Αυγουστιάτικα παιχνίδια της Τουρκίας: Υπέγραψε συμφωνία για αγορά S-400; Αντίο στο ΝΑΤΟ;

Η Άγκυρα υποβαθμίζει το θέμα

Συνεχίζει το επικίνδυνο διπλό παιχνίδι με τις ΗΠΑ και τη Ρωσία ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Άγκυρα και Μόσχα  υπέγραψαν σύμβαση για την παράδοση ενός δεύτερου συντάγματος του πυραυλικού συστήματος S-400.

Αυτό δήλωσε στο πρακτορείο TASS ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Στρατιωτικής-Τεχνικής Συνεργασίας (FSVTS), Ντμίτρι Σουγκάγιεφ, στο περιθώριο του διεθνούς φόρουμ Army-2022 της Μόσχας. «Μια αντίστοιχη συμφωνία έχει ήδη υπογραφεί. Μεταξύ άλλων, θα επιτρέψει την τοπική παραγωγή ορισμένων εξαρτημάτων του συστήματος (S-400 Triumf) στην Τουρκία», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Σουγκάγιεφ δήλωσε πεποισμένος ότι τα επόμενα χρόνια, οποιαδήποτε χώρα είναι απίθανο να σχεδιάσει ένα σύστημα που θα μπορούσε να ανταγωνιστεί τα πυραυλικά συστήματα S-400 Triumf. «Το συμβόλαιο με την Τουρκία τίθεται επί του παρόντος σε εφαρμογή», πρόσθεσε ο ίδιος.

Η είδηση που μεταδόθηκε από το TASS προκάλεσε αναταραχή στο χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης και ο γενικός δείκτης υποχώρησε 2,5%. Οι συναλλαγές ομαλοποιήθηκαν και ο δείκτης επανήλθε στα κανονικά επίπεδα όταν Τούρκοι αξιωματούχοι ξεκαθάρισαν ότι αυτό που συζητείται είναι η μεταφορά τεχνογνωσίας και η παραγωγή των ανταλλακτικών που θα γίνει στη χώρα τους.

Σημειώνεται ότι ηΤουρκία έγινε η πρώτη χώρα του ΝΑΤΟ που αγόρασε συστήματα αεράμυνας S-400 από τη Μόσχα το 2017. Η απόφαση της Άγκυρας προκάλεσε την αρνητική αντίδραση των ΗΠΑ και της συμμαχίας στο σύνολό της.  Η αμερικανική κυβέρνηση δεν έχει εγκαταλείψει τις προσπάθειές της για να απαλλαγεί η τουρκική ηγεσία από τις ρωσικές πυραυλικές συστοιχίες. Επειδή όμως ο Ερντογάν αντιστέκεται στις πιέσεις του Τζο Μπάιντεν, η Ουάσινγκτον απέκλεισε την Άγκυρα από το πρόγραμμα μαχητικών αεροσκαφών πέμπτης γενιάς F-35.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ