Η γνώμη σας, είναι πολύτιμη! Μοιραστείτε την μαζί μας!Topwoman η «νεράιδα» του καλλιτεχνικού πατινάζ Γκαμπριέλα Παπαδάκη - Η συνέντευξη της Ελληνίδας πρωταθλήτριας (φωτό)

Ενόψει των χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου

Η ελληνικής καταγωγής, Γκαμπριέλα Παπαδάκη και ο Γκιγιόμ Σιζερόν, δεν είναι ευρέως γνωστοί στην χώρα μας. Ωστόσο, σε διεθνές επίπεδο, το γαλλικό «δίδυμο» του καλλιτεχνικού πατινάζ (σ.σ. χορός στον πάγο), είναι πασίγνωστο, καθώς τα τελευταία χρόνια, ανήκει στην «αφρόκρεμα» αυτού του εντυπωσιακού αθλήματος.

Με ένα αργυρό Ολυμπιακό μετάλλιο (2018), τέσσερα παγκόσμια (2015, 2016, 2018, 2019) και πέντε (2015-2019) ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, τέσσερα μετάλλια -εκ των οποίων δύο χρυσά και από έν αργυρό και χάλκινο- σε τελικούς Grand Prix και παγκόσμιο ρεκόρ βαθμολογικής συγκομιδής, η Παπαδάκη και ο Σιζερόν, θεωρούνται ως οι κορυφαίοι πρωταθλητές στο παγκόσμιο στερέωμα του καλλιτεχνικού πατινάζ.

Αυτήν την περίοδο, η προετοιμασία των δύο πρωταθλητών για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2022, που θα φιλοξενηθούν στο Πεκίνο (4-20 Φεβρουαρίου), φθάνει στο αποκορύφωμα της. Και η 26χρονη Παπαδάκη, σ΄ ένα από τα ελάχιστα «διαλείμματα» της, επέλεξε να μοιρασθεί με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, τις σκέψεις της για τους στόχος και τα σχέδια τους, για την πανδημία του κορονοϊού, αλλά και για σημαντικά κοινωνικά ζητήματα, όπως η ομοφυλοφιλία και η σεξουαλική κακοποίηση στον χώρο του αθλητισμού.

Κι ενώ απομένουν περίπου 40 ημέρες για το κορυφαίο αθλητικό γεγονός του χειμερινού αθλητισμού, η Παπαδάκη και ο Σιζερόν, προετοιμάζονται με αμείωτους ρυθμούς: «Προπονούμαστε πολύ σκληρά και χρησιμοποιούμε τους αγώνες για να τελειοποιήσουμε την χορογραφία και την τεχνική μας. Επί του παρόντος, όλα εξελίσσονται πολύ καλά. Στόχος μας είναι το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου».

Η αγωνιστική κατάσταση του κορυφαίου διδύμου στο καλλιτεχνικό πατινάζ, παραμένει σε πολύ υψηλό επίπεδο, καθώς μέσα στο 2021, πραγματοποίησαν τρεις εμφανίσεις και επικράτησαν, τόσο στο «Coupe de Chine», όσο στο «Trophee de France», αλλά και στο πρωτάθλημα Γαλλίας. Είναι αυτό ένα «μήνυμα» για τους αντιπάλους τους;

«Πρόκειται πράγματι για αγώνες που χρησιμεύουν για να μετρήσουμε τους εαυτούς μας έναντι των ανταγωνιστών μας και να τους νικήσουμε. Φυσικά, όλοι εργάζονται εξαιρετικά σκληρά και για να διατηρήσουμε την κορυφή, θα πρέπει να εργασθούμε πολύ σκληρότερα», δηλώνει η Παπαδάκη στο ΑΠΕ ΜΠΕ και διευκρινίζει: «Αντιμετωπίσαμε όλα τα κορυφαία ζευγάρια, με εξαίρεση το ρωσικό δίδυμο των Σινίτσινα/Κατσαλάποφ, οι οποίοι κατέκτησαν το τελευταίο παγκόσμιο πρωτάθλημα, όπου δεν συμμετείχαμε. Αυτούς θεωρούμε και τους μεγαλύτερους ανταγωνιστές μας».

 Τα τελευταία δύο χρόνια, η ανθρωπότητα γνωρίζει καινοφανείς καταστάσεις με την πανδημία του κορωνοϊού. Πως βίωσαν ως άνθρωποι και ως πρωταθλητές, την πανδημία η Γκαμπριέλα και ο Γκιγιόμ;

«Ως αθλητές, έχουμε συνηθίσει να ζούμε σε έναν κόσμο βραχυπρόθεσμων, μακροπρόθεσμων στόχων και ρουτίνας. Είναι δύσκολο να αντιμετωπίσουμε τόση αβεβαιότητα, τόσες προσδοκίες. Ήμασταν αναγκαστικά εκτός προπόνησης για τρεις μήνες. Ακολούθως, οι αγώνες ακυρώνονταν την τελευταία στιγμή. Ήταν μια δοκιμασία, μέχρι που αποφασίσαμε να αποσυρθούμε από την σεζόν 2020-2021 για να επικεντρωθούμε πλήρως στους Ολυμπιακούς Αγώνες και να αυξήσουμε τις πιθανότητες διάκρισης».

 Ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένοι σε κοινωνικά ζητήματα, οι δύο Γάλλοι πρωταθλητές, τοποθετούνται όταν τους δοθεί η ευκαιρία για θέματα που αφορούν στην ευαισθητοποίηση της κοινωνίας. Μάλιστα, πριν απο μερικούς μήνες, ο Γκιγιόμ, αποκάλυψε ότι είναι ομοφυλόφιλος και μιλώντας στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων, τόνισε πως είναι ήρεμος με αυτό, επισημαίνοντας πόσο πολύ τον βοήθησε το καλλιτεχνικό πατινάζ, σ΄ αυτόν τον τομέα της ζωής του. 

Αναφερόμενη στο θέμα, η Γκαμπριέλα επεσήμανε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων: «Νομίζω ότι όσο περισσότερη... ορατότητα υπάρχει, τόσο περισσότερα ταμπού θα εξαφανίζονται. Ονειρεύομαι μια κοινωνία όπου το «come outs» δεν θα υπάρχει πλέον και όπου όλοι, θα μπορούν να αγαπούν ελεύθερα με ίσα δικαιώματα».

Ακόμη ένα θέμα που απασχολεί ιδιαίτερα την αθλητική -και όχι μόνο- κοινότητα- τους τελευταίους μήνες, είναι το φαινόμενο αποκαλύψεων σεξουαλικής παρενόχλησης, κακοποίησης και βίας. Η Ελληνίδα Ολυμπιονίκης της ιστιοπλοϊας, Σοφία Μπεκατώρου, η Αμερικανίδα κορυφαία γυμνάστρια της σύγχρονης εποχής, Σιμόν Μπάϊλς, η Κινέζα πρωταθλήτρια του τένις, Σουάϊ Πενγκ, αλλά και ποδοσφαιρίστριες στην Βενεζουέλα και στις ΗΠΑ, έκαναν σχετικές καταγγελίες. Και μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η Παπαδάκη, εκφράζει τον θαυμασμό της για όσες γυναίκες κατάφεραν να φθάσουν στην καταγγελία:

 «Το να μιλάς για αυτό το είδος κακοποίησης, όταν είσαι θύμα της, είναι εξαιρετικά δύσκολο. Και συχνά βίαιο, λόγω του τρόπου με τον οποίο γίνεται συχνά αποδεκτό. Αλλά είναι επίσης εξαιρετικά απαραίτητο και κρίσιμο να αρχίσουμε την εξάλειψη αυτής της βίας που είναι πολύ συνηθισμένη στις κοινωνίες μας. Αισθάνομαι απίστευτο δέος, για το θάρρος που είχαν όλοι αυτοί οι αθλητές και κατάφεραν να μιλήσουν».

Σε προγενέστερη συνέντευξη της, στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, η Παπαδάκη είχε πει ότι στόχος της μαζί με τον Γκιγιόμ, είναι να συνεχίσουν να σημειώνουν ρεκόρ. Και απ΄ ότι φαίνεται, τα καταφέρνουν περίφημα.

«Στοχεύουμε στο χρυσό μετάλλιο στους επόμενους Ολυμπιακούς Αγώνες. Επίσης, ελπίζουμε πάντα να δημιουργούμε όμορφες χορογραφίες που κάνουν το κοινό χαρούμενο», τονίζει με έμφαση η Παπαδάκη, που δηλώνει ανυπόμονη για την επιστροφή της στην αγαπημένη της Ελλάδα και ειδικά  στην Κρήτη: «Ανυπομονώ για το τέλος της πανδημίας και της Ολυμπιακής χρονιάς, προκειμένου να μπορέσω να επιστρέψω στην Ελλάδα»!

Και ως είθισται σε μία... Χριστουγεννιάτικη συνέντευξη, το ιδανικό τέλος είναι μία ευχή. Και στην περίπτωση της Γκαμπριέλας και του Γιγιόμ, έρχεται με μία... φωνή: «Ευχόμαστε υγεία και ευτυχία για όλον τον κόσμο»...

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ