Αποκλειστικές φωτο από τo ορθόδοξο Πάσχα στην Ιορδανία: Όταν ο αεικίνητος φωτορεπόρτερ Βασίλης Κουτρουμάνος ταξίδευε & ο φακός του δεν σταματούσε τα κλικς

Ο Βασίλης Κουτρουμάνος ταξίδεψε στην Ιορδανία πριν απο 10 χρόνια. 

Ο φακός του φωτορεπόρτερ Βασίλη Κουτρουμάνου ξεκινάει τον ... γύρο της γής με το eirinika.gr να φιλοξενεί με υπερηφάνεια και τιμή τις εικόνες απο αυτό το παγκόσμιο ταξίδι.

Αρχίζουμε σιγά σιγά , να σας ξαναβάζουμε στο όνειρο της απόλαυσης, να επισκέπτεσθε  ξένους τόπους και να μαγεύεστε,  αλλάζοντας παραστάσεις .

Ο Βασίλης Κουτρουμάνος ενας παθιασμένος φωτογράφος, Πρόεδρος των Φωτορεπορτερς μας εμπιστεύτηκε μία σειρά ταξιδιών του με υπέροχες φωτογραφίες. Σας περιμένουν η Κένυα , το Ντουμπάι , η Νέα Υόρκη , το Τόκυο .....

Πάμε τώρα να πάρουμε το αεροπλάνο γιά το

Χασεμιτικό Βασίλειο της Ιορδανίας όπου ζουν περίπου 300.000 ορθόδοξοι χριστιανοί (στην πλειονότητά τους Άραβες)

Αυτές τις μέρες άκουγαν τις καμπάνες να ηχούν και στις εννέα ενορίες τής χώρας και συμμετείχαν σε όλα τα μυστήρια της εβδομάδας των Παθών, προσμένοντας την ανάσταση του Κυρίου. Πέρσι και φέτος, όμως, όλα είναι διαφορετικά… Η πανδημία τού νέου κορωνοϊού έκλεισε τις πόρτες των εκκλησιών, αλλά και των μουσουλμανικών τεμενών.

Οι τελετές διεξάγονται κανονικά αλλά χωρίς κόσμο.

Μια παρόμοια «ησυχία» απλώνεται και στην ανατολική όχθη του Ιορδάνη ποταμού, στο σημείο όπου βαπτίστηκε ο Ιησούς, εκεί που βρίσκεται το μοναστήρι τού Αγίου Ιωάννη τού Βαπτιστή. Συνηθισμένοι στον «μοναχικό βίο», όπως λέει ο καθηγούμενος της μονής, μητροπολίτης Διοκαισαρείας Βενέδικτος διηγείτο στο Αθηναικό Πρακτορείο στη λειτουργία τής Ανάστασης θα είναι μόνον ο ίδιος, ο πατέρας Παΐσιος και ο φύλακας.

Τα ίδια (λίγα) άτομα, δηλαδή, που τόσα χρόνια συντηρούν τη μονή, αλλά και όλο τον χώρο, συνολικής έκτασης χιλίων στρεμμάτων, όπου, μεταξύ άλλων, υπάρχουν ένας ξενώνας και ένα μουσείο.

Το Πάσχα, ωστόσο, ήταν πάντοτε μια ευκαιρία να γεμίσει ο χώρος κόσμο.

Προσκυνητές έφθαναν από παντού στον βαπτιστικό χώρο «Βηθανία Πέρα από την Ιορδανία/Αλ-Μαγκτάς» (Baptism Site «Bethany Beyond the Jordan/ Al-Maghtas»), που συγκαταλέγεται στη λίστα με τα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς τής UNESCO.

Εκεί συνυπάρχουν ορθόδοξοι, καθολικοί, Ρώσοι, Αρμένιοι και Κόπτες. Εμείς εδώ, στον τόπο τής διακονίας μας, στην ιστορική ιερά μονή τού Τιμίου Προδρόμου και Βαπτιστή, έγκλειστοι και βιώνοντας ακόμη πιο ησυχαστικά τον μονήρη βίο, κάνουμε μόνοι μας όλες τις ακολουθίες της Αγίας και Μεγάλης Εβδομάδος και προσευχόμαστε στον Θεό να απαλλάξει την ανθρωπότητα από την πανδημία και τις επιπτώσεις της»,τόνισε ο καθηγούμενος της μονής. «Με πόνο ψυχής, αλλά βαρύ αίσθημα ευθύνης τηρούμε τις ακολουθίες κεκλεισμένων των θυρών»,

 

«Οἱ χριστιανοί βρισκόμαστε στόν τόπο αὐτό ἀπό τήν ἐποχή τοῦ διωγμοῦ τοῦ Στεφάνου», ἀκοῦ­με μέ συγκίνηση νά μᾶς ἐξηγεῖ ὁ ἱερέας στό τέλος τοῦ κατανυκτικοῦ Ἑσπερινοῦ. Καί ἀποχαιρετᾶ κάποιους ταξιδιώτες μέ τήν προτροπή: «Μήν ξε­χνᾶτε πώς στόν τόπο αὐτό ζοῦνε ἀδέρφια σας».

Βασίλης Κουτρουμάνος

Ο Βασίλης Κουτρουμάνος ταξίδεψε στην Ιορδανία πριν απο 10 χρόνια όταν τα ταξίδια επιτρέπονταν ..... Με το καλό ξανά!

Δείτε όλες τις φωτό στο Slide Show 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ