες με την μέθοδο αυτή. «Αυτή η ιδέα του “παγώματος” του εαυτού μας, ανήκει μάλλον στην επιστημονική φαντασία και είναι αφελής. Είναι σαν μία σκέψη που θα έκανε κανείς στο πανεπιστημιακό του κοιτώνα», επισημαίνει ο Αρθουρ Κάπλαν, καθηγητής Βιοηθικής στο Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης.

Πολλοί θεωρούν πως ο στόχος αυτών των υπηρεσιών είναι τα χρήματα, καθώς το κόστος είναι ιδιαιτέρως υψηλό. Σύμφωνα με την εταιρία, για να διατηρήσει κάποιος το σώμα του μέσω της κρυογονικής πρέπει να πληρώσει 200.000 δολάρια ενώ ξεχωριστά ο εγκέφαλος κοστίζει μόλις 80.000 δολάρια. Αξίζει να σημειωθεί ότι η νεότερη ασθενής είναι ένα δίχρονο κορίτσι από την Ταϊλάνδη που πέθανε από καρκίνο του εγκεφάλου. Οι γονείς της όταν πεθάνουν θα κρυοσυντηρηθούν κι αυτοί, με την ελπίδα να ξανασμίξουν όλοι μαζί στο μέλλον. Όπως είναι επόμενο η κρυογονική κατάψυξη προσελκύει, επίσης, και τους πλουσιότερους των πλουσιών, ανάμεσα τους και ο πρωτοπόρος του bitcoin, Χαλ Φίνεϊ, που επέλεξε να κρυοσυντηρηθεί ι το σώμα του στο Alcor μετά τον θάνατό του από επιπλοκές που σχετίζονταν με την ALS το 2014.

Η εταιρεία στην Αριζόνα ιδρύθηκε από τη Λίντα και τον Φρέντ Τσάμπερλέιν το 1972 αφού το ζευγάρι συναντήθηκε σε ένα συνέδριο Κρυογονικής στις αρχές του 1970.Την εποχή εκείνη η Λίντα ήταν στο κολέγιο και ο Φρεντ εργαζόταν ως μηχανικός της NASA. «Οι στόχοι μας ήταν να ξεκινήσουμε έναν οργανισμό που θα μπορούσε να σώσει ζωές ανθρώπων και να τους δώσει την ευκαιρία να αποκατασταθούν στην υγεία και τη λειτουργία τους», είπε η Λίντα Τσάμπερλέιν στο CNET.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ