Πέθανε ο εμβληματικός Ιάπωνας σχεδιαστής Issey Miyake - Ο καρκίνος «πήρε» στους ουρανούς τον πρίγκιπα των pleats (φωτό & βίντεο)

Είχε δημιουργήσει από συλλογές με γυναικεία και ανδρικά ρούχα, μέχρι τσάντες, ρολόγια και αρώματα

 

Ο Ιάπωνας σχεδιαστής Issey Miyake, έφυγε από την ζωή σε ηλικία 84 ετών, όπως μετέδωσαν τα μέσα ενημέρωσης την Τρίτη.

Ο μόδιστρος άφησε την τελευταία του πνοή στις 5 Αυγούστου  από καρκίνο του ήπατος, ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων Kyodo, σύμφωνα με το Reuters.

Ο Miyake ήταν διάσημος για τα πλισέ (pleats) υφάσματα που δεν ζρώνουν ποτέ, ενώ «κρυβόταν» και πίσω από τα περίφημα μαύρα ζιβάγκο του φίλου και ιδρυτή της Apple Inc (AAPL.O), Steve Jobs.

Το όνομα του κορυφαίου designer συνδέσθηκε με την οικονομική πρόοδο και τη μόδα της Ιαπωνίας τη δεκαετία του 1980, ενώ ο ίδιος ήταν γνωστός για την πρακτικότητά του.

Λέγεται ότι ήθελε να γίνει είτε χορευτής ,είτε αθλητής, προτού διαβάσει τα περιοδικά μόδας της αδερφής του, που τον έκανα να αλλάξει κατεύθυνση. 

Photos: EPA & AFP via ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο Miyake γεννήθηκε στη Χιροσίμα και ήταν επτά ετών όταν έπεσε η ατομική βόμβα στην πόλη, την ώρα που εκείνος βρισκόταν μέσα στην σχολική τάξη.

Ο ίδιος στην μετέπειτα ζωή του δίσταζε να μιλήσει για το γεγονός. Το 2009 γράφοντας στους New York Times - στο πλαίσιο μιας εκστρατείας για να επισκεφτεί ο τίτε πρόεδρος των ΗΠΑ Μπραράκ Ομπάμα την πόλη - είπε ότι δεν ήθελε να χαρακτηριστεί ως «ο σχεδιαστής που επέζησε» από τη βόμβα.

«Όταν κλείνω τα μάτια μου, εξακολουθώ να βλέπω πράγματα που κανείς δεν πρέπει να ζήσει ποτέ», έγραψε, προσθέτοντας ότι μέσα σε τρία χρόνια, η μητέρα του πέθανε από έκθεση στην ραδιενέργεια.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Gheir.com (@gheir)

«Προσπάθησα, αν και ανεπιτυχώς, να τα αφήσω πίσω μου, προτιμώντας να σκέφτομαι πράγματα που μπορούν να δημιουργηθούν, όχι να καταστραφούν, και που φέρνουν ομορφιά και χαρά. Στράφηκα προς τον τομέα του σχεδιασμού ρούχων, εν μέρει επειδή είναι μια δημιουργική μορφή, αυτό είναι κάτι σύγχρονο και αισιόδοξο» θα πει ακόμα. 

Αφού σπούδασε γραφιστική σε ένα πανεπιστήμιο τέχνης του Τόκιο, έμαθε σχέδιο μόδας στο Παρίσι, όπου συνεργάστηκε με τους διάσημους σχεδιαστές Guy Laroche και Hubert de Givenchy, πριν πάει στη Νέα Υόρκη. Το 1970 επέστρεψε στο Τόκιο και ίδρυσε το Miyake Design Studio.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by ELLE (@ellefr)

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by ELLE Taiwan (@elletaiwan)

Στα τέλη της δεκαετίας του 1980, ανέπτυξε έναν νέο είδος πλισέ, τυλίγοντας τα υφάσματα ανάμεσα σε στρώματα χαρτιού και τοποθετώντας τα σε πρέσα θερμότητας, κάτι ποτ έκανε τα ρούχα να κρατούν το πτυχωτό σχήμα τους.  Το συγκεκριμένο στυλ έδινε ελευθερία κινήσεων σε χορευτές και αυτό οδήγησε στην ανάπτυξη της σειράς με την υπογραφή του «Pleats, Please».

Μέχρι το 1997 είχε δημιουργήσει από συλλογές με γυναικεία και ανδρικά ρούχα, μέχρι τσάντες, ρολόγια και αρώματα.



Το 2016, όταν ρωτήθηκε ποιες πιστεύει ότι ήταν οι προκλήσεις που θα αντιμετωπίσουν οι μελλοντικοί σχεδιαστές, ανέφερε στη βρετανική εφημερίδα Guardian ότι οι άνθρωποι είναι πιθανό να αρχίζουν να καταναλώνουν λιγότερο. «Μπορεί να χρειαστεί να περάσουμε από μια διαδικασία.  Αυτό είναι σημαντικό» φέρεται να είπε.

«Στο Παρίσι, λέμε τους ανθρώπους που φτιάχνουν ρούχα couturiers - αναπτύσσουν νέα είδη ένδυσης - αλλά στην πραγματικότητα η δουλειά του σχεδιασμού είναι να φτιάξεις κάτι που λειτουργεί στην πραγματική ζωή».

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ