Κυρ. Μητσοτάκης στον Αντώνη Σρόιτερ: Αυτό που θα συμβεί στην οικονομία, θα μοιάζει με τέλος πολέμου (βίντεο)

Συνέντευξη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στον Alpha....

«Το καλύτερο εμβόλιο είναι το γρηγορότερο εμβόλιο» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην εφ όλης της ύλης συνέντευξη, που παρεχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha, απευθύνοντας εκ νέου έκκληση σε όλους όσοι δεν το έχουν κάνει να σπεύσουν να εμβολιαστούν.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι «το εμβόλιο είναι απολύτως ασφαλές, είναι πλέον αποδεδειγμένο», ενώ επανέλαβε πως το Φθινόπωρο θα ανοίξει και θα ολοκληρωθεί η συζήτηση περί του υποχρεωτικού εμβολιασμού των υγειονομικών, διευκρινίζοντας ότι «το όριο του υποχρεωτικού εμβολιασμού θα είναι πλήρως οριοθετημένο» και ότι «κανείς δεν θα μπορεί να απολύσει εργαζόμενο λόγω του εμβολίου».

Αναφερόμενος στην οικονομία, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι αναμένει ισχυρή, ρωμαλέα ανάκαμψη μετά το πέρας της πανδημίας του κορονοϊού. «Θα μοιάζει με το τέλος ενός πολέμου» είπε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Αναφερόμενος στις χθεσινές φορολογικές και ασφαλιστικές ελαφρύνσεις, υπογράμμισε τον μόνιμο χαρακτήρα τους, τονίζοντας ότι στόχοι της κυβέρνησης είναι η προστασία της εργασίας, η μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων και το διαγενεακό χάσμα, που υπάρχει στην πατρίδα μας.

Αναφορικά με το Ταμείο Ανάκαμψης, επανέλαβε ότι τα πρώτα 4 δισ. ευρώ αναμένονται εντός του 2021, ενώ σε ό,τι αφορά στο δημόσιο χρέος το χαρακτήρισε βιώσιμο, επισημαίνοντας ότι σε διαφορετική περίπτωση «κανείς δεν θα μας δάνειζε».

«Θα γίνει συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο. Δεν είμαι σε θέση να πω το πότε. Η συνάντηση θα γίνει γιατί πρέπει να μιλάμε. Δεν πιστεύω ότι η συνάντηση αυτή θα αργήσει ιδιαίτερα» ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος χαρακτήρισε άψογο τον χειρισμό του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, κατά την πρόσφατη επίσκεψη του στην Άγκυρα και τις κοινές του δηλώσεις με τον Τούρκο ομόλογο του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι επιδιώκει ένα modus vivendi με την Τουρκία, ότι οι διαφορές μας με τη γείτονα είναι πια ευρωτουρκικές και ότι τόσο οι μεταξύ μας διαφορές όσο και τα πεδία συνεννόησης είναι ξεκάθαρα.

Ακολουθεί αναλυτικά η συνέντευξη του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha και τον δημοσιογράφο, Αντώνη Σρόιτερ

Αντώνης Σρόιτερ: Κύριε Πρόεδρε, ευχαριστώ πολύ για αυτή τη συζήτηση. Πλησιάζουμε στη Μεγάλη Εβδομάδα. Σε λίγες μέρες ξεκινούν οι γιορτές. Έχουμε καλά και κακά νέα. Να ξεκινήσουμε από τα κακά λοιπόν: Πάσχα σπίτια μας και αυτή τη χρονιά, παρά τις προσδοκίες που είχαν καλλιεργηθεί.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Κύριε Σρόιτερ, ήταν απαραίτητο να λάβουμε αυτή την απόφαση, για τον πολύ απλό λόγο ότι το επιδημιολογικό φορτίο στις μεγάλες πόλεις -ειδικά στη Αττική- είναι ακόμα υψηλό και θα υπήρχε ένας σοβαρός κίνδυνος να μεταφέρουμε τον ιό σε περιοχές με χαμηλότερη επιδημιολογική επιβάρυνση. Κατά συνέπεια, συνταχθήκαμε με τους ειδικούς και δεν επιτρέψαμε τις υπερτοπικές μετακινήσεις.

Καταλαβαίνω ότι αυτό μπορεί να δυσαρέστησε κάποιους, πλην όμως ήταν το απαραίτητο μέτρο το οποίο έπρεπε να πάρουμε σε αυτήν την συγκυρία, για να προστατεύσουμε περιοχές οι οποίες έχουν πολύ λιγότερη επιδημιολογική επιβάρυνση.

Και βέβαια, επειδή ήθελα χθες, όταν μίλησα στους συμπολίτες μας, να δώσω έναν οδικό χάρτη των μέτρων που θα μας συνοδεύουν τον επόμενο μήνα, ξεκαθάρισα ότι το αντιστάθμισμα για να μείνουμε στην Αθήνα -στα μεγάλα αστικά κέντρα- το Πάσχα θα είναι μια σταδιακή επαναφορά στην κανονικότητα. Ξεκινώντας με το άνοιγμα της εστίασης, το οποίο μπορεί να λάβει χώρα υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα συμβεί κάτι εξαιρετικά απρόοπτο. Αμέσως μετά το Πάσχα, στις 3 Μαΐου, θα μπορέσουν να ανοίξουν εστιατόρια, καφετέριες, θα πάει το ωράριο μέχρι τις 23:00 το βράδυ και πιστεύω ότι και αυτό θα δώσει μία δυνατότητα ψυχολογικής εκτόνωσης σε μια κοινωνία η οποία αναγνωρισμένα είναι κουρασμένη.

Θέλω, όμως, να τη διαβεβαιώσω -και να διαβεβαιώσω τους πολίτες- ότι είμαστε απολύτως βέβαιοι πια ότι είμαστε στο τέλος αυτής της περιπέτειας.

Αντώνης Σρόιτερ: Καταλαβαίνω ότι όλο αυτό που λέγεται πανδημία είναι μια δυναμική κατάσταση, η οποία εξελίσσεται μέρα με την ημέρα. Από την άλλη όμως είχαν καλλιεργηθεί πολλές προσδοκίες, και από στελέχη της κυβέρνησης, ότι αυτό το Πάσχα δεν θα είναι σαν το προηγούμενο. Να το πούμε αυτό.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Δεν θα είναι σαν το προηγούμενο. Γιατί το 2021 δεν είναι 2020. Μπορεί να μην μπορούμε να μετακινηθούμε στα χωριά μας ή στα νησιά μας, πλην όμως οι εκκλησίες θα λειτουργήσουν, έστω και με αυστηρούς υγειονομικούς κανόνες.

Το σημαντικότερο όμως, κ. Σρόιτερ, είναι ότι τώρα γνωρίζουμε πράγματα τα οποία πριν από έναν χρόνο δεν τα γνωρίζαμε. Πριν από έναν χρόνο είχαμε μπει σε ένα αυστηρό lockdown, υπήρχε ο φόβος ενός νέου ιού, υπήρχε μία καθολική συμμόρφωση με τα μέτρα τα οποία εισηγήθηκε η κυβέρνηση.

Ήμασταν εξαιρετικά επιτυχημένοι στη διαχείριση της πρώτης φάσης. Δεν γνωρίζαμε όμως τότε πώς θα τελειώσει αυτή η περιπέτεια. Είχαμε βάσιμες υποψίες ότι θα υπήρχε δεύτερο κύμα. Δεν είχαμε καμία βεβαιότητα τότε ότι θα είχαμε αποτελεσματικά εμβόλια.

Τώρα ξέρουμε ότι τα εμβόλια είναι η τελική απάντηση στο πρόβλημα του κορονοϊού. Αυτό δεν το γνωρίζαμε τότε, γι' αυτό και επιμένω ότι το '21, παρά το γεγονός ότι θα είμαστε στην Αθήνα, ας είμαστε πολύ πιο αισιόδοξοι και πιο χαμογελαστοί απ' ό,τι ήμασταν πριν από έναν χρόνο.

Αντώνης Σρόιτερ: Να είμαστε και πράγματι μετά το Πάσχα έχουμε χαλάρωση των μέτρων. Το ερώτημα, κύριε Πρόεδρε, είναι γιατί έχουμε χαλάρωση των μέτρων; Και το λέω αυτό γιατί η πραγματικότητα αυτή τη στιγμή, τα νούμερα, είναι ότι έχουμε περίπου 3.000 κρούσματα την ημέρα, έχουμε ρεκόρ διασωληνωμένων και έχουμε και 70-80 θανάτους επίσης ημερησίως. 'Αρα, λοιπόν, πώς πάμε σε άνοιγμα;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Κοιτάξτε, είναι λάθος να βλέπει κανείς μόνο τα στατικά νούμερα. Πρέπει να βλέπει την τάση. Η τάση τις τελευταίες 10 ημέρες είναι θετική, με την έννοια του ότι μειώνεται ο δείκτης θετικότητας, για εμένα ίσως το πιο σημαντικό στατιστικό στοιχείο, με την όποια εμπειρία έχω αποκτήσει παρακολουθώντας τώρα αυτό το φαινόμενο επί 14 μήνες.

Επίσης, γνωρίζουμε πια ότι κάθε εβδομάδα που περνά χτίζουμε τείχος ανοσίας. Γνωρίζουμε πόσα εμβόλια θα κάνουμε κάθε εβδομάδα και γνωρίζουμε πια, επίσης, ότι τα εμβόλια είναι ασφαλή και αποτελεσματικά. Επίσης ξέρουμε ότι ο καιρός είναι σύμμαχος.

Το δε άνοιγμα το οποίο κάνουμε είναι ελεγχόμενο και οργανωμένο. Όπως ανοίξαμε ελεγχόμενα και οργανωμένα το λιανεμπόριο -προσαρμόστηκαν και οι έμποροι και οι καταναλωτές και θέλω να τους ευχαριστήσω όλους για αυτό- το ίδιο μπορούμε να κάνουμε και με την εστίαση. Και αυτό σίγουρα είναι ένα στοίχημα, το οποίο απαιτεί υπευθυνότητα από όλους.

Πιστεύω, όμως, ότι όταν οι πολίτες γνωρίζουν τι θα συμβεί είναι λιγότερο επιρρεπείς σε συμπεριφορές τις οποίες το κράτος δεν μπορεί να εντοπίσει, πλην όμως όλοι γνωρίζουμε ότι είναι παραβατικές. Για να το πω πολύ απλά, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι γίνονται συγκεντρώσεις σε σπίτια, το ξέρουμε όλοι, είναι αναμενόμενο, αυτονόητο θα έλεγα.

Προτιμώ κάποιος να βγει έξω και να φάει σε εξωτερικό χώρο με όλα τα μέτρα ασφάλειας τα οποία θα μας υποδείξουν οι ειδικοί, παρά να μαζευτεί σε ένα σπίτι όπου κανείς δεν θα τον επιτηρεί, θα βγάλει τη μάσκα του και μπορεί να έχουμε και έναν συγχρωτισμό σε μεγαλύτερη έκταση και ένταση.

Αν κάτι έχουμε μάθει είναι ότι η κοινωνία και οι πολίτες συμμορφώνονται -γιατί συμμορφώνονται στην πολύ μεγάλη τους πλειοψηφία- όταν μπορούμε να τους περιγράψουμε, με όση ασφάλεια αυτό μπορεί να γίνει, τι θα συμβεί αύριο και μεθαύριο.

Θέλω να τονίσω ότι αυτός ο ιός μας έχει εκπλήξει πολλές φορές και είναι προφανές ότι έχουν γίνει και πισωγυρίσματα, τα οποία πισωγυρίσματα εγώ θα προτιμούσα να τα αποκαλώ προσαρμογές, όπως είπατε, σε ένα δυναμικό φαινόμενο.

Όμως εάν δει κανείς συνολικά τη διαχείριση της πανδημίας είναι πολύ άδικο να ισχυρίζεται κανείς ότι η Ελλάδα τα κατάφερε άσχημα. Τα κατάφερε καλά και αυτό είναι κάτι το οποίο το λέω διότι έχει σημασία -όχι μόνο για να αισθανθούμε εμείς καλύτερα- είναι πολύ δύσκολο να το πει κανείς αυτό όταν πλησιάζουμε τους 10.000 νεκρούς.

Αλλά γιατί η καλή διαχείριση της πανδημίας απελευθέρωσε υγιείς δυνάμεις μέσα στην ελληνική κοινωνία. Απέδειξε ότι όταν θέλουμε και είμαστε οργανωμένοι μπορούμε να φέρουμε εις πέρας εξαιρετικά περίπλοκες αποστολές, όπως την Επιχείρηση «Ελευθερία». Και, ναι, μπορούμε να συμμορφωνόμαστε και με ένα κράτος το οποίο πιστεύω ακράδαντα ότι σήμερα το εμπιστευόμαστε περισσότερο από ό,τι το εμπιστευόμασταν πριν από έναν χρόνο. Και αυτό είναι επιτυχία, δεν είναι κομματική επιτυχία, δεν είναι επιτυχία της κυβέρνησης, είναι επιτυχία συνολικά της χώρας.

Αντώνης Σρόιτερ: Πάντως, κύριε Πρόεδρε, υπάρχει και μια άλλη ερμηνεία όλου αυτού, γιατί επιμένω ότι τα νούμερα είναι εξαιρετικά υψηλά και είμαστε σε ρεκόρ διασωληνωμένων, ειδικά τις τελευταίες ημέρες. Η ερμηνεία είναι ότι πάτε σε αυτά τα μέτρα, πλέον, πάμε στη χαλάρωση, από ανάγκη. Και η ανάγκη αυτή προκύπτει από το γεγονός ότι ο κόσμος -όπως είπατε και εσείς- δεν ελέγχεται. Έχουμε χιλιάδες νέους στις πλατείες σε διάφορες περιοχές της χώρας. Έχουμε τις μαζώξεις, τις συγκεντρώσεις στα σπίτια, που και εσείς το περιγράψατε αυτό.

Έχουμε χιλιάδες ανθρώπους που κυκλοφορούν στο δρόμο με τα αυτοκίνητά τους ή χωρίς και ξέρετε ότι όλοι αυτοί δεν έχουν λόγο να κυκλοφορήσουν. Δεν ελέγχεται ο κόσμος πλέον και υπάρχει και η λογική ότι η κυβέρνηση σύρεται σε αυτή την απόφαση γιατί δεν μπορεί να κάνει κάτι άλλο.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Δεν συμφωνώ με αυτή την εκτίμηση, γιατί μέχρι στιγμής θεωρώ ότι δεν έχουμε συρθεί σε καμία απόφαση. Και πρέπει να σας πω ότι πολλές φορές έχουμε πάει και απέναντι στις προσδοκίες της κοινής γνώμης κάνοντας το επιδημιολογικά σωστό.

Θέλω να θυμίσω ότι όταν αποφασίσαμε να κλείσουμε στα τέλη Ιανουαρίου, έχοντας τις πρώτες ενδείξεις ότι βρισκόμαστε αντιμέτωποι με το τρίτο κύμα, πολλοί αμφισβήτησαν τότε την επιλογή μας. Αυτός είναι ο λόγος που δεν γίναμε Πορτογαλία και που το σύστημα υγείας, παρά την πίεση, εξακολουθεί και αντέχει. 'Αντεξε, αντέχει και θα αντέξει.

Από εκεί και πέρα, ο λόγος για τον οποίο πάμε στο ελεγχόμενο άνοιγμα είναι διότι πιστεύουμε ακράδαντα -και το έχουμε συζητήσει εκτενώς με τα μέλη της Επιτροπής- ότι αυτό είναι το επιδημιολογικά ορθό. Ότι είναι καλύτερα ο κόσμος να είναι οργανωμένα έξω από το να είναι ανεξέλεγκτα μέσα.

Διότι -όπως καταλαβαίνετε- καμία κυβέρνηση, καμία δημοκρατική πολιτεία, δεν μπορεί να επιβάλλει ένα δρακόντειο καθεστώς ελέγχου της προσωπικής ζωής των πολιτών επί 24ωρου βάσης. 'Αρα η εμπειρία μας λέει ότι όταν ανοίγουμε ελεγχόμενα ο κόσμος συμμορφώνεται καλύτερα με τα βασικά μέτρα.

Ποια είναι τα βασικά μέτρα; Αυτά τα οποία ξέρουμε: Η μάσκα, ο κόσμος φοράει μάσκα παντού, δείτε το, είναι ελάχιστοι αυτοί οι οποίοι δεν φορούν μάσκα. Οι βασικές αποστάσεις, η αποφυγή του συγχρωτισμού και όλοι οι ειδικοί μας λένε «βγείτε έξω όσο περισσότερο μπορείτε».

Έχουμε τον καιρό σύμμαχο και όπως σας είπα έχουμε τον μεγάλο σύμμαχο που είναι πια τα εμβόλια, διότι κάθε εβδομάδα προσθέτουμε έναν σημαντικό αριθμό εμβολίων, χτίζουμε δηλαδή λιθαράκι-λιθαράκι, πέτρα-πέτρα, το τείχος ανοσίας.

 

 

Αντώνης Σρόιτερ: 'Αρα αυτό το «κίνημα της πλατείας», να το ονομάσω εγώ έτσι, δεν σας ανησυχεί; Και θέλω να ρωτήσω κιόλας αν πιστεύετε ότι είναι και ένα υποκινούμενο κίνημα από κάποιον ή αν είναι μια πραγματικά, έτσι, έκφραση των νέων οι οποίοι δεν αντέχουν άλλο σπίτι.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Είναι η εξαίρεση. Και αδικεί πάρα πολύ. Καταλαβαίνω γιατί καλύπτεται, με "αι", ειδησεογραφικά. Είναι η εξαίρεση. Η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών, με τον ένα ή τον άλλον τρόπο, συμμορφώνονται στα μέτρα.

Εγώ από την πρώτη στιγμή, και η κυβέρνησή μας και πιστεύω σε συνεννόηση με το ευρύτερο πολιτικό σύστημα, είπαμε ότι δεν θέλουμε εδώ να επιβάλλουμε την λογική της καταστολής. Γι' αυτό και βλέπετε ότι και οι παρεμβάσεις που έγιναν στις πλατείες ήταν μετρημένες, δεν χρησιμοποίησαν σε καμία περίπτωση βία, είχαμε τον τρόπο μας όμως να αντιμετωπίσουμε και το φαινόμενο της πλατείας...

Αντώνης Σρόιτερ: Δεν θέλατε ή επιχειρήσατε να επιβάλλετε το κομμάτι της καταστολής και απέτυχε παταγωδώς; Για να αναφερθώ στην περίπτωση της Νέας Σμύρνης και όσα ακολούθησαν.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Η περίπτωση της Νέας Σμύρνης ήταν ένα λάθος. Ήταν μία αστοχία. Ήταν ένα γεγονός το οποίο δεν έπρεπε σε καμία περίπτωση να συμβεί. Η εμπειρία μας έδειξε ότι τα φαινόμενα αυτά δεν τα αντιμετωπίζεις με καταστολή. Με δική μου απόφαση, η οποία ελήφθη χωρίς, θα έλεγα, δεύτερη σκέψη και πρέπει να σας πω ότι αυτή ήταν και η γραμμή εξ αρχής. Δεν ήταν η λογική αυτή, η εικόνα που παρουσιάζεται περί αστυνομικού κράτους είναι αστεία όλη αυτή η επιχειρηματολογία και συγκρούεται νομίζω πλήρως και με την αντίληψη που έχουν οι πολίτες για τον ρόλο της Αστυνομίας.

Από εκεί και πέρα, εγώ θέλω να κάνω μια έκκληση προς όλες και προς όλους: Ας δείξουμε σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Και ειδικά και στους νέους μας να τους πω να διοχετεύσουν την ορμή τους και τον ενθουσιασμό τους στο να χτίσουν ένα κίνημα υπέρ του εμβολιασμού.

Εξάλλου, από την επόμενη εβδομάδα, από την Μεγάλη Τρίτη, ανοίγει πια η πλατφόρμα των εμβολίων για τριαντάρηδες. 'Αρα ας διοχετεύσουμε εκεί την ενέργειά μας, ας κάνουμε λίγη υπομονή ακόμα, ανοίγει η εστίαση. 'Αρα η δικαιολογία «μα είναι κλειστό το καφέ πού θα πάω» εκλείπει. Έρχεται και Μεγάλη Εβδομάδα εν πάση περιπτώσει και πιστεύω ότι όλοι θα δείξουμε την απαραίτητη αυτοσυγκράτηση.

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ