Η γνώμη σας, είναι πολύτιμη! Μοιραστείτε την μαζί μας!

Να γιατί οι μικρές συνήθειες κάνουν τη μεγάλη διαφορά - είναι ο ανατοκισμός της αυτοβελτίωσης

Συνήθως αγνοούμε τις μικρές αλλαγές, γιατί τη δεδομένη στιγμή μοιάζουν ασήμαντες

Είναι πολύ εύκολο να υπερεκτιμήσουμε τη σημασία μιας καθοριστικής στιγμής και να υποτιμήσουμε την αξία των μικρών βελτιώσεων σε καθημερινή βάση. Πολύ συχνά, πείθουμε τον εαυτό μας ότι για μια τεράστια επιτυχία απαιτείται και η ανάλογη δράση. Είτε πρόκειται να χάσουμε βάρος, είτε να ιδρύσουμε μια επιχείρηση, να γράψουμε ένα βιβλίο, να κερδίσουμε ένα πρωτάθλημα ή να επιτύχουμε οποιονδήποτε άλλο στόχο, πιέζουμε τον εαυτό μας να κάνουμε κάποια συγκλονιστική βελτίωση, για την οποία θα μιλούν όλοι.

Εν τω μεταξύ, οι βελτιώσεις του 1% δεν είναι ιδιαιτέρως σημαντικές, κάποιες φορές δεν είναι καν ευδιάκριτες αλλά αποδεικνύονται πολύ πιο ουσιαστικές μακροπρόθεσμα. Η διαφορά που μπορεί να κάνει μια μικρή βελτίωση, εν ευθέτω χρόνω, είναι εντυπωσιακή.

Είναι απλά μαθηματικά: αν βελτιώνεσαι κατά 1% κάθε μέρα επί ένα χρόνο, θα καταλήξεις κατά 37% καλύτερος στο τέλος της χρονιάς. Αντιστρόφως, αν χειροτερεύεις κατά 1% κάθε μέρα επί ένα χρόνο, θα καταλήξεις κοντά στο μηδέν. Ό,τι ξεκινάει από μια μικρή νίκη ή από μια μικρή ατυχία συσσωρεύεται και αποκτά μεγαλύτερες διαστάσεις.

Οι συνήθειες είναι ο ανατοκισμός της αυτοβελτίωσης. Με τον ίδιο τρόπο που τα χρήματα πολλαπλασιάζονται μέσω του ανατοκισμού, πολλαπλασιάζονται και οι επιδράσεις των συνηθειών σου όσο τις επαναλαμβάνεις τακτικά.

Μολονότι η διαφορά που σημειώνουν, κάθε μέρα χωριστά, είναι ανεπαίσθητη, ο αντίκτυπος που έχουν ύστερα από μήνες ή ύστερα από χρόνια μπορεί να είναι σαρωτικός. Και μόνο αν κοιτάξουμε δύο, πέντε ή δέκα χρόνια πίσω τότε η αξία των καλών συνηθειών και το τίμημα των κακών συνηθειών γίνεται πλέον εξόφθαλμο.

Πρόκειται για μία παράμετρο που δύσκολα εκτιμάται στην καθημερινότητα. Συνήθως αγνοούμε τις μικρές αλλαγές, γιατί τη δεδομένη στιγμή μοιάζουν ασήμαντες.

Αν αποταμιεύσεις τώρα λίγα χρήματα, προφανώς δεν θα γίνεις εκατομμυριούχος. Αν πας στο γυμναστήριο τρεις συνεχόμενες μέρες, δεν θα αποκτήσεις το τέλειο σώμα.

Αν μελετήσεις κινέζικα για μια ώρα απόψε, πάλι δεν θα ξέρεις τη γλώσσα. Κάνουμε κάποιες αλλαγές, αλλά, επειδή τα αποτελέσματα ποτέ δεν έρχονται γρήγορα, επιστρέφουμε στις παλιές μας συνήθειες.

Δυστυχώς, ο αργός ρυθμός της μεταμόρφωσης συχνά μας ωθεί να ξανακυλήσουμε στα παλιά. Αν επιλέξεις ένα ανθυγιεινό γεύμα σήμερα, δεν βαραίνει η πλάστιγγα. Αν δουλέψεις μέχρι αργά απόψε και παραμελήσεις την οικογένειά σου, θα σε συγχωρήσουν. Αν χρονοτριβείς και αναβάλεις την εργασία σου για αύριο, συνήθως θα βρεθεί χρόνος για να την ολοκληρώσεις. Οι επιπτώσεις μιας μόνο επιλογής είναι διαχειρίσιμες.

Όταν όμως επαναλαμβάνουμε λάθη της τάξεως του 1% τη μία μέρα μετά την άλλη, αναπαράγοντας επιπόλαιες αποφάσεις, επαναλαμβάνοντας μικρές αστοχίες και επιχειρηματολογώντας με φτηνές δικαιολογίες, το άθροισμα των μικρών αυτών επιλογών καταλήγει να είναι ένα τοξικό αποτέλεσμα. Γιατί η συσσώρευση πολλών αστοχιών, 1% επιδείνωση εδώ κι εκεί, τελικά οδηγεί σε πρόβλημα.

Αντίστοιχα, μια μικρή αλλαγή στις καθημερινές σου συνήθειες μπορεί να οδηγήσει τη ζωή σου σε εντελώς διαφορετικό προορισμό. Μια επιλογή κατά 1% καλύτερη ή κατά 1% χειρότερη φαίνεται ασήμαντη τη δεδομένη στιγμή, αλλά όταν το άθροισμα των στιγμών αυτών αποτελεί τη διάρκεια της ζωής σου, αυτές οι επιλογές καθορίζουν το ποιος είσαι αλλά και ποιος θα μπορούσες να είσαι. Η επιτυχία είναι αποτέλεσμα των καθημερινών συνηθειών σου και όχι μιας συνταρακτικής αλλαγής, που ενδέχεται να συμβεί μια φορά στη ζωή σου, σύμφωνα με την life coach Βίκυ Κάουλα και το tsemperlidou.gr.

Συνεπώς, δεν έχει σημασία πόσο επιτυχημένος ή αποτυχημένος είσαι τώρα. Σημασία έχει αν σε βάζουν οι συνήθειές σου στον δρόμο προς την επιτυχία. Περισσότερο θα έπρεπε να σε απασχολεί η τρέχουσα πορεία σου, παρά τα τρέχοντα αποτελέσματα.

Ό,τι επαναλαμβάνεις, καθορίζει το αποτέλεσμα που θα έχεις.

Σχεδίασε λοιπόν την πορεία σου με μικρές αλλαγές στις συνήθειές σου που θα υιοθετήσεις και θα ακολουθείς πιστά.

Να είσαι καλά,

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ