Αποκλειστικό βίντεο: Ο Λευτέρης Λαζάρου μαγειρεύει live Λεοντόψαρο για πρώτη φορά - Μώραλης & Γκερέκου εγκαινιάζουν το Destination Piraeus (φωτό & βίντεο)

Ο πρώτος Έλληνας σεφ με αστέρι Michelin είχε τον πρώτο λόγο!

Κάτω στον Πειραιά ,στην πατρίδα μου…Εκεί όπου νεαρή και μικρό παιδί κάναμε βόλτες με φίλους και συμμαθητές, με τις ξαδέρφες μας ,η αδερφή μου η Άννα και εγώ. Φύγαμε οικογενειακώς από τον Πειραιά όταν γίναμε φοιτήτριες στη νομική Αθηνών και οι δύο .

Αλλά η καρδιά μας είναι «κόκκινη» .Σαν τον Ολυμπιακό, την ομάδα μας .Και η έκπληξη ήταν παραπάνω από ευχάριστη όταν είδα ότι επιτέλους το Μικρολίμανο το οποίο εμείς την εποχή που ζούσαμε εκεί το λέγαμε Τουρκολίμανο επιτέλους αναδιαμορφώθηκε και επιτέλους είναι προσβάσιμο από όλους.

Περίπατος και καροτσάκια με ευκολία πλέον πλάι στη θάλασσα για να αγναντέψει κάποιος την θέα και τα δεκάδες ιστιοπλοϊκά που έχουν βάση τους το Μικρολίμανο.

Ο λόγος της επίσκεψης μου ήταν η πρόσκληση από τον Δήμο Πειραιά για το φεστιβάλ γεύσης όπου ο «αρχηγός της κουζίνας» του Πειραιά , ο Λευτέρης Λαζάρου ,ο πρώτος Έλληνας σεφ με αστέρι Michelin είχε τον πρώτο λόγο.  Μας μαγείρεψε live ενα υπέροχο Λεοντόψαρο , φτηνό και ταπεινό ψάρι το οποίο γευτήκαμε αμέσως μετά.

Δείτε το βίντεο

Γιάννης Μώραλης: Ο στόχος κάθε δημοτικής Αρχής και Δημάρχου είναι να γίνει προορισμός ο Πειραιάς 

Ο δήμαρχος του Πειραιά, Γιάννης Μώραλης, μίλησε στο MEGA πριν την έναρξη του 1ου Γαστρονομικού Φεστιβάλ στον Πειραιά με τον ίδιο να λέει:  «Ο Πειραιάς πάντα αποτελούσε μία όμορφη πόλη, αλλά παράλληλα είναι και πέρασμα για τους τουρίστες και πέρασμα για την Αθήνα.

Ο στόχος κάθε δημοτικής Αρχής και Δημάρχου είναι να γίνει προορισμός ο Πειραιάς και αυτό παλεύουμε να γίνει από το 2014 είτε για τους Έλληνες είτε για τους τουρίστες. Σε συνεργασία με τον Λευτέρη Λαζάρου, έναν από τους καλύτερους μάγειρες που έχουμε στην Ελλάδα αποφασίσαμε να κάνουμε το 1ο Food Festival, το «Piraeus taste Festival: Sea Food&More».

Άντζελα Γκερέκου: Κάθε κομμάτι του ελληνισμού είναι εδώ

Στις δυνατότητες του Πειραιά να εξελιχθεί σε εμβληματικό διεθνές τοπόσημο για city break, πολιτιστικό και γαστρονομικό τουρισμό, αναφέρθηκε η Πρόεδρος του ΕΟΤ, Άντζελα Γκερέκου, χαιρετίζοντας το Γαστρονομικό Φεστιβάλ. Η κα Γκερέκου επισήμανε πως λόγω της ιστορίας και της παράδοσης του Πειραιά «οι γειτονιές του συνθέτουν μια σπάνια ανθρωπογεωγραφία, αφού κάθε κομμάτι του ελληνισμού είναι εδώ. Εδώ είναι και οι ξεχωριστές γεύσεις και τα αρώματα από κάθε γωνιά της πατρίδας μας: από την Κρήτη και όλα τα νησιά μας, την Μάνη, την Μικρά Ασία, τον Πόντο, από ολόκληρη την Ελλάδα. Γι’ αυτό και ο Πειραιάς, πέρα από όλα τ’ άλλα, είναι πραγματικά μια "θάλασσα γεύσεων”"».

Ταυτόχρονα αναφέρθηκε στο πρόγραμμα «Discover Piraeus», την ψηφιακή καταγραφή του γαστρονομικού χαρτοφυλακίου του Πειραιά, που αποτελεί την πρώτο ολοκληρωμένο παρόμοιο πρόγραμμα στην Ελλάδα.

«Ο Πειραιάς δείχνει τον δρόμο» είπε η Πρόεδρος του ΕΟΤ, διευκρινίζοντας ότι «χάρη στην αξιοποίηση καινοτόμων τεχνολογικών μέσων, το "Dishcover Piraeus” εξασφαλίζει την ευρύτερη ενημέρωση και παρότρυνση της παγκόσμιας τουριστικής αγοράς, για να βιώσει τη γαστρονομική και ταξιδιωτική εμπειρία που προσφέρει η πόλη».

Στο πλαίσιο αυτό, υπενθύμισε και την πρόσφατη συμφωνία ανάμεσα στον ΕΟΤ και τον Οδηγό Michelin, που έχει ως στόχο την προώθηση στην παγκόσμια γαστρονομική σκηνή της Αθήνας και της Αττικής, σε πρώτη φάση, και στη συνέχεια ολόκληρης της Ελλάδας.

Η κα Γκερέκου σημείωσε, ωστόσο, ότι «προϋπόθεση για να κατακτήσει τη θέση που αξίζει ο Πειραιάς είναι να κερδίσει πρώτα το μεγάλο στοίχημα της βιώσιμης και αειφόρας ανάπτυξης. Από τον Πειραιά πρέπει να δοθεί το μεγάλο σινιάλο για την ουσιαστική υιοθέτηση της πράσινης και γαλάζιας οικονομίας, της κυκλικής οικονομίας και της έξυπνης διαχείρισης της ενέργειας, με την ταυτόχρονη επιτάχυνση των διαδικασιών που προωθεί ο Δήμος προκειμένου το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας να πιστοποιηθεί ως "πράσινο λιμάνι” και ολόκληρη η πόλη ως smart city».

Κλείνοντας, τόνισε πως ο ΕΟΤ «ως η Εθνική Πύλη Προβολής της χώρας θα είναι πάντα εδώ για να προβάλει τη μοναδικότητα του θρυλικού λιμανιού της χώρας και των κατοίκων του».

Λυτέρης Λαζάρου: Ο Πειραιάς αυτή τη στιγμή ανοίγει ένα άλλο πρόσωπο, ένα άλλο κεφάλαιο

Στο MEGA είχε μιλήσει και ο Λευτέρης Λαζάρου λέγοντας: «Αύριο έχουμε το λεοντόψαρο, για πρώτη φορά συνταγογραφείται δημόσια και οι καλεσμένοι θα γευτούν μεζέδες. Στόχος μέσα από αυτή την διαδικασία είναι να αφήσουμε το αποτύπωμα μας, αλλά και να καταλάβει ο κόσμος ότι δεν κινδυνεύει από την κατανάλωση του λεοντόψαρου. Ο στόχος που έχουμε για τον Πειραιά, όπως τα έχω συζητήσει με τον Δήμαρχο είναι η γαστρονομία να είναι ο πολιτισμός, να είναι η κουλτούρα μας».

Μιλώντας στα Παραπολιτικά 90.1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» ο αγαπημένος σεφ θα πει ακόμα: «Ο Πειραιάς αυτή τη στιγμή ανοίγει ένα άλλο πρόσωπο, ένα άλλο κεφάλαιο. Τα καταστήματα αγκαλιάσανε αυτή την πρωτοβουλία, προσφέρουν κάποιους ιδιαίτερους και ξεχωριστούς μεζέδες σε μια άλλη τιμή για να πούμε ότι η θάλασσα του Πειραιά είναι απ’ όλες πιο γλυκιά.

Όλα αυτά τα χρόνια που ο κ. Μώραλης είναι δήμαρχος προσπαθώ να του πω μερικά πράγματα κάποια έχουν αρχίσει και γίνονται, μπαίνει το νερό στ’ αυλάκι ότι η γαστρονομία είναι κουλτούρα, είναι πολιτισμός, το φαγητό είναι πολιτισμός. Πάμε να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε για να τους κρατήσουμε στον Πειραιά όχι μόνο τους Πειραιώτες αλλά να φέρουμε και τους Αθηναίους στον Πειραιά όπως κάποτε το επίνειο της Αθήνας ήταν το Μικρολίμανο, ήταν το Πασαλιμάνι...».

Επειδή η ακτογραμμή του Πειραιά είναι πάρα πολύ όμορφη μπορεί να δώσει φοβερά αποτελέσματα στην πόλη μας και να την βάλει στο γαστρονομικό χάρτη της Ευρώπης και όχι μόνο.  Το Σάββατο θα γίνει ένα live cooking από μένα έξω από το Βαρούλκο με στόχο ο Πειραιάς να αφήσει το αποτύπωμά του. Τα τελευταία χρόνια έχουμε έναν εισβολέα στην Ελλάδα που λέγεται λεοντόψαρο αυτό δημιουργεί τεράστια προβλήματα στην αλιεία, καταστρέφει τα δολώματα κλπ.

Είναι ένα ψάρι που στα αγκάθια του όπως και η Δράκαινα και η Σκορπίνα έχει δηλητήριο αύριο λοιπόν δημόσια για πρώτη φορά να συνταγογραφήσω το λεοντόψαρο. Εκτός από αυτό θα υπάρχει το μπλε καβούρι, που γενναιόδωρα ο δήμος το έχει υποστηρίξει που είναι ελληνικό καβούρι και θα έχει και ένα καρπάτσο λαυράκι που θα το γευτεί ο κόσμος από αυτούς τους καλεσμένους που θέλουμε να γράψουνε για τον Πειραιά, θέλουμε να μιλήσουνε για τον Πειραιά».

Το πρώτο γαστρονομικό Φεστιβάλ του Πειραιά

Στο πλαίσιο της προσπάθειας ανάδειξης της πόλης του Πειραιά ως διεθνούς τουριστικού προορισμού και την προβολή της γαστρονομίας ως έναν από τους δυναμικότερους πυλώνες της τουριστικής ανάπτυξης της πόλης, ο Δήμος Πειραιά πραγματοποίησε το 1ο γαστρονομικό φεστιβάλ «Piraeus Taste Festival: Sea Food and More», με σκοπό την ανάδειξη της γαστρονομικής ταυτότητας και αναφοράς της πόλης, καθώς και των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της θάλασσας.

Με αφορμή και την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού, το «Piraeus Taste Festival: Sea Food and More» πραγματοποιήθηκε από την Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου έως και την Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου, με παράλληλες εκδηλώσεις στο Μικρολίμανο, την Πλατεία Αλεξάνδρας, το Πασαλιμάνι και την Πειραϊκή, οι οποίες έχουν αναφορά στη γαστρονομία.

Παράλληλα, κατά τη διάρκεια του «Piraeus Taste Festival: Sea Food and More» έγινε και η παρουσίαση του «DishcoverPiraeus», της καταγραφής του γαστρονομικού χαρτοφυλακίου του Πειραιά, που αποτελεί την πρώτη ολοκληρωμένη καταγραφή στην Ελλάδα και διακρίθηκε πανευρωπαϊκά ως καλή πρακτική από το πρόγραμμα YETC. 

Στο πλαίσιο της διεθνοποίησης του φεστιβάλ μέσω του θεσμού των αδελφοποιημένων πόλεων, στο 1ο «Piraeus Taste Festival: Sea Food and More» φιλοξενήθηκαν με γαστρονομικές και πολιτιστικές δράσεις τα τμήματα πολιτισμού της Ινδικής και της Κινεζικής πρεσβείας στην Ελλάδα.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ