Τραγωδία στα Καλάβρυτα: Τι έδειξε η ιατροδικαστή εξέταση στις σορούς των αδικοχαμένων αναρριχητών (βίντεο)

"Παγοσκεπή” φέρεται να καταπλάκωσε τους τρεις ορειβάτες

 

Θλίψη έχει προκαλέσει η είδηση θανάτου των τριών έμπειρων ορειβατών - αναρριχητών, που «χάθηκαν» στα Καλάβρυτα.

Η Αγγελική Τζιόλα διαπίστωσε πολλαπλές κακώσεις σε λεκάνη, αυχένα και θώρακα και στις τρεις σορούς, που είναι τραύματα συμβατά με πτώση από πολύ μεγάλο ύψος, σύμφωνα με τo STAR. 

"Παγοσκεπή” καταπλάκωσε τους τρεις ορειβάτες

Ο τραγικός επίλογος για τους τρεις έμπειρους ορειβάτες, που βρήκαν τραγικό θάνατο στα Καλάβρυτα, γράφτηκε με την επιχείρηση μεταφοράς των σορών τους στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου. Η αιτία της τραγωδίας φαίνεται, σύμφωνα με την ΕΡΤ, να ήταν κατάρρευση παγοσκεπής, που τους καταπλάκωσε.

Η επιχείρηση ολοκληρώθηκε μετά από μία πολύωρη και συντονισμένη έρευνα σε ένα δύσβατο σημείο στην περιοχήβ Οι διασώστες διαπίστωσαν ίχνη χιονοστιβάδας πολύ μεγάλου μεγέθους, στη βάση της ορθοπλαγιάς όπου εντοπίστηκαν τα θύματα. Αυτοί οι όγκοι χιονιού, σύμφωνα με το Χιονοδρομικό Κέντρο Καλαβρύτων, φαίνεται πως παρέσυραν και καταπλάκωσαν τους τρεις ορειβάτες.

“Δυστυχώς την συγκεκριμένη χιονοστοιβάδα την προκάλεσαν μόνοι τους. Το σημείο εκεί ήταν επικίνδυνο, είχε και από κάτω γκρεμό γύρω στα 100 μέτρα οπότε δεν είχαν ελπίδες” τόνισε ο οδηγός βουνού, Γιώργος Βουτυρόπουλος.

“Το χιόνι ήταν βαθύ ένα μέτρο, πατώντας έκοψαν τη χιονοστοιβάδα του πλάκωσε ακαριαία, δεν κατάλαβαν τίποτα” εκτίμησε ο υπεύθυνος του portal xionodromika.gr, Νίκος Χουντρής.

Η επιχείρηση διάσωσης

Οι τρεις αναρριχητές ηλικίας 56, 49 και 40 ετών είχαν ξεκινήσει χθες από το χιονοδρομικό κέντρο, προκειμένου να προσεγγίσουν μία οθροπλαγιά, στην περιοχή «Μαυρολίμνη». Όταν όμως οι υπεύθυνοι του χιονοδρομικού κέντρου διαπίστωσαν ότι οι αναρριχητές δεν είχαν επιστρέψει, τότε επιχείρησαν να επικοινωνήσουν μαζί τους, αλλά δεν απαντούσαν στις τηλεφωνικές κλήσεις τους.

Αμέσως μετά ξεκίνησε η επιχείρηση του εντοπισμού τους, στην οποία συμμετείχαν πυροσβέστες με την ορειβατική ομάδα έρευνα και διάσωσης της 6ης ΕΜΑΚ, από την Πάτρα, ειδικό ερπυστριοφόρο όχημα, ομάδα χειριστών εναέριων συστημάτων μη επανδρωμένων αεροσκαφών εθελοντές και δύο ελικόπτερα.

Ποιοι ήταν οι τρεις έμπειροι αναρριχητές - όσα είπε ο πατέρας του 40χρονου ορειβάτη

Οι τρεις άνθρωποι που έχασαν την ζωή τους είναι ο Γιάννης Τορέλλι, μορφή του ορειβατικού κινήματος στην Πάτρα, ο Αθανάσιος Σωτηρόπουλος, μέλος του Ορειβατικού Συλλόγου Πατρών και τον Παναγιώτης Τέκος, προϊστάμενος του ΕΛΓΑ στην Κορινθία και μόνιμος κάτοικος Πατρών. Και οι τρεις ήταν ηλικίας 40-55 ετών.

Ο Γιάννης Τορέλλι

Ο Παναγιώτης Τέκος

Ο Αθανάσιος Σωτηρόπουλος

Ο πατέρας του 40χρονου αναρριχητή μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star και τον Αλέξανδρο Γύγο.

«Ήταν και οι τρεις έμπειροι και οι τρεις καταπληκτικοί τι να πω! Ο γιος μου είναι 40 χρονών... και άλλοι εκεί μέσα 45-50 είναι και οι άλλοι. Λυπάμαι πάρα πολύ. Ο υπ’ αριθμόν ένα και από τους πρώτους σε αναρρίχηση... Τον πήρα εχθές το βράδυ και δεν απαντούσε δεν έκανα καμία... περισσότερη προσπάθεια λέω κάπου θα είναι θα με πάρει τηλέφωνο. Και σήμερα έμαθα αυτά τα πράγματα. Αμέσως ειδοποιήθηκε η Πυροσβεστική Υπηρεσία ενώ υπάλληλοι του κέντρου ξεκίνησαν τις έρευνες με ειδικά οχήματα.

Στην επιχείρηση συμμετείχαν ορειβάτες και dornes. Παρά τις καλές καιρικές συνθήκες η πρόσβαση των συνεργείων διάσωσης στην περιοχή όπου πήγαν οι τρεις φίλοι ήταν πολύ δύσκολη».

«Ήταν και οι τρεις δυνατοί. Ο ένας καλύτερος από τον άλλον. Εξάλλου δε χρειάζεται να το πω εγώ που είναι γιος μου... γιατί εγώ είμαι παλιός ορειβάτης και αναρριχητής αλλά το λένε οι περισσότεροι σε όλη την Ελλάδα που τους έχουν γνωρίσει...»

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ