Κακοκαιρία Κάρμελ: Στα λευκά «ντύθηκε» η χώρα - Φωτογραφίες και βίντεο από τα χιονισμένα τοπία

Που υπάρχουν προβλήματα;

Η κακοκαιρία Κάρμελ συνεχίζει την επέλασή της «ντύνοντας» στα λευκά πολλές περιοχές της χώρας.  Το έχει ήδη στρώσει σε περιοχές της Αττικής ενώ ανάλογες εικόνες καταγράφονται μεταξύ άλλων σε Εύβοια, Χαλκιδική, Λάρισα, Μαγνησία.

Πυκνή είναι η χιονόπτωση στην Ιπποκράτειο Πολιτεία, τα Βίλια και την Πάρνηθα, ενώ αντίστοιχο σκηνικό επικρατεί σε Αγόριανη, Σέττα και Στενή Ευβοίας.

Εικόνες από τα χιόνια στην Ιπποκράτειο Πολιτεία

Φωτογραφίες: EUROKINISSI

Στο χιονοδρομικό κέντρο Πηλίου, στις Αγριόλευκες η χιονόπτωση είναι εντονότερη, το χιόνι πλούσιο, αλλά οι εγκαταστάσεις παραμένουν κλειστές για λόγους ασφαλείας, αφού οι άνεμοι είναι θυελλώδεις.

Η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας, Δωροθέα Κολυνδρίνη, τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «η κακοκαιρία πλήττει ηπιότερα τη Μαγνησία με παροδικές χιονοπτώσεις στο Πήλιο, κυρίως το ανατολικό, χιονόπτωση σημειώθηκε και στον Σταυρό Πτελεού αλλά έχουμε σε ετοιμότητα, εφ’ όσον χρειαστεί στη συνέχεια, δεκάδες αποχιονιστικά μηχανήματα και αλατιέρες για να μείνουν οι δρόμοι ανοιχτοί. Μηχανήματα έχουμε και σε όλα τα ακραία σημεία της Μαγνησίας, από το Πουρί και την Ανάβρα ως το Κεραμίδι».

Ο πρωινός χιονιάς έντυσε στα λευκά και πολλά από τα ορεινά χωριά του Δήμου Λαμιέων, όπως το Καλαμάκι, τη Δίβρη, το Ελευθεροχώρι, το Σκαμνό, την Οίτη, την Παύλιανη, το Δέλφινο, την Καστανιά, το Νεοχώρι, τον Πύργο Υπάτης και άλλα.

Όπως είπε στο LamiaReport ο Αντιδήμαρχος του Δήμου Λαμιέων Κώστας Ξεφλούδας η Πολιτική Προστασία είναι σε ετοιμότητα και παρεμβαίνει με τα μηχανήματα, όπου χρειάζεται για να καθαριστεί το οδόστρωμα, ώστε να μην υπάρχουν προβλήματα στην κυκλοφορία.

Στην Καστανιά Υπάτης το χιόνι έφτασε τους 15 πόντους περίπου.

Δείτε επίσης: Χιόνια στο καμπαναριό… της Λαμίας: Στα λευκά Τύμφρηστος, Καρπενήσι, Μπράλος, Δομοκός (φωτό & βίντεο)

Πέρασε τους 40 πόντους το χιόνι στην Καρυά Καμένων Βούρλων

Απίστευτο χιόνι μέσα σε λίγες ώρες έπεσε στην Καρυά του Δήμου Καμένων Βούρλων. Σε υψόμετρο 736 μέτρων το χιόνι ξεπέρασε τους 40 πόντους με αποτέλεσμα το μηχάνημα του Δήμου Καμένων Βούρλων, να φτάσει με μεγάλη δυσκολία μέχρι την πλατεία του χωριού, σύμφωνα με το lamiaReport.

Το χιόνι πέφτει πυκνό, με όρεξη όπως συνηθίζουμε να το λέμε, από το Μοναστήρι της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, κάτι που σημαίνει ότι ο χιονιάς κατέβηκε σχεδόν στα 300 μέτρα, επιβεβαιώνοντας την πρώτη πρόβλεψη των μετεωρολόγων.

Την ίδια ώρα μάχη με το χιονιά δίνουν οι άνθρωποι των συνεργείων της Π.Ε. Φθιώτιδας για να κρατήσουν ανοιχτό το δρόμο Λαμίας - Δομοκού, όπου κατά διαστήματα είχαμε έντονες χιονοπτώσεις από τα ξημερώματα του Σαββάτου μέχρι και τις πρωινές ώρες.

 

 

 

 

Χιόνια και στην Εύβοια - εγκλωβίστηκε ένας άντρας

Χιόνι ρίχνει σχεδόν σε όλα τα ορεινά της Εύβοιας. Οι θερμοκρασίες είναι αρκετά χαμηλές και έχει αρκετό κρύο. Επίσης κατά την διάρκεια της μέρας, περιμένουμε και άλλες χιονοπτώσεις στην Εύβοια. Ένα ακόμα χαρακτηριστικό της κακοκαιρίας θα είναι οι βοριάδες, που τοπικά θα φτάσουν τα 8 μποφόρ το Σάββατο.

Ένας άντρας βρέθηκε στο βουνό όταν περπατούσε στο χιόνι. Ξαφνικά εγκλωβίστηκε και δεν μπορούσε να προχωρήσει άλλο. Είχε πολύ κρύο στην κορυφή του βουνού και γλιστρούσε, σύμφωνα με το evianews.gr. Αποτέλεσμα ήταν να βρεθούν στο σημείο οι εθελοντές από τα Ψαχνά που κατάφεραν να τον απεγκλωβίσουν και να τον μεταφέρουν στην Στενή.


Στα λευκά και περιοχές της Αργολίδας

Φωτογραφίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Εικόνες από τα χιόνια σε Χαλκιδική και Κιλκίς

Που υπάρχουν προβλήματα λόγω της έντονης κακοκαιρίας

Προβλήματα στο επαρχιακό οδικό δίκτυο της Πελοποννήσου έχει προκαλέσει η συνεχής χιονόπτωση. Στην Αρκαδία, με χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων διεξάγεται η κυκλοφορία από το 20ο έως το 35ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Λεωνιδίου - Κοσμά. Επίσης από το 25ο έως το 42ο χιλιόμετρο της οδού Λεονιδιου - Πελετών-Μαρίου.

Στην Κορινθία στη επαρχιακή οδό Κιάτου - Γκούρα-Καδτάνης (από το 16ο χιλιόμετρο) και από το 4ο έως το 14ο χιλιόμετρο στην οδό Γκουρας-Γρεβενίου.

Στη Μεσσηνία με αντιολισθητικές αλυσίδες διεξάγεται η κυκλοφορία, από το 32ο έως το 42ο χιλιόμετρο Καλαμάτας-Σπάρτης, μέσω Ταΰγέτου.

Διακοπή της κυκλοφορίας και σε τμήματα της λεωφόρου Πάρνηθος και της οδού Φυλής. Ειδικότερα, έκλεισε το ρεύμα της λεωφόρου Πάρνηθος προς το καζίνο, από το ύψος του τελεφερίκ και η οδός Φυλής, στο ύψος της Ιεράς Μονής Κοιμήσεως της Θεοτόκου, στο ρεύμα προς Δερβενοχώρια.

Δείτε επίσης: Κάρμελ - δείτε live την πορεία της κακοκαιρίας: Στα λευκά η χώρα, χιόνια και στην Αττική (βίντεο)

Δείτε εδώ αναλυτικά τις κυκλφοοριακές ρυθμίσεις και που υπάρχουν προβλήματα λόγω των έντονων καιρικών φαινεμένων.

Ο καιρός σήμερα Σάββατο

Οι προγνωστικοί χάρτες βροχής και χιονιού του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr παρουσιάζουν τις περιοχές όπου προβλέπουμε να επηρεαστούν από φαινόμενα κατά τη διάρκεια του Σαββάτου 18/12.

Οι χιονοπτώσεις στα κεντρικά και βόρεια θα είναι κατά βάση ασθενείς αν και θα σημειώνονται ακόμη και σε πεδινές περιοχές, αλλά στην Στερεά Ελλάδα και τα ορεινά της Πελ/νήσου θα είναι κατά διαστήματα πυκνές. Μεγάλα ύψη υετού (βροχής και χιονιού) αναμένονται στην Εύβοια, στην Αν. Βοιωτία, τα βόρεια τμήματα της Αττικής και στην Κρήτη. Καταιγίδες θα σημειωθούν στις παράκτιες περιοχές του Κεντρικού και Νότιου Αιγαίου και τοπικά θα παράγουν ψιλό χαλάζι. 

Το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ

Σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης που εξέδωσε η ΕΜΥ ο καιρός θα παρουσιάσει επιδείνωση το Σαββάτο (18-12-21) και την Κυριακή (19-12-21) με κύρια χαρακτηριστικά τις κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες, τις χιονοπτώσεις στα κεντρικά και τα νότια και τους θυελλώδεις ανέμους.

Αναλυτικά:

Α. Κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα επηρεάσουν:

1) Το πρωί του Σαββάτου τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου.

2) Από τις πρωινές ώρες του Σαββάτου μέχρι και τις μεσημβρινές ώρες της Κυριακής, τις Σποράδες, την Εύβοια, τα ανατολικά τμήματα της Θεσσαλίας καθώς και την ανατολική Στερεά.

3) Από τις απογευματινές ώρες του Σαββάτου μέχρι το πρωί της Κυριακής θα επηρρεαστεί η ανατολική Πελοπόννησος και κατά τόπους οι Κυκλάδες.

4) Από το βράδυ του Σαββάτου μέχρι και το πρωί της Δευτέρας ισχυρά φαινόμενα θα εκδηλωθούν και στη βόρεια Κρήτη τα οποία βαθμιαία θα εξασθενήσουν.

Β. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν αρχικά στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας και βαθμιαία και της Κρήτης. Οι χιονοπτώσεις θα είναι πιο πυκνές στα ορεινά της Θεσσαλίας, της ανατολικής Στερεάς, της Εύβοιας και της ανατολικής Πελοποννήσου ενώ σταδιακά θα επηρεαστούν και περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο (ενδεικτικό υψόμετρο 600-900m). Σταδιακή εξασθένηση αναμένεται από τις μεσημβρινές ώρες της Κυριακής.

Γ. Τους ισχυρούς βορειοανατολικούς ανέμους στο Αιγαίο εντάσεως 7 με 8 και από τις βραδινές ώρες του Σαββάτου τοπικά 9 μποφόρ.

Κακοκαιρία αρχικά και αύριο με τοπικές βροχές, χιονοπτώσεις και χαμηλές θερμοκρασίες

Τοπικές βροχές ή χιονόνερο αναμένονται αύριο στα πεδινά, χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά της Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας και της Εύβοιας, με βαθμιαία όμως εξασθένηση. Επίσης αναμένονται καταιγίδες στις Κυκλάδες και κυρίως στην Κρήτη, σχεδόν θυελλώδεις άνεμοι στο Αιγαίο, παγετός στα ηπειρωτικά κατά τόπους ισχυρός στα βόρεια, με τη θερμοκρασία σε χαμηλά για την εποχή επίπεδα.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, την Κυριακή 19 Δεκεμβρίου προβλέπονται νεφώσεις με τοπικές βροχές ή χιονόνερο στα πεδινά της Ανατολικής Στερεάς, της Εύβοιας, καταιγίδες στις Κυκλάδες και κυρίως στην Κρήτη, χιονοπτώσεις στα ορεινά και πρόσκαιρα στα ημιορεινά της Ανατολικής Στερεάς και της Εύβοιας, καθώς επίσης και στα ορεινά της Κρήτης. Τα φαινόμενα γρήγορα θα εξασθενήσουν και θα περιοριστούν στην Κρήτη. Στις υπόλοιπες περιοχές αναμένονται λίγες νεφώσεις, ενώ τις νυχτερινές και πρώτες πρωινές ώρες στα ηπειρωτικά θα σημειωθεί παγετός, κατά τόπους ισχυρός στα βόρεια.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -3 έως 6 βαθμούς στη Βόρεια Ελλάδα (στη Δυτική Μακεδονία από -7 έως 1 βαθμούς), -1 έως 7 βαθμούς στην Κεντρική και Νότια Ελλάδα, 1 έως 9 βαθμούς στη Δυτική Ελλάδα (στην Ήπειρο από -3 έως 5 βαθμούς), 6 έως 10 βαθμούς στις Κυκλάδες και στην Κρήτη, 5 έως 11 βαθμούς στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και στα Δωδεκάνησα.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Αιγαίο από βόρειες διευθύνσεις ισχυροί έως σχεδόν θυελλώδεις 6-7 Μποφόρ, με βαθμιαία εξασθένηση, ενώ στο Ιόνιο από μεταβλητές διευθύνσεις ασθενείς έως σχεδόν μέτριοι 3-4 Μποφόρ.

Λίγες νεφώσεις αυξημένες στα ανατολικά και βόρεια τμήματα του νομού με χιονόνερο και παροδικές χιονοπτώσεις στα βόρεια τις πρωινές ώρες και βαθμιαία βελτίωση στη συνέχεια αναμένονται στην Αττική. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 4 έως 7 βαθμούς Κελσίου, αλλά στα βόρεια θα είναι 3-4 βαθμούς χαμηλότερη. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις μέτριοι 4-5 Μποφόρ και στα ανατολικά ισχυροί 6 Μποφόρ, με σταδιακή εξασθένηση.

Ηλιοφάνεια με λίγες νεφώσεις και χαμηλές θερμοκρασίες αναμένονται στη Θεσσαλονίκη. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 0 έως 6 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι στο Θερμαϊκό θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις ασθενείς έως σχεδόν μέτριοι 3-4 Μποφόρ.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ