Ουκρανία: Κυρώσεις από Τζόνσον σε Ρωσία - στον «πάγο» & το Nord Stream 2 - «δεν θέλω να ανασυστήσω μια αυτοκρατορία» λέει ο Πούτιν

Παγκόσμιες αντιδράσεις για τις κινήσεις της Ρωσίας

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον δήλωσε σήμερα ότι η χώρα του θα επιβάλει κυρώσεις εις βάρος πέντε ρωσικών τραπεζών και τριών προσώπων με τεράστια περιουσία, ανάμεσά τους και ο Γκενάντι Τίμτσενκο, έπειτα από την αναγνώριση από τη Μόσχα δύο αποσχισθεισών περιοχών της ανατολικής Ουκρανίας.

"Σήμερα, το Ηνωμένο Βασίλειο επιβάλλει κυρώσεις εις βάρος των εξής πέντε ρωσικών τραπεζών: Rossiya, IS Bank, General Bank, Promsvyazbank και Βlack Sea Bank και εις βάρος τριών προσώπων με τεράστια περιουσία", είπε ο Τζόνσον ενώπιον του κοινοβουλίου.

H Γερμανία αναστέλλει τη διαδικασία αδειοδότησης του Nord Stream 2

Ενόψει της κλιμάκωσης της ουκρανικής κρίσης, η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι αναστέλλει «μέχρι νεωτέρας» τη διαδικασία αδειοδότησης του γερμανορωσικού αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2.

Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς δήλωσε ότι έχει ζητήσει από το υπουργείο Οικονομίας να προχωρήσει στα απαραίτητα διοικητικά και νομικά βήματα ώστε ο αγωγός να μην μπορεί να λάβει την αναγκαία για τη λειτουργία του πιστοποίηση. «Και χωρίς αυτή την πιστοποίηση, ο Nord Stream 2 δεν μπορεί να τεθεί σε λειτουργία», τόνισε ο κ. Σολτς.

Κυρώσεις και από ΕΕ

Η ΕΕ θα απαντήσει άμεσα στις τελευταίες παραβιάσεις με πρόσθετα περιοριστικά μέτρα, που θα συμπεριλάβουν όλες τις οικονομικές σχέσεις με τις περιοχές της Ουκρανίας που δεν ελέγχονται από την κυβέρνηση της χώρας, ενώ θα προσδιορίσει επίσης άτομα και οντότητες που είναι υπεύθυνα για την υπονόμευση της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας, αναφέρει ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ σε ανακοίνωση που εξέδωσε εκ μέρους της ΕΕ.

Ειδικότερα, ο κ. Μπορέλ σημειώνει:

«Η ΕΕ καταδικάζει σθεναρά την απόφαση του Προέδρου Πούτιν να αναγνωρίσει τις μη κυβερνητικές περιοχές των περιφερειών Ντόνετσκ και Λουχάνσκ της Ουκρανίας ως ανεξάρτητες οντότητες και την απόφαση που ακολούθησε να στείλει ρωσικά στρατεύματα σε αυτές τις περιοχές.

Αυτή η παράνομη πράξη υπονομεύει περαιτέρω την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της Ουκρανίας και αποτελεί σοβαρή παραβίαση του διεθνούς δικαίου και των διεθνών συμφωνιών, συμπεριλαμβανομένων του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, της Τελικής Πράξης του Ελσίνκι, του Χάρτη του Παρισιού και του Μνημονίου της Βουδαπέστης.

«Ως χώρα που έχει υπογράψει τις συμφωνίες του Μινσκ, η Ρωσία έχει σαφή και άμεση ευθύνη να εργαστεί για την εξεύρεση ειρηνικής διευθέτησης της σύγκρουσης σύμφωνα με αυτές τις αρχές. Με την απόφαση να αναγνωρίσει τη μη ελεγχόμενη από την κυβέρνηση περιοχή της ανατολικής Ουκρανίας ως 'ανεξάρτητα κράτη', η Ρωσία παραβιάζει σαφώς τις συμφωνίες του Μινσκ, οι οποίες προβλέπουν την πλήρη επιστροφή αυτών των περιοχών στον έλεγχο της ουκρανικής κυβέρνησης.

«Ως εκ τούτου, η Ρωσία παραβιάζει τη δέσμευσή της να εργαστεί στο πλαίσιο του σχήματος της Νορμανδίας και της Τριμερούς Ομάδας Επαφής για την εξεύρεση ειρηνικής διευθέτησης αυτής της σύγκρουσης, δέσμευση που έχει επαναλάβει επανειλημμένα, μεταξύ των οποίων και πολύ πρόσφατα. Παραβιάζει επίσης το ψήφισμα 2202 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο απαιτεί πλήρη εφαρμογή των Συμφωνιών του Μινσκ.

«Προτρέπουμε τη Ρωσία, ως συμβαλλόμενο μέρος στη σύγκρουση, να ανακαλέσει την αναγνώριση, να τηρήσει τις δεσμεύσεις της, να τηρήσει το διεθνές δίκαιο και να επιστρέψει στις συζητήσεις στο πλαίσιο του σχήματος της ορμανδίας και της Τριμερούς Ομάδας Επαφής. Καλούμε τα άλλα κράτη να μην ακολουθήσουν την παράνομη απόφαση της Ρωσίας να αναγνωρίσει αυτή τη διακηρυγμένη ανεξαρτησία.

«Η ΕΕ θα απαντήσει άμεσα σε αυτές τις τελευταίες παραβιάσεις με πρόσθετα περιοριστικά μέτρα, συμπεριλαμβανομένων όλων των οικονομικών σχέσεων με τις μη κυβερνητικές ελεγχόμενες περιοχές, ενώ θα προσδιορίσει επίσης άτομα και οντότητες που είναι υπεύθυνα για την υπονόμευση της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας, σε συντονισμό με τους συνεργάτες μας.

 

«Προειδοποιούμε τη Ρωσία να μην χρησιμοποιήσει τα πρόσφατα υπογραφέντα σύμφωνα με τις αυτοαποκαλούμενες «δημοκρατίες» ως πρόσχημα για τη λήψη περαιτέρω στρατιωτικών μέτρων κατά της Ουκρανίας. Η ΕΕ είναι έτοιμη να εγκρίνει ταχέως ευρύτερες πολιτικές και οικονομικές κυρώσεις.

«Η ΕΕ επαναλαμβάνει την ακλόνητη υποστήριξή της και τη δέσμευσή της για την ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της. Η ΕΕ επιβεβαιώνει τη δέσμευσή της να ενισχύσει τις πολιτικές και οικονομικές της σχέσεις με την Ουκρανία».

Η ΕΕ θα επιβάλει κυρώσεις σε ρωσικά νομικά και φυσικά πρόσωπα

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα επιβάλει κυρώσεις σε βάρος ρωσικών νομικών και φυσικών προσώπων, που θα είναι «αναλογικές», μετά τις ανακοινώσεις του Βλαντίμιρ Πούτιν για την ανατολική Ουκρανία, διεμήνυσε η γαλλική προεδρία.

«Ο κατάλογος βρίσκεται υπό κατάρτιση, θα βάλουμε στο στόχαστρο έναν ορισμένο αριθμό δραστηριοτήτων στο Ντονμπάς (σ.σ. στην ανατολική Ουκρανία) που συνδέονται άμεσα με τα ρωσικά συμφέροντα και θα προσαρμοστούμε στις εξελίξεις της επικαιρότητας», ανακοίνωσε το Παρίσι, διευκρινίζοντας ότι οι κυρώσεις των Βρυξελλών θα αρχίσουν να εφαρμόζονται από σήμερα.

Σαρλ Μισέλ και Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν καταδίκασαν την απόφαση Πούτιν να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ

Στην καταδίκη της απόφασης του Βλαντίμιρ Πούτιν να αναγνωρίσει τις αποσχισθείσες περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ ως ανεξάρτητες, προχώρησαν σε κοινή τους δήλωση ο Σαρλ Μισέλ και η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Ειδικότερα, η δήλωση αναφέρει:

«H Πρόεδρος της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, καταδικάζουν με τον πιο έντονο τρόπο την απόφαση του Ρώσου Προέδρου να προχωρήσει στην αναγνώριση των μη ελεγχόμενων από την κυβέρνηση της Ουκρανίας περιοχών των περιφερειών Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ της Ουκρανίας ως ανεξάρτητες οντότητες

Αυτό το βήμα αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου, καθώς και των συμφωνιών του Μινσκ. Η Ένωση θα αντιδράσει με κυρώσεις σε βάρος όσων εμπλέκονται σε αυτήν την παράνομη πράξη.

 

 

Η Ένωση επαναλαμβάνει την ακλόνητη υποστήριξή της στην ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της».

Ο Ντράγκι καταδικάζει την "απαράδεκτη" παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας της Ουκρανίας

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι καταδίκασε σήμερα την "απαράδεκτη" παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας της Ουκρανίας από τη Ρωσία, η οποία αναγνώρισε τις δύο αυτονομιστικές δημοκρατίες στην ανατολική Ουκρανία.

"Θέλω να εκφράσω την πιο σθεναρή μου καταδίκη όσον αφορά την απόφαση της ρωσικής κυβέρνησης να αναγνωρίσει τα δύο αυτονομιστικά εδάφη του Ντονμπάς. Πρόκειται για μια απαράδεκτη παραβίαση της δημοκρατικής κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας", δήλωσε ο Ντράγκι σε ομιλία του στη Ρώμη.

Στη διάρκεια της νύχτας που πέρασε, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν έδωσε οδηγία στον στρατό του να αναπτυχθεί στις αυτονομιστικές "δημοκρατίες" του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ στην ανατολική Ουκρανία, μερικές ώρες αφού αναγνώρισε την ανεξαρτησία τους, δημιουργώντας τον κίνδυνο επιδείνωσης της σύγκρουσης στην Ουκρανία, στην οποία έχουν χάσει τη ζωή τους περισσότεροι από 14.000 άνθρωποι από το 2014.

"Βρίσκομαι σε διαρκή επαφή με τους συμμάχους για να βρεθεί μια ειρηνική λύση στην κρίση και να αποφευχθεί ένας πόλεμος στην καρδιά της Ευρώπης", συνέχισε ο Ιταλός πρωθυπουργός.

"Ο δρόμος του διαλόγου εξακολουθεί να είναι ουσιαστικής σημασίας, αλλά ήδη πρόκειται να ορίσουμε, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μέτρα και κυρώσεις κατά της Ρωσίας", κατέληξε ο Ντράγκι.

Ερντογάν: «Απαράδεκτη» η αναγνώριση από τη Μόσχα των αυτοανακηρυγμένων Λαϊκών Δημοκρατιών των φιλορώσων ανταρτών στην ανατολική Ουκρανία

Η αναγνώριση από τη Μόσχα των αυτοανακηρυγμένων Λαϊκών Δημοκρατιών των φιλορώσων ανταρτών στην ανατολική Ουκρανία είναι «απαράδεκτη», εκτίμησε σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Θεωρούμε αυτή την απόφαση απαράδεκτη. Καλούμε τις ενδιαφερόμενες πλευρές να επιδείξουν σύνεση και να συμμορφωθούν με το διεθνές δίκαιο», επεσήμανε ο Ερντογάν στο περιθώριο επίσημης επίσκεψής του στη Σενεγάλη.

 

Η Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ, θεωρείται σύμμαχος της Ουκρανίας, έχοντας πουλήσει στη χώρα στρατιωτικά drones.

Ο Ερντογάν είχε προτείνει να μεσολαβήσει για την αποκλιμάκωση της κρίσης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας προκειμένου να αποφευχθεί μια σύρραξη και έχει δηλώσει έτοιμος να φιλοξενήσει συνομιλίες μεταξύ των προέδρων των δύο χωρών.

Στις αρχές Φεβρουαρίου είχε μεταβεί στο Κίεβο για να συναντηθεί με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελέσνκι και έχει καλέσει επανειλημμένα τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν να συναντηθούν, αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Ο Ερντογάν έχει δηλώσει ότι έχει λάβει «θετική απάντηση από τον Πούτιν», χωρίς ωστόσο να έχει οριστεί συγκεκριμένη ημερομηνία συνάντησης.

Ο ΥΠΕΞ Λαβρόφ απορρίπτει τις δυτικές κυρώσεις

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ αμφισβήτησε σήμερα ότι η Ουκρανία έχει δικαίωμα στην εθνική κυριαρχία επειδή, όπως είπε, η κυβέρνηση στο Κίεβο δεν εκπροσωπεί τα μέρη που την απαρτίζουν, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax και κάλεσε όλες τις χώρες να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Μόσχας και να αναγνωρίσουν τις αποσχισθείσες περιοχές του Λουχάνσκ και του Ντονέτσκ στην ανατολική Ουκρανία.

"Η αναγνώριση των λαϊκών δημοκρατιών του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ είναι απαραίτητη και (είναι) η μοναδική δυνατή απόφαση" υπό τις παρούσες συνθήκες, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο την επομένη της αναγνώρισης της ανεξαρτησίας των περιοχών αυτών από τον Βλαντίμιρ Πούτιν.

"Αν μιλάμε για τις αρχές της εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας, ένα από τα κομβικά έγγραφα...είναι η Διακήρυξη η σχετική με τις αρχές του διεθνούς δικαίου, που αφορούν τις φιλικές σχέσεις και τη συνεργασία μεταξύ των κρατών", είπε ο Ρώσος ΥΠΕΞ.

Ο Λαβρόφ κατηγόρησε την Ουκρανία ότι παρεκτρέπεται ως προς αυτό από το 2014 που ο υποστηριζόμενος από τη Μόσχα πρόεδρος ανετράπη στο Κίεβο και αντικαταστάθηκε από έναν φιλοδυτικό ηγέτη, αναγκάζοντας τη Ρωσία να προσαρτήσει την ουκρανική χερσόνησο της Κριμαίας και να υποστηρίξει τους αυτονομιστές στις ανατολικές περιοχές.

"Δεν νομίζω ότι κανένας μπορεί να ισχυριστεί ότι το ουκρανικό καθεστώς, από το πραξικόπημα του 2014, εκπροσωπεί όλους τους πολίτες που ζουν στο έδαφος του ουκρανικού κράτους", είπε ο Λαβρόφ.

 

 

Ο ρώσος ΥΠΕΞ απέρριψε την απειλή της επιβολής κυρώσεων λέγοντας ότι η Δύση θα τις επιβάλει ανεξαρτήτως από την έκβαση των γεγονότων και χαρακτήρισε αναμενόμενη την αντίδραση της Δύσης στην αναγνώριση από τη Μόσχα της ανεξαρτησίας των δύο αποσχισθεισών ουκρανικών περιοχών.

"Οι Ευρωπαίοι, Αμερικανοί, Βρετανοί συνάδελφοί μας δεν θα σταματήσουν και δεν θα ησυχάσουν αν δεν εξαντλήσουν όλες τις δυνατότητες για την αποκαλούμενη 'τιμωρία της Ρωσίας'. Ηδη μας απειλούν με όλα τα είδη των κυρώσεων ή όπως ισχυρίζονται τώρα, με 'την μητέρα των κυρώσεων' . Είμαστε συνηθισμένοι. Γνωρίζουμε ότι οι κυρώσεις θα μας επιβληθούν έτσι και αλλιώς, σε κάθε περίπτωση. Με ή χωρίς λόγο", είπε ο Λαβρόφ.

Κρεμλίνο: Η αναγνώριση των αυτοαποκαλούμενων Λαϊκών Δημοκρατιών Ντονιέτσκ-Λουγκάνσκ έγινε στα συνταγματικά τους όρια

Η Μόσχα αναγνωρίζει την ανεξαρτησία των αυτοαποκαλούμενων Λαϊκών Δημοκρατιών Ντονιέτσκ και Λουγκάνσκ στα σύνορα που οι ίδιες έχουν ανακηρύξει, σχολίασε ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, ερχόμενος σε αντίθεση με προηγούμενη δήλωση του υφυπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας Αντρέι Ρουντένκο.

«Σ' εκείνα τα σύνορα, στα οποία υπάρχουν και είχαν ανακηρύξει τον εαυτό τους», απάντησε σε σχετική ερώτηση ο κ. Πεσκόφ, για να προσθέσει ότι λόγος γίνεται για τη στιγμή «που οι δύο αυτές Δημοκρατίες ανακηρύχθηκαν», αρνούμενος να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων ΤΑΣΣ.

Νωρίτερα είχε ερωτηθεί για το θέμα η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, η οποία είπε ότι το ζήτημα αυτό θα διευθετηθεί μετά την επικύρωση των συμφωνιών φιλίας και συνεργασίας στα δύο σώματα της ρωσικής Βουλής.

Ο αρμόδιος υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας και ειδικός εκπρόσωπος του προέδρου Πούτιν στις συνεδριάσεις της ρωσικής Βουλής για το θέμα Αντρέι Ρουντένκο, απαντώντας στο ίδιο ερώτημα είχε δώσει διαφορετική απάντηση, λέγοντας ότι η Μόσχα αναγνωρίζει τις δύο Δημοκρατίες σ' εκείνα τα όρια, στα οποία σήμερα «οι ηγεσίες τους ασκούν τις αρμοδιότητές τους».

 Ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν διαβεβαιώνει ότι δεν θέλει να "ανασυστήσει μια αυτοκρατορία"

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σήμερα ότι δεν έχει την πρόθεση να ανασυστήσει μια αυτοκρατορία, την επομένη της αναγνώρισης των φιλορώσων αυτονομιστών στην Ουκρανία και μιας ομιλίας όπου αρνήθηκε τη νομιμότητα του ουκρανικού κράτους.

"Είχαμε προβλέψει πως θα υπήρχαν εκτιμήσεις όπως ότι η Ρωσία ετοιμάζεται να ανασυστήσει μια αυτοκρατορία", είπε στη διάρκεια μιας συνάντησης με τον Αζέρο ομόλογό του Ιλχάμ Αλίεφ, και "αυτό δεν είναι καθόλου η πραγματικότητα".

Ο Ρώσος πρόεδρος υπογράμμισε πως μετά την πτώση της ΕΣΣΔ, η Ρωσία "αναγνώρισε τις νέες πραγματικότητας και εργάστηκε δραστήρια προκειμένου να ενισχύσει" τη συνεργασία με τις υπόλοιπες πρώην σοβιετικές χώρες, επικαλούμενος ως παράδειγμα το Αζερμπαϊτζάν και το Καζακστάν.

Όπως είπε, η Ουκρανία είναι σε μια "διαφορετική κατάσταση" γιατί "το έδαφος αυτής της χώρας χρησιμοποιείται από τρίτες χώρες προκειμένου να προκαλέσουν απειλές σε ό,τι αφορά τη Ρωσία".

 

 

Εκτός από την αναγνώριση των φιλορώσων αυτονομιστών της Ουκρανίας χθες, Δευτέρα, η Ρωσία έχει αναγνωρίσει δύο αποσχισθείσες περιοχές στη Γεωργία (2008), έχει προσαρτήσει την ουκρανική χερσόνησο της Κριμαίας (2014) και υποστηρίζει από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 τους αυτονομιστές στην Υπερδνειστερία στη Μολδαβία.

Χθες βράδυ, ο Πούτιν, σε μια μακρά και απειλητική ομιλία, αρνήθηκε τη νομιμότητα του ουκρανικού κράτους γενικά, και προέβαλε τη θέση σύμφωνα με την οποία η Ουκρανία είναι μια τεχνητή χώρα αδιαχώριστη από τη Ρωσία.

Δείτε επίσης:

Στο μεταξύ, ο υποστηριζόμενος από τους Ρώσους αυτονομιστής ηγέτης Ντενίς Πουσίλιν δήλωσε σήμερα πως η Μόσχα αναγνώρισε επίσημα την αποσχισθείσα περιοχή του Ντονέτσκ μέσα στα ευρύτερα σύνορα της περιοχής Ντονέτσκ της ανατολικής Ουκρανίας, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας τελεί υπό τον έλεγχο των ουκρανικών δυνάμεων.

Μιλώντας στη ρωσική κρατική τηλεόραση, ο Πουσίλιν είπε πως το θέμα της περιοχής που δεν τελεί υπό τον έλεγχο των αυτονομιστών θα επιλυθεί αργότερα. "Το συνοριακό θέμα δεν είναι απλό, θα επιλυθεί αργότερα", είπε.

 

 

 

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ