Ουκρανία: Τι σηματοδοτεί η εμπλοκή της Λευκορωσίας στο πλευρό του Πούτιν – Ποιος ο ρόλος της Πολωνίας

Κλιμάκωση του πολέμου μετά την έκρηξη στη γέφυρα της Κριμαίας 

Δύσκολα τα πράγματα στην Ευρώπη από την απόφαση της Λευκορωσίας να βάλει πλάτη στη Ρωσία στον πόλεμο στην Ουκρανία. 

Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο ανακοίνωσε και επίσημα την ένταξη της Λευκορωσίας στον πόλεμο με την πλευρά της Ρωσίας και με τη δημιουργία κοινής στρατιωτικής ομάδας των δύο χωρών. Η εμπλοκή της Λευκορωσίας δεν είναι τωρινή, καθώς από την αρχή του πολέμου αποσύρονταν προς το Μισκ τα ρωσικά στρατεύματα που επιχειρούσαν στο Κίεβο και στο βορρά της Ουκρανίας. Επίσης, στα χθεσινά ρωσικά χτυπήματα στο Κίεβο και στη Λβιβ σύμφωνα με την ουκρανική πλευρά, συμμετείχαν ιρανικής κατασκευής drones που απογειώθηκαν από τη Λευκορωσία.

Όσο προχωρούν οι εχθροπραξίες τόσο μεγαλύτερη εμπλοκή δυνάμεων υπάρχει, διότι από την αρχή του πολέμου, και στις δύο πλευρές έχουν ενταχθεί μισθοφορικές δυνάμεις και οπλικά συστήματα. Ειδικά στην ουκρανική πλευρά, τα σύγχρονα οπλικά συστήματα και η νατοϊκών προδιαγραφών εκπαίδευση του ουκρανικού στρατού έχει αλλάξει την έκβαση στα πολεμικά μέτωπα δυσκολεύοντας σημαντικά τους Ρώσους. Ιδιαίτερη σημασία έχει η αναφορά Λουκασένκο σε Πολωνία και Λιθουανία τις οποίες κατηγορεί ότι εκπαιδεύουν Λευκορώσους ριζοσπάστες για να πραγματοποιήσουν δολιοφθορές, τρομοκρατικές ενέργειες και στρατιωτική εξέγερση στη χώρα του.

Από την αρχή του πολέμου με διάφορους τρόπους επιχειρείται εμπλοκή και της Μολδαβίας στη σύρραξη, οι Ουκρανοί εκτελούν υβριδικές επιχειρήσεις στην Υπερδνειστερία, οι Ρώσοι επιχειρούν και αυτοί τις δικές τους υβριδικές επιχειρήσεις, ενώ ημιεπίσημα στρατιωτικές δυνάμεις από τη Ρουμανία βρίσκονται στη χώρα με την αιτιολογία της προστασίας από τη Ρωσία. Η ίδια η Μολδαβία ως μικρή και φτωχή χώρα προσπαθεί να διατηρήσει την ουδετερότητά της «κοιτάζοντας» προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το Ιράν είναι η τέταρτη κατά σειρά χώρα που εμπλέκεται εμμέσως με τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη που έχουν δώσει νέα δυναμική στις ρωσικές δυνάμεις και τεχνογνωσία πολέμου στους Ιρανούς κατασκευαστές.

Η Τουρκία πατάει σε «δύο βάρκες» και από τη μία δίνει όπλα στην Ουκρανία και υπογράφει παράλληλα συμφωνίες στρατηγικού χαρακτήρα για οπλικά συστήματα με το Κίεβο, ενώ παράλληλα «τρέχει» και τις συμφωνίες με τη Ρωσία στην αγορά οπλικά συστημάτων και στην κατασκευή του πυρηνικού εργοστασίου στο Ακουγιού . Η Πολωνία αποτελεί τη «χώρα-κλειδί» του ΝΑΤΟ που συντονίζει την παράδοση στρατιωτικού υλικού στην Ουκρανία και την εκπαίδευση των Ουκρανών. Η απειλή από το Λουκασένκο τη βάζει για πρώτη φορά στο «κάδρο» των επιχειρήσεων. Ωστόσο στο πεδίο είναι διαφορετικό να αποδίδονται κατηγορίες κατά μιας χώρας για εμπλοκή και διαφορετικό να επιχειρούν κατά αυτής.

Τα νέα δεδομένα, προμηνύουν κλιμάκωση του πολέμου και απροσμέτρητες ανθρώπινες απώλειες, καθώς οι Ουκρανοί ανακαταλαμβάνουν εδάφη και απειλούν ότι θα καταλάβουν και την Κριμαία ενώ οι Ρώσοι ετοιμάζουν τη δική τους αντεπίθεση υποσχόμενοι ότι θα είναι δριμεία. 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ