Τζόρτζια Μελόνι: Πηγή αστάθειας για την Ιταλία ο… απρόβλεπτος συνασπισμός 

Ο Σαλβίνι την έχει αποκαλέσει «κακό σπυρί» και ο Μπερλουσκόνι έχει πει ότι κοιτάζει μόνο… την «πάρτη» της

 

Η Τζόρτζια Μελόνι μπορεί να ξόδεψε τρεις δεκαετίες για να κατακτήσει την κορυφή της ιταλικής εξουσίας, ωστόσο έχει μηδενική πολιτική εμπειρία.

Αυτό είναι το μεγαλύτερο μειονέκτημα της 45χρονης επόμενης πρωθυπουργού της γειτονικής χώρας, καθώς η Ιταλία διανύει μια από τις δυσκολότερες περιόδους στην ιστορία της με την ενεργειακή κρίση, τον υψηλό πληθωρισμό και την ύφεση που έρχεται, να απαιτούν μια πραγματικά Σιδηρά Κυρία στο τιμόνι και όχι μια απλή… θαυμάστρια της Μάργκαρετ Θάτσερ

Το δίχως άλλο η πρώτη πρόκληση για την ξανθιά Ιταλίδα είναι να σχηματίσει μια κυβέρνηση ικανή να διαχειριστεί τα προβλήματα της χώρας και δυνατή για να έχει διάρκεια στον χρόνο. Ο πραγματικός αγώνας θα δοθεί για να βρεθούν τα κατάλληλα πρόσωπα από το κόμμα της, τα «Αδέλφια της Ιταλίας» με τις νεοφασιστικές ρίζες, για να συμπληρώσουν τα υπουργικά πόστα. Και φυσικά η πιο σημαντική απόφαση αφορά τον άνθρωπο, που θα κληθεί να αναλάβει το υπουργείο Οικονομικών της χώρας. Στις αρχές της προεκλογικής εκστρατείας της είχε αναφέρει τον Τζούλιο Τρεμόντι, που ηγείτο αυτού του νευραλγικής σημασίας υπουργείου σε όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, και χρεώνεται ότι είχε φέρει την Ιταλία στο χείλος του γκρεμού στο τέλος της θητείας του. 

Εμπόδιο στο δρόμο της μπορεί να αποτελέσουν οι δύο φιλόδοξοι άντρες στο πλευρό της, ο Ματέο Σαλβίνι του ακροδεξιού κόμματος «Λέγκα» και ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι της δεξιάς παράταξης «Forza Italia». Ο πρώτος άλλωστε είχε μεγάλες φιλοδοξίες να γίνει ο ίδιος πρωθυπουργός, οπότε όταν η Μελόνι άρχισε να ψαρεύει στη δική του δεξαμενή ψηφοφόρων φέτος το καλοκαίρι, δεν είναι τυχαίο ότι την αποκάλεσε δημόσια «κακό σπυρί». Και παρότι μοιράζονται παρόμοιες πολιτικές, η αντιπαλότητα τους εκδηλώνεται στις μεγάλες διαφωνίες τους για τις κυρώσεις της Δύσης κατά της Ρωσίας εξαιτίας του πολέμου στη Ουκρανία, με την επόμενη πρωθυπουργό της χώρας να έχει ξεκαθαρίσει ότι θα στηρίξει τη συνέχιση τους και τον… βοηθό της να επιχειρηματολογεί ότι πρέπει να σταματήσουν γιατί θα «γονατίσουν» την Ιταλία. 

 

 

«Ο Σαλβίνι είναι σε πτώση και για έναν μεγαλομανή, όπως αυτός, η σκέψη ότι η Μελόνι θα γίνει πρωθυπουργός είναι αβάσταχτη, οπότε είναι δεδομένο ότι στη νέα κυβέρνηση θα υπάρχει ένταση», σχολιάζει στον Guardian η Νάντια Ουρμπινάτι, πολιτική αναλύτρια από το πανεπιστήμιο Columbia της Νέας Υόρκης και το πανεπιστήμιο Μπολόνια. Από την πλευρά του και ο Μπερλουσκόνι λέγεται ότι δεν είναι και πολύ υποστηρικτικός στη Μελόνι, η οποία υπήρξε υπουργός για τα ζητήματα των νέων στην τρίτη κυβέρνηση του. Τμήμα της γοητείας που ασκεί η Μελόνι στους ψηφοφόρους είναι ακριβώς αυτή η ακροβασία της ανάμεσα στους δύο άντρες, αλλά το να διατηρήσει την ενότητα μεταξύ τους στους μήνες που ακολουθούν μοιάζει ακατόρθωτη αποστολή. Τα κόμματα σήμερα γίνονται γρήγορα δημοφιλή και με την ίδια ταχύτητα ξεθωριάζει η λάμψη τους στους ψηφοφόρους, εξηγεί ο Βολφάνγκο Πίκολι, επικεφαλής της ερευνητικής εταιρείας Teneo με έδρα το Λονδίνο. Η Μελόνι χρειάζεται να έχει ικανότητες, καλούς συνεργάτες και μπόλικη τύχη για να καταφέρει να μην ρίξει τελικά την Ιταλία πάνω στα βράχια. 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ