Γιάννης Λουκάκος: Σούπα μανιταριών με μπρουσκέτα γκοργκοντζόλα - Αξεπέραστη γεύση

Ιδανική για τις κρύες και βροχερές μέρες...

ΥΛΙΚΑ

Για τη σούπα

  • 30 γρ. βούτυρο,
  • 30 γρ. ελαιόλαδο
  • 350 γρ. κρεμμύδι, κομμένο σε λεπτές φέτες
  • 6 γρ. θυμάρι σε κλωνάρια
  • 750 γρ. μανιτάρια στρογγυλά ή ποικιλία μανιταριών, κομμένα σε τέταρτα
  • 50 γρ. σκόρδο
  • 100 γρ. κρασί λευκό
  • 2 κιλά ζωμό κοτόπουλου
  • 150 γρ. κρέμα γάλακτος
  • αλάτι

Για τις μπρουσκέτες

  • 6 χοντρές φέτες ψωμί χωριάτικο
  • 30 γρ. ελαιόλαδο
  • 150 γρ. γκοργκοντζόλα ή άλλο μπλε τυρί
  • 6 φέτες προσούτο
  • 1 σκελίδα σκόρδο κομμένη στη μέση
  • αλάτι

Ευχαριστούμε τον Γιάννη Λουκάκο και το yiannislucacos.gr για αυτή τη συνταγή

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για τη σούπα

Τοποθετούμε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, προσθέτουμε το βούτυρο, το ελαιόλαδο, τα κρεμμύδια. Τα αλατίζουμε και τα «ιδρώνουμε» μέχρι να μαλακώσουν καλά. Προσθέτουμε το θυμάρι και ανακατεύουμε για ένα λεπτό περίπου. Προσθέτουμε τα μανιτάρια και τα «ιδρώνουμε» μέχρι να αρχίσουν να αποβάλουν τα υγρά τους. Προσθέτουμε το σκόρδο και μόλις μυρίσει σβήνουμε με το κρασί. Αφήνουμε να εξατμιστεί και προσθέτουμε τον ζωμό. Φέρνουμε σε βρασμό και μετά χαμηλώνουμε τη φωτιά.

Αλατίζουμε τη σούπα και τη σιγοβράζουμε, μέχρι να μαλακώσουν καλά τα υλικά. Δοκιμάζουμε τη γεύση, προσθέτοντας αλάτι, αν χρειαστεί, προσθέτουμε την κρέμα και μαγειρεύουμε για 10 λεπτά ακόμη.

Αφαιρούμε τα κλωνάρια από το θυμάρι και αλέθουμε πολύ καλά τη σούπα στο μπλέντερ. Περνάμε από πολύ ψιλή σήτα. Αλατίζουμε κι άλλο, αν χρειάζεται. Αν δεν τη σερβίρουμε αμέσως, την κρυώνουμε γρήγορα και τη διατηρούμε στη συντήρηση του ψυγείου.

Για τις μπρουσκέτες

Με ένα πινέλο αλείφουμε με ελαιόλαδο τις φέτες του ψωμιού. Τρίβουμε το σκόρδο με την κομμένη πλευρά πάνω στις φέτες, ώστε να αφήσει το άρωμα του διακριτικά.

Τοποθετούμε τις φέτες σε ένα ταψί και τις ψήνουμε στο γκριλ του φούρνου μέχρι να πάρουν χρώμα και να σχηματίσουν κρούστα στην πάνω τους πλευρά. Τις βγάζουμε από τον φούρνο και τις αφήνουμε να κρυώσουν.

Στρώνουμε την κάθε φέτα ψημένου ψωμιού με μια φέτα προσούτο και από πάνω μοιράζουμε την γκοργκοντζόλα. Ψήνουμε για 2 λεπτά ακόμη μέχρι να αρχίσει να λιώνει το τυρί.

Who is Who

Ο Γιάννης Λουκάκος γεννήθηκε στη Βιρτζίνια των ΗΠΑ στις 19/11/1973. Σπούδασε μηχανολόγος μηχανικός στο Pennsylvania State University και μετά φοίτησε στην καλύτερη σχολή μαγειρικής του κόσμου, Culinary Institute of America. Αφού εργάστηκε στις κουζίνες μεγάλων ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων και εστιατορίων, το 2000 επέστρεψε στην Ελλάδα. Το προσωπικό του στυλ έχει αναγνωρισθεί δύο φορές στα βραβεία Gourmet.

Το 2009 δημιούργησε το δικό του εστιατόριο στο Χαλάνδρι στην πιάτσα του Αγ. Νικολάου στην πλατεία Ελευθερωτών. Από τον Μάρτιο του 2013, ο Γιάννης Λουκάκος πήρε την τηλεοπτική επωνυμία του «Dr Cook» από την ομώνυμη εκπομπή στο MEGA TV, ενώ το ΤHE SEMINAR PROJECT φιλοδοξεί να αποτελέσει μια ξεχωριστή εμπειρία μαγειρικής εκπαίδευσης για όσου συμμετέχουν στα σεμινάρια.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ