5 συνταγές μαζί για το τραπέζι των Χριστουγέννων που δεν θα σας κοστίσει μια περιουσία και θα σας συγχαίρουν όλοι!‏

Αυτές οι τελευταίες μέρες πριν τη γιορτή, είναι και οι ωραιότερες. Με μια σωστή οργάνωση, θα ετοιμάσετε το τραπέζι σας χωρίς άγχος και θα το χαρείτε. Ένα γιορτινό τραπέζι, όμως, μπορεί να στηθεί και μια μέρα πριν, μετά από απόφαση της τελευταίας στιγμής, που συνήθως καταλήγει σε ωραίες καταστάσεις...

Αυτές οι τελευταίες μέρες πριν τη γιορτή, είναι και οι ωραιότερες. Με μια σωστή οργάνωση, θα ετοιμάσετε το τραπέζι σας χωρίς άγχος και θα το χαρείτε. Ένα γιορτινό τραπέζι, όμως, μπορεί να στηθεί και μια μέρα πριν, μετά από απόφαση της τελευταίας στιγμής, που συνήθως καταλήγει σε ωραίες καταστάσεις...

Η γαλοπούλα, που παλιότερα στήριζε όλο το τραπέζι, είναι μάλλον η καλύτερη λύση: πρώτο πιάτο, η σούπα της (όταν οι γαλοπούλες ήταν σκληρότερες, περνούσαν από την κατσαρόλα πριν ψηθούν!), μετά το κρέας της, η γέμισή της - το πιο ενδιαφέρον πιάτο του τραπεζιού, με βάση τον κιμά και το ρύζι- και οι πατατούλες της. Θα προσθέσουμε και ένα- δύο ορεκτικά, δικά μας ή... με τη βοήθεια του παντοπωλείου - deli, θ' ακολουθήσουν μερικά τυριά και τα γλυκά, που μάλλον θα μας τα φέρουν. Είναι αρκετά. Φτάνει να έχουμε στρώσει άψογα το τραπέζι μας και να έχουμε βγάλει ό,τι καλύτερο διαθέτουμε σε σερβίτσιο και ποτήρι, ακόμα κι αν είμαστε "μεταξύ μας".

Η εμπειρία μας λέει να προτιμήσετε τις κλασικές γεύσεις, αν στο τραπέζι θα καθίσουν και μεγαλύτερες ηλικίες και να περιορίσετε τη δημιουργικότητά σας σε κάποιο ορεκτικό. Σε κάθε περίπτωση, μην επιχειρήσετε κάτι που δεν είναι "στα μέτρα σας", αν δεν το έχετε δοκιμάσει πριν - κάτι που ισχύει, βέβαια, για όλα τα τραπέζια.

Πιο κάτω, σας δίνουμε παραδοσιακές και πιο πρωτότυπες συνταγές, αλλά κλικάρετε και στον "χριστουγεννιάτικο μπουφέ", καθώς και στο θέμα "όλα για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι", για περισσότερες ιδέες και συνταγές. Εμείς σας ευχόμαστε το φετινό σας τραπέζι να είναι το πιο πετυχημένο!

Γαλοπούλα ψητή, με αρωματικά


υλικά
1 γαλοπούλα, περίπου 4 κ.
1/2 φλ.τσ. φρέσκο βούτυρο
3 σκ. σκόρδο, λειωμένες
1 κ.σ. φρέσκο θυμάρι
1 κ.σ. φασκόμηλο τριμμένο
1 κ.σ. πάπρικα γλυκιά
2 λεμόνια
1 πορτοκάλι
2 κ.σ. μέλι
2 κ.σ. μουστάρδα
αλάτι, πιπέρι

παρασκευή
Βγάζουμε τη γαλοπούλα από το ψυγείο 2 ώρες πριν την ψήσουμε. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 150ο. Σ' ένα μπολ δουλεύουμε με πιρούνι το βούτυρο (που έχουμε αφήσει εκτός ψυγείου, να μαλακώσει), με το σκόρδο, το θυμάρι, το φασκόμηλο, την πάπρικα, χυμό από μισό λεμόνι, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Ανασηκώνουμε την πέτσα της γαλοπούλας από το λαιμό και σπρώχνουμε λίγο λίγο το βούτυρο, βοηθώντας με τα δάχτυλά μας ν' απλώσει όσο γίνεται, κάτω από το δέρμα. Αλείφουμε καλά τη γαλοπούλα με το υπόλοιπο βούτυρο μέσα- έξω. Καθαρίζουμε το πορτοκάλι και ένα λεμόνι, τα κόβουμε στα τέσσερα και τα βάζουμε μέσα στη γαλοπούλα. Την βάζουμε σε πυρίμαχο σκεύος, κατά προτίμηση κεραμικό, λαδωμένο καλά. Την περιχύνουμε με λεμόνι, τη σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και την ψήνουμε για 3 ώρες, περίπου. Βγάζουμε το αλουμινόχαρτο και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλη μία ώρα, στους 180ο, περιχύνοντας τη γαλοπούλα συχνά με το ζουμί της. Το τελευταίο μισάωρο, την αλείφουμε με μέλι και μουστάρδα και επαναλαμβάνετε άλλες δύο φορές, πριν τη βγάλουμε από το φούρνο. (σημ. υπολογίζουμε το ψήσιμο της γαλοπούλας μισή ώρα λιγότερο από τα κιλά της, αν είναι πάνω από τρία κιλά). Μπορούμε να ψήσουμε, συγχρόνως, τις πατάτες μας, που θα προσθέσουμε αργότερα, υπολογίζοντας οτι χρειάζονται 1.30'-2 ώρες. 

H παραδοσιακή γέμιση της γαλοπούλας


υλικά (για μια γαλοπούλα περ. 4-5 κιλά)
250 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
250 γρ. κιμά χοιρινό
3/4 φλ.τσ. ρύζι μισοβρασμένο
2 μέτρια κρεμμύδια ψιλοκομμένα
10-12 κάστανα ψημένα (όχι βρασμένα)
3/4 φλ. τσ. σταφίδα μαύρη
1/2 φλ.τσ. κουκουνάρι, ελαφρά καβουρδισμένο
το συκωτάκι της γαλοπούλας χοντροκομμένο
1+1/2 φλ. τσ. Μαυροδάφνη
2 κ.σ. άνηθο ψιλοκομμένο
4 κ.σ. βούτυρο φρέσκο
4 κ.σ. ε.π. ελαιόλαδο
1 ξύλο κανέλας
1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
αλάτι, πιπέρι

παρασκευή
Πλένουμε τις σταφίδες και τις βάζουμε να μουλιάσουν στη Μαυροδάφνη γιά 4-5 ώρες (ή όλη τη νύχτα). Σε μεγάλο, αντικολλητικό τηγάνι, ζεσταίνουμε το μισό βούτυρο και το μισό ελαιόλαδο και σωτάρουμε το κρεμμύδι, ανακατεύοντας σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να μαλακώσει και να γίνει διάφανο, χωρίς να πάρει χρώμα. Προσθέτουμε βούτυρο, ελαιόλαδο και τον κιμά και σωτάρουμε σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας συνέχεια, να ξεσβολιάσει γιά 4΄-5΄. Ρίχνουμε την κανέλα , τα συκωτάκια και συνεχίζουμε το σωτάρισμα μέχρι να καβουρδιστεί και να ροδοκοκκινίσει. Σβήνουμε με 1/2 φλ. τσ. Μαυροδάφνη, αφήνουμε μισό λεπτό να την πιεί και προσθέτουμε τις σταφίδες με το υγρό τους και τον πελτέ, διαλυμένο σε 3-4 κ.σ. νερό. Σιγοψήνουμε για 10'-12' και μετά προσθέτουμε το ρύζι, τα κάστανα, το κουκουνάρι, αλάτι και πιπέρι. Προσθέτουμε λίγο βούτυρο, αν χρειάζεται. Ανακατεύουμε μερικά λεπτά ακόμα στη φωτιά, να δέσουν οι γεύσεις και να απορροφηθούν όλα τα υγρά. Δοκιμάζουμε και προσθέτουμε, αν χρειάζεται αλάτι, πιπέρι ή και λίγη κανέλα σε σκόνη. Γεμίζουμε την κοιλιά της γαλοπούλας με γέμιση και ράβουμε το άνοιγμα ή το κλείνουμε με λίγο αλουμινόχαρτο. Σερβίρουμε χωριστά όση γέμιση περίσσεψε. Η γέμιση μπορεί να ετοιμαστεί και από την προηγούμενη μέρα.


Καπνιστός σολομός με φρέσκο τυρί, σε φορμάκια



υλικά γιά 6 άτομα
12 φέτες καπνιστού σολομού
350 γρ. φρέσκο τυρί (σεβρ, φρέσκια μυζήθρα, κατίκι,ανθότυρο κ.λ.π.)
3 φρέσκα κρεμμυδάκια
2 κ.σ. άνηθο, ψιλοκομμένο
1 κ.γ. ροζ πιπέρι, χοντροτριμμένο
2 κ.σ. ε.π. ελαιόλαδο
ξύσμα από 1/2 λεμόνι
50 γρ. μπρικ (αβγά σολομού)
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
6 φορμάκια κρέμας

παρασκευή
Ντύνουμε το εσωτερικό από τα φορμάκια με μεμβράνη, αφήνοντας περιθώριο, γύρω γύρω. Κόβουμε από το σολομό 18 στρογγυλά κομμάτια, στη διάμετρο που έχουν τα φορμάκια και ψιλοκόβουμε τον υπόλοιπο. Ψιλοκόβουμε το λευκό μέρος από τα κρεμμυδάκια. Σ' ένα μπολ, δουλεύουμε το τυρί με πιρούνι, ν' αφρατέψει. Αναμειγνύουμε το τυρί με το κρεμμυδάκι, τον ψιλοκομμένο σολομό , το ξύσμα λεμονιού, το πιπέρι, το ελαιόλαδο και τον άνηθο. Προσθέτουμε φρεκοτριμμένο πιπέρι και, αν χρειάζεται, λίγο αλάτι. Απλώνουμε στον πάτο κάθε φόρμας ένα κομμάτι σολομού. Μοιράζουμε από πάνω το μισό μείγμα τυριού και από λίγο μπρικ. Σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα κομμάτια σολομού. Βάζουμε από πάνω το υπόλοιπο τυρί και ισιώνουμε την επιφάνεια. Σκεπάζουμε με τα τελευταία φετάκια σολομού. Βάζουμε τα φορμάκια στο ψυγείο για 4 ώρες τουλάχιστον, πριν το σερβίρισμα. Όταν πρόκειται να σερβίρουμε, αναποδογυρίζουμε στο κάθε πιάτο ή σε πιατέλα τα φορμάκια και αφαιρούμε προσεκτικά τη μεμβράνη. Γαρνίρουμε με το υπόλοιπο μπρικ, λίγο άνηθο και σερβίρουμε πάνω σε φύλλα ρόκας.

Χριστουγεννιάτικος κορμός με σοκολάτα και κάστανα



υλικά
για το παντεσπάνι :
80 γρ. αλεύρι
80 γρ. ζάχαρη άχνη
3 μεγάλα αβγά
2 βανίλιες

για την κρέμα βουτύρου- σοκολάτας :
230 γρ. φρέσκο βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
50 γρ. κουβερτούρα 60% κακάο, σε μικρά κομμάτια
120 γρ. ζάχαρη άχνη
2 κρόκοι αβγών
2 κ.σ. κονιάκ

για τη γέμιση :
2 φλ. τσ. πουρέ κάστανου (σπιτικό ή καλής ποιότητας έτοιμο)
30 γρ. κουβερτούρα, σε μικρά κομμάτια
150 γρ. κρέμα γάλακτος, χτυπημένη σε σαντιγί με 1 κ.σ. ζάχαρη άχνη
μερικά μαρόν γκλασέ

παρασκευή
Ανάβουμε το φούρνο στους 200ο. Καλύπτουμε με χαρτί ψησίματος, βουτυρωμένο, ένα ορθογώνιο ταψάκι. Χωρίζουμε κρόκους από ασπράδια. Χτυπάμε τ' ασπράδια σε μαρέγκα σφιχτή. Χτυπάμε στο μίξερ τη ζάχαρη με τη βανίλια και τους κρόκους. Όταν αρχίσουν ν' αφρίζουν, προσθέτουμε το αλεύρι και χτυπάμε να ενσωματωθεί. Προσθέτουμε με κουτάλι τη μαρέγκα, σε τρεις- τέσσερις δόσεις, ανακατεύοντας απαλά. Στρώνουμε το μείγμα στο ταψάκι, σε στρώμα πάχους 1/2 εκ. Το ψήνουμε γιά 12'-13'. Μόλις κρυώσει λίγο, ραντίζουμε το πίσω μέρος του χαρτιού με νερό και ξεκολλάμε προσεκτικά το παντεσπάνι. Το τυλίγουμε σε χαλαρό ρολό.
Για να φτιάξουμε την κρέμα βουτύρου, χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη, προσθέτουμε τους κρόκους και συνεχίζουμε το χτύπημα 2'-3'.
Προσθέτουμε το κονιάκ και ανακατεύουμε. Λιώνουμε τη σοκολάτα σε μπεν μαρί. Μόλις κρυώσει αρκετά, την προσθέτουμε στο μείγμα βουτύρου και ανακατεύουμε να ενωθεί καλά. Για την κρέμα κάστανου λυώνουμε τη σοκολάτα σε μπεν μαρί. Προσθέτουμε τον πουρέ κάστανου και 2-3 μαρόν ψιλοκομμένα. Μόλις το μείγμα κρυώσει, ενσωματώνουμε τη σαντιγύ.
Ανοίγουμε προσεκτικά το παντεσπάνι και απλώνουμε την κρέμα κάστανου- σοκολάτας. Το τυλίγουμε ρολό και το ακουμπάμε στην πιατέλα σερβιρίσματος. Απλώνουμε από πάνω την κρέμα βουτύρου, ομοιόμορφα. Κόβουμε λοξά τα δύο τελειώματα του κορμού και τοποθετούμε τα δύο ρολάκια που κόψαμε, πάνω στον κορμό, σαν ρόζους του ξύλου, καλύπτοντας την ένωση με κρέμα. Κάνουμε λοξές ραβδώσεις με το πιρούνι, μιμούμενοι τις ραβδώσεις του φλοιού. Πασπαλίζουμε ελαφρά με άχνη και στολίζουμε την πιατέλα με φρέσκα κόκκινα φρούτα ή διακοσμητικά φυλλαράκια.

Πράσινη σαλάτα με ρόδι και μήλο ]



υλικά
200 γρ. σπανάκι baby
1/2 άισμπεργκ (ή περισσότερο)
1 λόλα κόκκινη
1/2 ματσάκι άγρια ρόκα
1/2 ματσάκι μυρώνια
1 ρόδι, τα σπόρια
1 μήλο στάρκιν, σε κύβους
2 κ.σ. κουκουνάρι καβουρδισμένο

γιά το dressing :
3/4 φλ.τσ. ε.π. ελαιόλαδο
4 κ.σ. πετιμέζι ροδιού
1/2 πορτοκάλι, το χυμό
αλάτι, πιπέρι

παρασκευή
Πλένουμε καλά τα λαχανικά και τα στεγνώνουμε. Κόβουμε τα μεγάλα φύλλα με τα δάχτυλα. Ανακατεύουμε καλά τα υλικά της σάλτσας. Μισή ώρα πριν το σερβίρισμα, κόβουμε το μήλο, ανακατεύουμε όλα τα υλικά καλά με το dressing, δοκιμάζουμε αν χρειάζεται άλλο αλάτι ή περισσότερο ξινή γεύση, οπότε προσθέτουμε πετιμέζι ροδιού και σερβίρουμε τη σαλάτα σε φαρδειά σαλατιέρα, ρίχνοντας από πάνω το κουκουνάρι.

athinorama.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ