Η γνώμη σας, είναι πολύτιμη! Μοιραστείτε την μαζί μας!

Πιερρακάκης: Ιδού η δωρεάν εφαρμογή για να μπαίνετε στα εστιατόρια με covid pass - Πως θα λειτουργεί (βίντεο)

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε.... 

Τα βήματα που έκανε η Ελλάδα για την ψηφιοποίηση του Δημοσίου και την βελτίωση της σχέσης του πολίτη με το κράτος παρουσίασε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης στο πλαίσιο της συζήτησης για την επιτάχυνση της τεχνολογίας και της καινοτομίας, τόσο εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού, όσο και την επόμενη ημέρα, κατά τη διάρκεια της 25ης Συζήτησης Στρογγυλής Τραπέζης του Economist με θέμα «Από την κοινωνική αποστασιοποίηση, στην κοινωνική αλληλεγγύη».

«Ο κορονοϊός λειτούργησε ως επιταχυντής για την ψηφιοποίηση» σημείωσε ο κ. Πιερρακάκης στις εισαγωγικές του παρατηρήσεις, τονίζοντας ωστόσο ότι υπήρχε ήδη «μια πολύ περιεκτική στρατηγική η οποία ανακοινώθηκε αμέσως μετά τις εκλογές του 2019» και με στόχο «την οριζόντια εφαρμογή της σε όλο το κράτος».

«Ό,τι είχαμε σχεδιάσει, είναι ό,τι αποφασίσαμε να επιδιώξουμε, αφότου χτύπησε ο κορονοϊός. Στην πραγματικότητα πήραμε μια ήδη υπάρχουσα στρατηγική, αυτή της απλοποίησης και της ψηφιοποίησης των διαδικασιών του κράτους, της διευκόλυνσης των πολιτών και των εταιρειών στις συνδιαλλαγές τους με το ελληνικό κράτος, μαζί με την βελτίωση των υποδομών στην Ελλάδα και την εργαλειοποιήσαμε κατά μια έννοια, ούτως ώστε να δώσουμε και την μάχη ενάντια στον κορονοϊό» υπογράμμισε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης.

Ο υπουργός ανέφερε ότι στην πρώτη φάση της εφαρμογής περιορισμών στην κυκλοφορία ενεργοποιήθηκε η πλατφόρμα gov.gr, η οποία «ξεκίνησε με 501 υπηρεσίες τον Μάρτιο του 2020 και τώρα έχουμε σχεδόν φτάσει τις 1.200 υπηρεσίες» διαθέσιμες για τον πολίτη και «αυτό δείχνει τόσο την ταχύτητα αλλά και την αφοσίωση να παραδώσουμε καλύτερες ψηφιακές υπηρεσίες».

«Στην πραγματικότητα, αυτό που κάναμε» είπε ο κ. Πιερρακάκης «ήταν να πάρουμε όλα τα γεγονότα στη ζωή ενός πολίτη και μιας εταιρείας» και «προσπαθήσαμε χρησιμοποιώντας απλές ψηφιακές τεχνολογίες, μαζί με ρυθμιστικές και νομοθετικές αλλαγές, να απλοποιήσουμε και ταυτόχρονα να ψηφιοποιήσουμε».

Ο κ. Πιερρακάκης χαρακτήρισε την πλατφόρμα gov.gr ως «μεταρρύθμιση κλειδί» για την «αναδόμηση του ελληνικού κράτους, σχετικά με την αλληλεπίδραση του με τους πολίτες» αλλά και «επιταχυντή της εμπιστοσύνης» των πολιτών σε αυτό, καθώς «το κράτος με αυτό το νέο του πρόσωπο υπηρετεί καλύτερα τους πολίτες, ειδικά σε μια περίοδο προκλήσεων, όπως αυτή της πανδημίας».

 

 

Πως θα λειτουργεί το Covid Pass

Στις 15 Ιουλίου, τη μέρα που θα εφαρμοστούν τα νέα μέτρα για την εστίαση, θα είναι έτοιμη η εφαρμογή για τον έλεγχο των πιστοποιητικών, σύμφωνα με τον Κυριάκο Πιερρακάκη.

Ο υπουργός, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του Mega, έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για το πως θα λειτουργεί η εφαρμογή που θα πρέπει να έχουν όλα τα καταστήματα της εστίασης. Η κεντρική ιδέα είναι να διαβάζει το Ευρωπαϊκό Πιστοποιητικό για να γίνεται η ταυτοποίηση.

Ο κ. Πειρρακάκης τόνισε ότι η εφαρμογή, που θα είναι δωρεάν διαθέσιμη σε κινητά ή τάμπλετ όλων των λογισμικών, θα ελέγχει αν ένας πολίτης έχει εμβολιαστεί, έχει υποβληθεί σε τεστ pcr ή Rapid και έχει βγει αρνητικό ή έχει νοσήσει.

«Αυτός που θα ελέγχει στα καταστήματα θα περνάει την εφαρμογή είτε πάνω από το έγγραφο πιστοποιητικό είτε πάνω από το κινητό του πελάτη και θα βγαίνει μια σήμανση με τρία χρώματα», τόνισε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Όταν η εφαρμογή βγάζει πράσινο χρώμα πράσινο σημαίνει ότι ο ενδιαφερόμενος έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό του ή έχει νοσήσει.

Σε περίπτωση που η εφαρμογή δείξει κίτρινο σημαίνει ότι ο πολίτης έχει βεβαίωση αρνητικού τεστ. Αντίθετα αν το χρώμα είναι κόκκινο σημαίνει ότι το έγγραφο δεν είναι έγκυρο.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ