Καλή Χρονιά της Τίγρης: Οι οίκοι μόδας Stella McCartney, Dior, Prada, Gucci, γιορτάζουν την κινέζικη Πρωτοχρονιά (φωτό & βίντεο)

Οι άνθρωποι που γεννιούνται στη χρονιά του Τίγρη πιστεύεται ότι είναι θαρραλέοι, ανταγωνιστικοί, μαχητικοί, απρόβλεπτοι

Το Κινέζικο Νέο Έτος, επίσης γνωστό σαν Σεληνιακό Νέο Έτος ή το Ανοιξιάτικο Φεστιβάλ είναι η πιο σημαντική από τις παραδοσιακές κινεζικές αργίες.

Το νέο έτος γιορτάζεται σήμερα, 1η Φεβρουαρίου, και σηματοδοτεί τη νέα χρονιά που έρχεται, δηλαδή, το Έτος της Τίγρης ή το έτος 4720 από τη βασιλεία του Κίτρινου Αυτοκράτορα (3η χιλιετία π.Χ.).

Να σημειωθεί ότι κάθε χρονιά είναι το έτος ενός διαφορετικού ζώοου, ενώ είναι μια κινητή εορτή που αφορά το νέο φεγγάρι της νέας ημέρας του νέου έτους με βάση το Κινεζικό ημερολόγιο και μπορεί να λάβει χώρα από τις 21 Ιανουαρίου έως και τις 20 Φεβρουαρίου. 

 

 

 

 

Ολόκληρη η Άπω Ανατολή γιορτάζει έτσι σήμερα την έλευση της Χρονιάς του Τίγρη δίνοντας το έναυσμα για ημέρες αργιών και εορτασμών, όχι μόνο στην Κίνα αλλά και σε πολλές άλλες χώρες στο ανατολικό άκρο της Ασίας.

Οι οίκοι μόδας γιορτάζουν το νέο έτος

Το Κινεζικό Νέο Έτος είναι όμως και μια ευκαιρία για τους οίκους μόδας να ανταγωνιστούν με θράσος και δημιουργικότητα για την εποχή των πρωτοβουλιών αλληλεγγύης δίνοντας υπερηφάνεια στις προγονικές παραδόσεις της Άπω Ανατολής. Η χρονιά της Τίγρης είναι σύμβολο μεγαλείου, φιλοδοξίας και απερισκεψίας και αναμένεται να γιορτάζεται για τους επόμενους 12 μήνες. 

Αυτοί είναι λοιπόν οι οίκοι μόδας που γιορτάζουν την κινέζικη πρωτοχρονια, σύμφωμα με την γαλλική Vogue:

Dior

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Dior Official (@dior)

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Dior Official (@dior)

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Dior Official (@dior)

 

Πηγαίνοντας κόντρα στην τάση των επωνυμιών μόδας που επικεντρώνονται στην τίγρη, ο Dior επέλεξε να καλλιεργήσει μια τρυφερή και βουκολική φαντασία για αυτό το Σεληνιακό Νέο Έτος. Έτσι, ο γαλλικός οίκος συνδυάζει το μοτίβο της πεταλούδας με τα εμβληματικά Mille Fleurs του σε μια μεγάλη ποικιλία ρούχων και αξεσουάρ. (δείτε όλη τη συλλογή εδώ).

Bottega Veneta

COURTESY OF BOTTEGA VENETA

Για να γιορτάσει τη μετάβαση στο νέο έτος, το brand επενδύει μέρος του Σινικού Τείχους της Κίνας με μια γιγαντιαία οθόνη. Στο χαρακτηριστικό πράσινο και αστραφτερό πορτοκαλί της Bottega Veneta (ένα χρώμα που συμβολίζει την τύχη στα μανδαρίνικα), η εγκατάσταση κραδαίνει τους χαρακτήρες 新春快乐 (Xīnnián kuàilè), το ισοδύναμο του «Happy New Year» στα γαλλικά. 

Prada

COURTESY OF PRADA / LIU SONG

Εάν αυτό το νέο έτος παρουσιάζεται κάτω από το ζώο της τίγρης, θα πρέπει να θυμόμαστε ότι το ζώο αυτό, αν και σύμβολο εξουσίας, είναι σήμερα ένα από τα πιο απειλούμενα με εξαφάνιση.

Έτσι ο όμιλος Parda συνδυάζει την εκδήλωση της Κινεζικής Πρωτοχρονιάς με έναν καλό σκοπό με τη «Δράση στο Έτος του Τίγρη», αφιερωμένη στη διάσωση της τίγρης της Σιβηρίας, που ονομάζεται επίσης τίγρη Amur.

Gucci

Photo: Gucci

Με αφορμή αυτή τη γιορτή, το μοτίβο της τίγρης διατίθεται σε μια σειρά ρούχων και αξεσουάρ. Το ζώο αυτό εκφράζει πράγματι τη γοητεία που ασκεί η φύση στον καλλιτεχνικό διευθυντή, Alessandro Michele. (Δείτε εδώ τη συλλογή).

Versace

COURTESY OF VERSACE

Για τη Σεληνιακή Πρωτοχρονιά, η Versace αποκαλύπτει μια πρωτότυπη συλλογή με τα σύμβολα του οίκου να συναντούν ξανά με μοτίβο τίγρης. Μπαρόκ διακοσμητικά prints με χρυσαφί φινιρίσματα, καθώς και μέσα από μια έντονη κόκκινη απόχρωση. (δείτε τη συλλογή εδώ)

Balenciaga

CHRIS MAGGIO

 

Η σειρά του Balenciaga να υπογράψει μια αποκλειστική κολεξιόν για το Έτος της Τίγρης. Τι θα βρείτε στη συλλογή: House classics, επανασχεδιασμένα ειδικά για την περίσταση.

Ένα ολοκαίνουργιο λογότυπο Balenciaga με πολύ σπορ εμφάνιση διατίθεται σε πολλά είδη: καπέλα, φούτερ, μπλουζάκια, σακάκια, παντελόνια...  (δείτε τη συλλογή εδώ)

Stella McCartney 

COURTESY OF STELLA MCCARTNEY

 

Για να γιορτάσει το Σεληνιακό Νέο Έτος, η Stella McCartney υπογράφει μια συλλογή με το ομοίωμα της τίγρης και ενθαρρύνει την προστασία αυτού του πολύ δημοφιλούς ζώου στην Ασία.  (δείτε τη συλλογή εδώ).

Το 2022 είναι η Χρονιά της Τίγρης - τι συβολίζει;

Γιατί κάθε χρονιά παίρνει το όνομά της με βάση τον κινεζικό ζωδιακό κύκλο. Στην κινεζική παράδοση, χρησιμοποιούνται 12 διαφορετικά ζώα για τον συμβολισμό και την ονομασία κάθε έτους.

 

 

 

 

Τα ζώα αυτά είναι ο αρουραίος, το βόδι, η τίγρης, ο λαγός, ο δράκος, το φίδι, το άλογο, η κατσίκα, η μαϊμού, ο κόκκορας, ο σκύλος και το γουρούνι. Καθένα απ’ αυτά έχει τα δικά του χαρακτηριστικά, τα οποία υποτίθεται ότι «περνά» με κάποιον τρόπο στα άτομα που γεννιούνται στη χρονιά του, επηρεάζοντας παράλληλα με κάποιον μυστηριώδη τρόπο και τα γεγονότα του έτους.

Το 2022, λοιπόν, κυριαρχεί το ζώδιο του Τίγρη και έτσι η χρονιά παίρνει από εκείνο το όνομά της. Επίσημα, ξεκινά την 1η του Φλεβάρη και διαρκεί ως τις 21 Ιανουαρίου του 2023. Άλλες σχετικά πρόσφατες χρονιές του Τίγρη ήταν το 1938, το 1950, το 1962, το 1974, το 1986, το 1998 και το 2010.

Παραδόσεις & Πεποιθήσεις

Οι άνθρωποι που γεννιούνται στη χρονιά του Τίγρη πιστεύεται ότι είναι θαρραλέοι, ανταγωνιστικοί, μαχητικοί, απρόβλεπτοι και γεμάτοι αυτοπεποίθηση, όπως αναφέρει το wokinabox.com. Από την άλλη, οι Κινέζοι πιστεύουν ότι η χρονιά του Τίγρη είναι γενικά κακότυχη για όσους έχουν γεννηθεί σε αντίστοιχο έτος, και καλότυχη για τους υπόλοιπους.

Η Σημασία της Κινεζικής Πρωτοχρονιάς

Για τους Κινέζους, η Πρωτοχρονιά είναι σπουδαία εθνική γιορτή, για την οποία σταματούν κάθε εργασία για τουλάχιστον μία εβδομάδα, ενώ οι εορταστικές εκδηλώσεις κρατούν 16 μέρες.

Κατά τη διάρκεια της γιορτής, οι Κινέζοι στολίζουν τα σπίτια τους με πανέμορφα λευκά, κόκκινα και ροζ άνθη, που συμβολίζουν το κουράγιο και την ελπίδα. Βάφουν, επίσης, τα σπίτια τους και αγοράζουν νέα (συνήθως κόκκινα) ρούχα, ειδικά για την περίσταση.

Το βράδυ της παραμονής της Πρωτοχρονιάς, όλη η οικογένεια συσκεντρώνεται για να γιορτάσει με ένα παραδοσιακό γεύμα. Ανήμερα της γιορτής, επισκέπτονται συγγενείς και δίνουν χρήματα ως δώρο σε παιδιά, κλεισμένα σε μικρούς κόκκινους φακέλους.

Υπάρχουν, φυσικά, δεκάδες άλλα έθιμα που σχετίζονται με τη γιορτή, όπως τα περίφημα πυροτεχνήματα και ο διάσημος χορός του δράκου. Υπάρχουν, όμως, και πολλές πεποιθήσεις, αρκετές από τις οποίες προκαλούν απορία:

για παράδειγμα, πολλοί πιστεύουν ότι η σκούπα του σπιτιού πρέπει να παραμείνει κρυμμένη κατά τη διάρκεια της γιορτής, και ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει κάποιος να κουρευτεί! Αναμφίβολα αυτές οι παραδόσεις έχουν κάποια ιστορική και θρησκευτική σημασία που χάνεται στα βάθη των αιώνων και διατηρούν τώρα πια μια συναισθηματική περισσότερο αξία. 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ