Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Πλαφόν στα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας - 140 δισ. στα κράτη- μέλη από τους φόρους

Ποιο το σχέδιο της Κομισιόν ενάντια στην ενεργειακή κρίση

 

Το σχέδιο της Κομισιόν ενάντια στο ενεργειακό «τσουνάμι» που απειλεί την Ευρώπη, ανακοίνωσε η πρόεδρος Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στην ετήσια ομιλία για την «Κατάσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, φορώντας σακάκι και μπλούζα στα χρώματα της Ουκρανίας, άρχισε την ομιλία της με την εισβολή της Ρωσίας και δεσμεύθηκε ότι η ΕΕ θα συνεχίζει να στηρίζει το Κίεβο.

Συγκεκριμένα, τόνισε πως ξεκάθαρη θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι η διατήρηση των κυρώσεων που έχει επιβάλει κατά της Ρωσίας και παράλληλα να συνεχίσει την οικονομική στήριξη της Ουκρανίας. Χαρακτηριστικά είπε: «οι κυρώσεις μας θα παραμείνουν δεν θα αλλάξει τίποτα. Δεν θα επιδιώξουμε καμία συνδιαλλαγή, αλλά θα δείξουμε αποφασιστικότητα». Όπως υποστήριξε η οικονομία της Ρωσίας βρίσκεται στη εντατική, έχει μειωθεί κατά 75% το εισόδημα, η Aeroflot δεν μπορεί να πετάξει τα αεροπλάνα της, η ρωσική βιομηχανία είναι σε διάλυση και εκείνοι που έφεραν τη ρωσική οικονομία στο σημείο καταστροφής βρίσκονται στο Κρεμλίνο.

Όπως είπε προτείνει περιορισμό της κατανάλωσης ενέργειας κατά τις ώρες αιχμής ώστε να μειωθεί η συνολική κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργεια στην ΕΕ , καθώς κα πλαφόν στα υπερκέρδη των εταιρειών παραγωγής ενέργειας με χαμηλό κόστος. Και εξήγησε, η εισφορά αυτή θα αφορά στους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας που δεν χρησιμοποιούν φυσικό αέριο, αλλά αιολική, ηλιακή, γεωθερμική ενέργεια, απόβλητα, πυρηνική ενέργεια, λιγνίτη, πετρέλαιο και ορισμένα είδη υδροηλεκτρικής ενέργειας και βιομάζας. Ανακοίνωσε, επίσης, πλαφόν (cap) στα κέρδη των εταιρειών που παράγουν ηλεκτρικό ρεύμα με στόχο να συγκεντρωθούν περισσότερα από 140 δισεκατομμύρια ευρώ.

Αναλυτικότερα, ανέφερε: «Οι εταιρείες που παράγουν ενέργεια με χαμηλό κόστος έχουν έσοδα που δεν είχαν ποτέ στο παρελθόν. Δεν το ονειρεύτηκαν ποτέ. Τα κέρδη είναι καλά. αλλά στην εποχή μας, είναι λάθος να λαμβάνουμε εξαιρετικά έσοδα και κέρδη ρεκόρ, επωφελούμενοι από τον πόλεμο και στην πλάτη των καταναλωτών μας. Σε αυτούς τους καιρούς, τα κέρδη πρέπει να μοιράζονται και να διοχετεύονται σε αυτούς που τα χρειάζονται περισσότερο. Και ως εκ τούτου, η πρότασή μας περιλαμβάνει επίσης τους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας από ορυκτά καύσιμα που πρέπει να συνεισφέρουν, ώστε να συγκεντρωθούν περισσότερα από 140 δισεκατομμύρια ευρώ για τα κράτη μέλη».

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ειδικότερα, κατά την ομιλία της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την «Κατάσταση στην Ευρώπη» εστίασε στην αντίδραση της Ευρώπης για την επίθεση στην Ουκρανία και την χαρακτήρισε άμεση και αποφασιστική. Όπως τόνισε το επόμενο διάστημα θα είναι δύσκολο. Δεν είναι μόνο ένας πόλεμος κατά της Ουκρανίας αλλά ένας πόλεμος κατά των αξιών μας και της οικονομίας μας. Ένας πόλεμος δημοκρατίας κατά του αυταρχισμού. «Ο Πούτιν θα αποτύχει», υπογράμμισε. Είπε, επίσης πως η αλληλεγγύη της Ευρώπης προς την Ουκρανία δεν θα σταματήσει. «Προσφέραμε ανθρωπιστική και στρατιωτική βοήθεια και επιβάλαμε στη Ρωσία τις σκληρότερες κυρώσεις που υπήρξαν ποτέ. Ο ρωσικός στρατός παίρνει τσιπ από ψυγεία και πλυντήρια για να συντηρήσει τον εξοπλισμό του», υποστήριξε. «Οι κυρώσεις ήρθαν για να μείνουν», αυτό πρέπει να είναι ξεκάθαρο , κατέληξε

Όπως ήταν αναμενόμενο, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο γεγονός ότι απαιτείται στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων. Γι’ αυτό προτείνεται πλαφόν στην τιμή ενέργειας από τεχνολογίες εκτός φυσικού αερίου που παράγουν με φθηνότερο κόστος. Αυτά τα υπερκέρδη πρέπει να μοιραστούν σε αυτούς που τα χρειάζονται περισσότερο. Γι’ αυτό και στο πακέτο περιλαμβάνεται και φορολόγηση εταιρειών όπως τα διυλιστήρια. Όπως εκτίμησε το πακέτο αυτό θα προσφέρει 140 δισ. ευρώ στα κράτη-μέλη, προκειμένου να στηρίξουν επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Δήλωσε, επίσης, ότι θα δημιουργηθεί μια task force προκειμένου να βρεθεί τρόπος να μειωθεί η τιμή του φυσικού αερίου καθώς και ότι θα υπάρξει ένας πιο αντιπροσωπευτικός δείκτης για την τιμή του φυσικού αερίου από το TTF.

Στο θέμα των αγορών ηλεκτρισμού και των ζητημάτων ρευστότητας που αντιμετωπίζουν οι εταιρείες, ανακοίνωσε ότι σε συνεργασία με τις ρυθμιστικές αρχές θα υπάρξουν αλλαγές στους κανόνες για τα collateral. Πρόκειται, όπως εξήγησε για κινήσεις για να περιοριστεί η ενδοημερήσια μεταβλητότητα, ενώ θα επιτραπεί υπό όρους η παροχή κρατικών εγγυήσεων. «Το σημερινό σύστημα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας δεν είναι λειτουργικό. Πρέπει να αποκοπεί η σχέση ηλεκτρικής ενέργειας-φυσικού αερίου και γι’ αυτό θα προωθηθεί μια ριζική μεταρρύθμιση», επισήμανε. .

Αναφορικά με τους δημοσιονομικούς κανόνες, οι χώρες πρέπει να έχουν μεγαλύτερη ευελιξία στη μείωση του χρέους αλλά και μεγαλύτερη λογοδοσία ως προς την επίτευξη των στόχων που συμφωνήθηκαν. Πρέπει να ανακαλύψουμε το πνεύμα του Μάαστριχτ: σταθερότητα και ανάπτυξη πάνε χέρι χέρι. Οι παραπάνω προτάσεις περιλαμβάνονται στο προσχέδιο της Κομισιόν που θα πρέπει να συμφωνηθεί από τα κράτη μέλη. Με βάση το εν λόγω προσχέδιο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει για τα αιολικά και ηλιακά πάρκα και τους πυρηνικούς σταθμούς ανώτατο όριο τιμής τα 180 ευρώ ανά μεγαβατώρα (MWh). Αυτό θα περιόριζε τα έσοδα των παραγωγών σε λιγότερο από το ήμισυ των τρεχουσών τιμών της αγοράς.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ