TopWoman η Laurence des Cars - Η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος στο Μουσείο του Λούβρου στα 228 χρόνια της ιστορίας του (φώτο)

Η Des Cars διαθέτει πλούσιο βιογραφικό και χαίρει μεγάλου σεβασμού στο χώρο των μουσείων

Ο Γάλλος Πρόεδρος Εμμάνουελ Μακρόν διόρισε την μέχρι τώρα πρόεδρο του Μουσείου Ορσέ (Musée d'Orsay),  Laurence des Cars, επικεφαλής, στο Μουσείο του Λούβρου.

Έτσι σηματοδοτείται μια τεράστια αλλαγή για το παγκοσμίου φήμης μουσείο του Παρισιού.

 

 

Είναι η πρώτη φορά στην 228 ετών , ιστορία του Μουσείου που στο "τιμόνι" του θα βρίσκεται μία γυναίκα.

 

 

Η De Cars θα αντικαταστήσει τον μέχρι τώρα πρόεδρο του Μουσείου, Jean-Luc Martinez, ο οποίος απέτυχε να επανεκλεγεί για τρίτη θητεία.

Η νέα Πρόεδρος του Μουσείου του Λούβρου, θα αναλάβει τα καθήκοντα της την 1η Σεπτεμβρίου , εφόσον κατάφερε να νικήσει τους άξιους συνυποψήφιους για τη θέση αυτή:

 

 

Τον , πρόεδρο του μουσείου Πικάσο, Laurent Le Bon και τον Martinez.

 

 

H 54χρονη ιστορικός τέχνης, χαίρει μεγάλου σεβασμού στο χώρο των μουσείων.

Ειδικευμένη στη σύγχρονη τέχνη του 19ου και του 20ου αιώνα, ήταν  πρόεδρος του Μουσείου Ορσέ από το 2017 και του Μουσείου Ορανζερί από το 2014.

Έχει εισπράξει επαίνους για την οργάνωση εκθέσεων σε συνεργασία με ονόματα κύρους στον κόσμο της Τέχνης όπως το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης.

 

 

Η μεγάλη έκθεση του 2019 “Black Models: From Géricault to Matisse”, η οποία επικεντρώθηκε σε μαύρες φιγούρες που είχαν προηγουμένως παραβλεφθεί στη γαλλική τέχνη και διοργανώθηκε σε συνεργασία με την Wallach Art Gallery στη Νέα Υόρκη, θεωρείται ορόσημο της θητείας της, αναφέρει το artnet.com.

Τα νέα ήρθαν από τα Ιλύσσια Πεδία στις 26 Μαΐου, μία μόλις εβδομάδα μετά την ανακοίνωση επαναλειτουργίας των μουσείων στη Γαλλία και η νέα πρόεδρος του Λούβρου φαίνεται ότι έχει μεγαλόπνοα σχέδια.

Σε συνέντευξή της στο ραδιοφωνικό σταθμό France Inter, η De Cars είπε ότι ελπίζει να χτίσει «ένα μουσείο του παρόντος» και ότι θέλει να επικεντρωθεί στην προσέλκυση νεότερων γενεών. «Αυτό θα είναι το επίκεντρο της δουλειάς μου», είπε.

 

 

Στην ίδια συνέντευξη δεν παρέλειψε να εκφράσει τον σεβασμό της για τον απερχόμενο επικεφαλής του Λούβρου, τον Jean-Luc Martinez, ο οποίος βρίσκεται στο τιμόνι του μουσείου από το 2013.

Το βιογραφικό της Laurence des Cars είναι πολύ πλούσιο.

Πριν ενταχθεί στο Musée d'Orsay το 2017,ήταν επικεφαλής στο Musée de l'Orangerie. 

Πριν από αυτό ήταν επιστημονική διευθύντρια του γαλλικού Πρακτορείου Μουσείων,  όπου εργάστηκε για την ανάπτυξη του Λούβρου  στο Αμπού Ντάμπι.

 

 

Κόρη δημοσιογράφου και συγγραφέα, και εγγονή του μυθιστοριογράφου Guy des Cars, η νέα πρόεδρος του Λούβρου είναι γνωστή για τη στήριξη της ανάγκης αποκατάστασης της τέχνης που λεηλατήθηκε από τους Ναζί κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκόσμιου πολέμου, ενθαρρύνοντας εκθέσεις που απηχούν σύγχρονα θέματα και δημιουργούν προγράμματα προσέλκυσης των νέων.

Τον Μάρτιο, το Μουσείο Ορσέ ήταν επίσης το πρώτο γαλλικό μουσείο που επέστρεψε εθελοντικά πίνακα που λεηλατήθηκε από τους Ναζί.

 

 

Πιο συγκεκριμένα, το έργο του Gustav Klimt “Rosiers sous les arbres” είχε κλαπεί από τους Ναζί στη Βιέννη το 1938 και επιστράφηκε στην οικογένεια Εβραίων Stiasny στην οποία και ανήκε.

Κατά τη διάρκεια της θητείας της τόσο στο Μουσείο Ορσέ όσο και στο Μουσείο Ορανζερί καταγράφηκαν επισκέψεις ρεκόρ το 2019.

 

 

 

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ