Ντίνα Νικολάου: Κοτόπουλο πικάντικο και μελωμένο στην κατσαρόλα - θα τους ξετρελάνει όλους!

Συνοδέψτε το με πιλάφι, τηγανητές πατάτες ή σπιτικό πουρέ

Υλικά

1 μέτριο κοτόπουλο, βάρους περίπου 1½ κιλού, πλυμένο, καθαρισμένο και κομμένο σε κομμάτια μερίδες (6 - 8 κομμάτια)

Για τη μαρινάδα

1 φλιτζάνι κόκκινο ξηρό κρασί
3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
3 κουτ. σούπας ξίδι
4 - 5 ολόκληροι κόκκοι μπαχάρι
3 - 4 καρφάκια γαρίφαλου
1 μικρό ξυλάκι κανέλας

Για το μαγείρεμα

3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
600 γρ. κοκκάρια (μικρά κρεμμυδάκια για στιφάδο)
3 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες
2 κουτ. σούπας μαύρες σταφίδες
1 κουτ. σούπας μέλι
1 κουτ. γλυκού πικάντικο μπούκοβο
1 κύβο ζωμό λαχανικών, διαλυμένος σε 1 λίτρο νερό
αλάτι

Ευχαριστούμε θερμά την Ντίνα Νικολάου και το dinanikolaou.gr για την παραχώρηση αυτής της συνταγής

Εκτέλεση

Για το μαρινάρισμα

Σε ένα φαρδύ μπολ ανακατεύω όλα τα υλικά της μαρινάδας, προσθέτω τα κομμάτια το κοτόπουλου, τα ανακατεύω με τα χέρια μου για να βραχούν καλά και σκεπάζω το μπολ με διάφανη μεμβράνη. Μαρινάρω το κοτόπουλο για 3 - 4 ώρες, κατά προτίμηση στο ψυγείο.

Για το μαγείρεμα

Βγάζω τα κομμάτια του κοτόπουλου από τη μαρινάδα (την οποία αφήνω κατά μέρος) και τα σκουπίζω καλά με απορροφητικό χαρτί κουζίνας.

Σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνω το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και προσθέτω τα κομμάτια του κοτόπουλου, σε μονή στρώση. Τα αφήνω να ροδίσουν πολύ καλά από την κάτω πλευρά, χωρίς να ανακατέψω ή να τα γυρίσω. Μόλις ροδίσουν καλά από κάτω τα γυρίζω από την άλλη πλευρά για να ροδίσουν εξίσου καλά. Τα βγάζω προσεκτικά με μια σπάτουλα και τα μεταφέρω σε μια πιατέλα.

Στο λάδι που έμεινε στην κατσαρόλα ρίχνω τα κοκκάρια και τα σοτάρω για 3 - 4 λεπτά, σε μέτρια φωτιά, μέχρι να ροδίσουν απαλά. Προσθέτω το σκόρδο και σοτάρω για άλλο 1 λεπτό. Βάζω ξανά στην κατσαρόλα τα κομμάτια του κοτόπουλου σε μονή στρώση, προσθέτω όλη τη μαρινάδα που έχω αφήσει κατά μέρος, τις σταφίδες, το μέλι και το μπούκοβο. Τέλος ρίχνω το ζωμό λαχανικών και ανακατεύω καλά.

Αφήνω τα υλικά να πάρουν μια βράση σε δυνατή φωτιά και στη συνέχεια χαμηλώνω τη θερμοκρασία, αλατίζω, σκεπάζω την κατσαρόλα και σιγομαγειρεύω για περίπου 1 ώρα, μέχρι το κοτόπουλο να μαλακώσει καλά.

Σερβίρω τα κομμάτια κοτόπουλου σε πιάτα, προσθέτω και τα κοκκάρια, περιχύνω με τη σάλτσα και συνοδεύω με τηγανητές πατάτες, πουρέ ή ρύζι πιλάφι.

Who is Whο

Οι γαστρονομικές μου ανησυχίες ξεκίνησαν σε πολύ μικρή ηλικία. Γεννημένη στην Ελλάδα, σε μια οικογένεια που η μαγειρική και το καλό φαγητό ήταν βασικά συστατικά της έννοιας καλή ζωή, σύντομα άρχισα να πειραματίζομαι με τα υλικά, τις μυρωδιές, τις αναλογίες. Παρόλο που ξεκίνησα την σταδιοδρομία μου σπουδάζοντας οικονομικά και marketing, στο Παρίσι, σύντομα το πάθος μου για την τέχνη της μαγειρικής και την γαστρονομία με έκανε να αλλάξω ρότα στην ζωή μου, να ακολουθήσω την καρδιά και να κυνηγήσω το όνειρό μου.

Ξεκινώντας τις σπουδές μου στην επαγγελματική μαγειρική τέχνη στις Γαστρονομικές σχολές του Παρισιού «Le Cordon Bleu», «Ritz Escoffier», «Alain Ducasse formation», «Lenotre», ήρθα σε επαφή με τους μεγαλύτερους δασκάλους, που με ενέπνευσαν μεταδίδοντάς μου το πάθος για το καινούριο και την δημιουργία.

Στο Παρίσι με τη Μαρία, δημιουργήσαμε το καμάρι μας το EVI EVANΕκαι υπερασπιζόμαστε με μεράκι και πατριωτική φιλοδοξία την ελληνική κουζίνα. Στην Αθήνα, ξεκίνησα το 2006 μέσα από την καθημερινή στήλη μαγειρικής στο πρωινό πρόγραμμα του ΑΝΤ1 (Πρωινός καφές) τη μαγική τηλεοπτική επικοινωνία με όλους εσάς που λατρεύεται τις κατσαρόλες και αφήνεστε στη μαγεία της γεύσης.

Από το 2009 έως το 2011, στην καθημερινή τηλεοπτική εκπομπή μαγειρικής στο κανάλι Star «Νηστικοί πράκτορες» και συνεχίζοντας το 2012, με την εκπομπή «Στην κουζίνα με την Ντίνα», μοιράστηκα με όλους εσάς μυστικά γαστρονομίας και συμβουλές για το οικογενειακό τραπέζι και την οργάνωση της κουζίνας της νέας νοικοκυράς. 

Το 2010 ξεκίνησα στο κανάλι της Γαλλικής τηλεόρασης cuisine TV, την εκπομπή «Ma cuisine grecque» η οποία παρουσίαζε συνταγές και πιάτα απ’ όλη την Ελλάδα. Η εκπομπή λόγω της μεγάλης της επιτυχίας αποτέλεσε μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία προβολής για την Ελληνική κουζίνα και τα Ελληνικά προϊόντα.

Δείτε όλο το «πλούσιο» βιογραφικό της αγαπημένης σεφ Ντίνας Νικολάου στο dinanikolaou.gr. 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ