Ο γιός της Σοφίας, ο Κωστής Κατσανέβας – Παπανδρέου αποκλειστικά στο Εirinika: «Kατεβαίνω στην πολιτική - Eίμαι ο μόνος εγγονός που θα ακολουθήσω «τον δρόμο που χάραξε ο Αντρέας»

Ευγενής και ιππότης στην συμπεριφορά του, δείχνει πόσο καλή δουλειά έκανε σαν μητέρα, η χαμηλών τόνων Σοφία, που έβαλε τα δυνατά της για να τον μεγαλώσει και κοντά αλλά και μακριά από το βουητό και τον ταραχώδη πολιτικό απόηχο για την οικογένειά της.

Ο Κωστής Κατσανέβας Παπανδρέου διαθέτει ένα τεράστιο χαμόγελο και μια φωτεινή αύρα που με τίποτα δεν προδίδει πόσο νωρίς έχει σκληραγωγηθεί.

«Θα γίνω πολιτικός- έχω όραμα μια ανεξάρτητη Ελλάδα». Σε αυτή την φράση συνοψίζω την ουσία μιας πολύωρης γνωριμίας στην καρδιά της ευρωπαΐκής πολιτικής ενός νέου άνδρα με γοητεία και φιλοδοξία.

Όλα ξεκίνησαν από τον Καναδά όπου ήταν πρόεδρος της φοιτητικής ένωσης

Τον συνάντησα στο Στρασβούργο. Ήρθε ταξίδι-αστραπή συνοδευόμενος «από τη μητέρα του Σοφία Παπανδρέου την μοναχοκόρη του αείμνηστου Ανδρέα .

Ο Κωστής Κατσανέβας διηγείται μια ιστορία για τον παππού του Ανδρέα Παπανδρέου και τον προπάππου του Γεώργιο

Σοφία και  Κωστής εκπροσώπησαν την οικογένεια Παπανδρέου στην τιμητική εκδήλωση που έγινε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με τα εγκαίνια της αίθουσας που στο εξής θα φέρει το όνομα του ιστορικού ηγέτη του ΠΑΣΟΚ .

Λίγες ώρες πριν από την εκδήλωση είχα την τύχη να περάσω μερικές ώρες με μαμά και γιο μιλώντας αρκετά και για την γιαγιά του Μαργαρίτα, την οποία γνώριζα προσωπικά και με την οποία μοιραστήκαμε πολλές φορές κοινές ιδέες αλλά και αγώνες για το γυναικείο κίνημα.

O Κωστής μιλάει γιά την γιαγιά του Μαργαρίτα Παπανδρέου και φωτίζεται το πρόσωπό του

Ο Κωστής δεν είναι ένα παιδί σαν όλα τα άλλα, όχι γιατί είναι εγγονός του ιδρυτικού Προέδρου του ΠΑΣΟΚ και πρωθυπουργού της Ελλάδας, δισέγγονος του άλλου μεγάλου πολιτικού Γεωργίου Παπανδρέου και γιος του επίσης πολιτικού Θόδωρου Κατσανέβα.

Ο Κωστής Κατσανέβας Παπανδρέου, χθες στο Ευρωπαϊκό Kοινοβούλιο με την μητέρα του Σοφία Παπανδρέου, που μόλις έφτασε από τον Καναδά ειδικά για να παραστεί στην τιμητική εκδήλωση στην μνήμη του πατέρα της - με την πρόεδρο Μετσόλα, την πρόεδρο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και φυσικά τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Νίκο Ανδρουλάκη, ο οποίος είχε την πρωτοβουλία  να ονομασθεί μία αίθουσα  Ανδρέας Παπανδρέου- Μεγάλη λοιπόν,  πολύ ωραία και σε περίοπτη θέση η αίθουσα Ανδρέας Παπανδρέου 

Ο Κωστής που θα ήθελε να τον λένε Κωνσταντίνο, έφυγε για τον Καναδά όταν οι γονείς του χώρισαν και η μητέρα του αποφάσισε να ζήσει σε μια χώρα που της θύμιζε τα παιδικά της χρόνια.

Πολλές φορές αναφερθήκαμε στα παιδικά χρόνια της Σοφίας η οποία εξαιτίας της πολιτικής κυρίως διαδρομής αλλά και της σταδιοδρομίας του πατέρα της, ως καθηγητής των οικονομικών, μετακόμισαν στην California, στον Καναδά στην Σουηδία.

Κωστής Κατσανέβας: Φυσικά υπάρχει μέλλον για μένα στην πολιτική

* η αναφορά του Κωστή για την παραλαβή της άδειας Ιδρύματος Πληρωμών από την Τράπεζα της Ελλάδος δεν ισχύει. Η άδεια είναι ακόμα σε εκκρεμότητα.

 

Ο Κωστής Κατσανέβας Παπανδρέου μιλάει για την πρώτη του εμπειρία από την συμμετοχή του ως σύνεδρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ.

Φαίνεται πως όταν η καρδιά της πόνεσε με το διαζύγιο, ο Καναδάς είχε για εκείνη ένα γλυκό κομμάτι που θα της ζέσταινε την καρδιά.

Πράγματι η Σοφία παραμένει στο Τορόντο, αφού έζησε μαζί με τον Κωστή πολλά χρόνια εωσότου εκείνος αποφοίτησε από το πανεπιστήμιο. ''Ζήσαμε σαν μία ομάδα , η single mother και ο γιος της ο μικρός, εγώ''.

Ο αδερφός μου επειδή ήταν πολλά χρόνια μεγαλύτερος μου σχεδόν 10 είχε ήδη ξεκινήσει τις σπουδές του στο εξωτερικό.»

Το δέσιμο μαμάς και γιου είναι τεράστιο. Εκείνη εύθραυστη αλλά ταυτόχρονα δυνατή με έντονο το αίσθημα της ελευθερίας σαν γνήσια κόρη της Μαργαρίτας και του Ανδρέα - Αγαπάει την Ελλάδα αλλά στον Καναδά έχει κερδίσει την ηρεμία της μακριά από τα αδιάκριτα βλέμματα και τα σχόλια.

Την συνέντευξη της Σοφίας θα αναρτήσουμε αύριο.

Έγραψα στην αρχή ότι έχει σκληραγωγηθεί ο Κωστής γιατί δεν υπάρχει τίποτε πιο δύσκολο από το να χάσεις ξαφνικά τη γη κάτω από τα πόδια σου, αλλάζοντας χώρα αλλά και ήπειρο, να απομακρυνθείς από τον πατέρα σου, να απομακρυνθείς από την οικογένεια σου. Πάρα πολλές φορές στη συνέντευξη μας ο Κωστής ανέφερε ότι διψούσε να επιστρέφει στην Ελλάδα για να συναντά την γιαγιά του, τα ξαδέρφια του, τους θείους του.

Όταν μιλάει για τη γιαγιά του την Μαργαρίτα φωτίζεται ακόμα πιο πολύ το όμορφο πρόσωπό του, το οποίο είναι η αλήθεια ότι θυμίζει έντονα τον πατέρα του.

Ευγενής και ιππότης στην συμπεριφορά του, δείχνει πόσο καλή δουλειά έκανε σαν μητέρα, η χαμηλών τόνων Σοφία, που έβαλε τα δυνατά της για να τον μεγαλώσει και κοντά αλλά και μακριά από το βουητό και τον ταραχώδη πολιτικό απόηχο για την οικογένειά της , παράλληλα με το περιπετειώδες και οδυνηρό διαζύγιο της μητέρας της με τον πατέρα της.

Ο Κωστής Κατσανέβας μιλάει για πρώτη φορά μετά τον θάνατο του πατέρα του

Η δεύτερη σκληρή δοκιμασία ήταν ο αιφνίδιος θάνατος του πατέρα του από κορωνοϊό πέρσι.

Έκτοτε έχουν συμβεί πολλά στη ζωή του ανατροπές και εσπευσμένη προσαρμογή σε νέα δεδομένα.

Μέσα σε ένα χρόνο ανέλαβε τα πάντα μόνος του : Κηδεία, κληρονομικά, αλλά και την εταιρεία του πατέρα του για εκπαίδευση εφήβων, νέων και γονέων σε θέματα επαγγελματικού προσανατολισμού.

Ό Κωστής ξέρει τι θέλει : «θέλω να δουλεύω για να βγάζω τα χρήματα της διαβίωσης μου, να είμαι ανεξάρτητος και όταν έρθει η στιγμή θα μπω στην πολιτική». 

Ένα είναι σίγουρο, ότι ο Κωστής Κατσανέβας Παπανδρέου ξεκινάει με πολιτικό Παπανδρεϊκό DNA , δοκιμασίες που τον χαλύβδωσαν , εμπειρίες που του δίνουν πλεονέκτημα , μια ολόκληρη οικογένεια που του εύχεται να συνεχίσει αφού κανένας άλλος από τα εγγόνια Παπανδρέου δεν ενδιαφέρεται για την πολιτική!

Το μεγάλο ατού του Κωνσταντίνου Κατσανέβα Παπανδρέου είναι η θετική του ενέργεια, η στάση ζωής «βλέπω με αισιοδοξία» ότι έρχεται .

Δείτε τα μικρά βίντεο από την συνάντηση μας που έγινε σε ένα μικρό εστιατόριο στην καρδιά του Στρασβούργου, στην γραφική συνοικία Petite France …..

Ειρήνη Νικολοπούλου

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ