Πούτιν: Έριξε την πυρηνική απειλή… στο τραπέζι - «Πως να αποφύγω την επιστράτευση» το κορυφαίο Google trend μετά το διάγγελμα 

Οργή και φόβος από τις εξαγγελίες του Ρώσου προέδρου 

 

«Δεν είναι μπλόφα»… «Η πυρηνική απειλή δεν είναι μπλόφα», ήταν το ξεκάθαρο μήνυμα του διαγγέλματος του Βλαντιμίρ Πούτιν, που αποτέλεσε τη σημαντικότερη κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία από την έναρξη του στις 24 Φεβρουαρίου.

«Η Ρωσία είναι διατεθειμένη να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα εάν η Ουκρανία συνεχίσει τις επιθετικές επιχειρήσεις», είπε ο Ρώσος πρόεδρος πυροδοτώντας οργισμένες αντιδράσεις και σπέρνοντας ρίγη φόβου σε ολόκληρο τον κόσμο, αφού όπως εξήγησαν οι αναλυτές μέχρι χθες φλέρταρε με την πυρηνική απειλή, σήμερα την έριξε καθαρά στο τραπέζι.

 

 

Στο ίδιο διάγγελμα ο Πούτιν ανακοίνωσε μερική επιστράτευση, που εκλήφθηκε ως κήρυξη πολέμου στην ίδια του τη χώρα με τους Ρώσους να τρέχουν να κλείσουν εισιτήριο χωρίς επιστροφή, ενώ φανέρωσε ότι στις ουκρανικές περιοχές του ενδιαφέροντος του, στα βορειοδυτικά, σκοπεύει να επαναλάβει την «επιτυχημένη» τακτική της Κριμαίας. Θα κάνει δηλαδή δημοψηφίσματα και θα προχωρήσει με βήμα γοργό στην προσάρτηση τους, δηλώνοντας έτοιμος να χρησιμοποιήσει «όλα τα μέσα» για να υπερασπιστεί την εδαφική τους ακεραιότητα και τους ανθρώπους τους.

Αυτή τη φορά ο Πούτιν πήγε ένα βήμα παραπάνω, δήλωσε στον Guardian ο Αντρέι Μπακλιτσκγί, αναλυτής στο πρόγραμμα Όπλων Μαζικής Καταστροφής στα Ηνωμένα Έθνη. «Τα θα σημάνει για τον ίδιο να μην χρησιμοποιήσει τελικά τα πυρηνικά όπλα στην περίπτωση που ο Βολοντιμίρ Ζελένσκι αρχίσει να παίρνει πίσω, όπως ξεκαθάρισε σήμερα, τις περιοχές που θεωρεί κι εκείνος δικές του», είναι το ερώτημα που έθεσε ο ίδιος. Το στοίχημα για τον Πούτιν είναι μεγάλο, ο ίδιος στρυμωγμένος από τη στιγμή που οι Ρώσοι αρχίζουν να βλέπουν κατάματα τις σκληρές αλήθειες του πολέμου που μέχρι σήμερα είχε καταφέρει έως ενός σημείου να τους κρύψει, οπότε όλα τα επίφοβα ενδεχόμενα είναι πλέον ανοιχτά, κατέληξε.

 

 

Από την πλευρά του ωστόσο ο Μαρκ Τζαλεότι, ειδικός στη ρωσική πολιτική, χωρίς να αμφισβητεί τις κακές προθέσεις του Ρώσου προέδρου, θέτει υπό αμφισβήτηση την περάτωση τους από τη στιγμή που θα σημάνουν πραγματικό πυρηνικό πόλεμο. Στη μερική επιστράτευση των 3.000 νέων –κυρίως- Ρώσων η αντιπολίτευση απαντά με την οργάνωση πανεθνικών διαμαρτυριών, ωστόσο σε μια κοινωνία καταστολής και με τις περισσότερες φιγούρες της αντιπολίτευσης πίσω από της φυλακής τα κάγκελα, δύσκολο θεωρείται αυτές, όσο μεγάλες κι αν είναι, να αλλάξουν την πορεία των πραγμάτων.

Ίσως το πιο ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι από το διάγγελμα του Πούτιν μέχρι αυτή την ώρα τα ερωτήματα «πώς να σπάσω το χέρι μου» και «πώς να αποφύγω την επιστράτευση» έχουν κυριαρχήσει στις αναζητήσεις της Google και της ρωσικής μηχανής αναζήτησης Yandex. Σε όλα αυτά η απάντηση του Κρεμλίνου ήταν να απαγορεύσει στις αεροπορικές εταιρίες να πωλούν εισιτήρια σε Ρώσους ηλικίας 18-65 ετών, μετά τα στοιχεία που δείχνουν ότι οι θέσεις σε απευθείας πτήσεις προς Κωνσταντινούπουλη και Γερεβάν (σε Τουρκία και Αρμενία, δηλαδή προορισμούς στους οποίους δεν απαιτείται visa), έχουν ήδη εξαντληθεί.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ