Η γνώμη σας, είναι πολύτιμη! Μοιραστείτε την μαζί μας!H Ισλανδία κουνιέται συνέχεια: 18.000 σεισμοί σε μια εβδομάδα - Mια χώρα σε δυο πλάκες με 30 ηφαίστεια

Έρχεται ηφαιστειακή έκρηξη; 

Περισσότεροι από 18.000 σεισμοί έχουν σημειωθεί την τελευταία εβδομάδα στη νοτιοδυτική Ισλανδία και οι επιστήμονες οι οποίοι δεν αποκλείουν ηφαιστειακή έκρηξη.

Τα ηφαίστεια στη νοτιοδυτική Ισλανδία είναι σιωπηλά εδώ και 800 χρόνια, αλλά η περίοδος ανάπαυσης μπορεί σύντομα να τελειώσει.

Η Ισλανδία είναι συνηθισμένη στους σεισμούς καθώς εκτείνεται σε δύο από τις τεκτονικές πλάκες της Γης, τη Βόρεια Αμερική και την Ευρασιατική, οι οποίες διαιρούνται από μια υποθαλάσσια οροσειρά, τη Μεσο-Ατλαντική Ράχη

Παρόλα αυτά ο άμεσος κίνδυνος μιας ηφαιστειακής έκρηξης μερικά χιλιόμετρα από την ισλανδική πρωτεύουσα "απομακρύνθηκε σημαντικά", ανακοίνωσε χθες η υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας του μικρού νησιού του βόρειου Ατλαντικού, χωρίς ωστόσο να την αποκλείει.

"Τα σημάδια που εμφανίστηκαν χθες, πρόδρομοι της έναρξης μιας έκρηξης, μειώθηκαν σημαντικά", αναφέρει σε ανακοίνωση.

"Αυτό δεν επηρεάζει τα σενάρια που καταρτίστηκαν, κυρίως ότι πρέπει πάντα να θεωρείται πως μια έκρηξη μπορεί να συμβεί", πρόσθεσε το Επιστημονικό Συμβούλιο Πολιτικής Προστασίας, στο οποίο μετέχουν πολλοί ειδικοί (ηφαιστειολόγοι, γεωφυσικοί, ειδικοί σε φυσικούς κινδύνους).

Πράγματι, παρατηρούνται ακόμη σημάδια σχηματισμού μάγματος στην περιοχή σεισμικής δραστηριότητας.

Πλήθος δονήσεων που χαρακτηρίζουν την άνοδο της λάβας καταγράφηκαν την Τετάρτη το απόγευμα από τους σεισμογράφους του Μετεωρολογικού Ινστιτούτου της Ισλανδίας, με επίκεντρο την περιοχή του όρους Κέιλιρ στη μικρή χερσόνησο Ρέικιανες, που επλήγη από μεγάλο σεισμό μεγέθους 5,7 βαθμών πριν από μια εβδομάδα.

Αυτές οι πολλές δονήσεις που αποκαλούνται ηφαιστειακοί σεισμοί προέρχονται από την άνοδο του μάγματος και γενικότερα αναγγέλλουν μια πιθανή έκρηξη.

"Οι ηφαιστειακοί σεισμοί πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη, όπως και η πιθανότητα της επικείμενης έκρηξης όταν εντοπιστούν", διευκρίνισε η ισλανδική μετεωρολογική υπηρεσία Vedurstofa Íslands στον ιστότοπό της.

Σύμφωνα με τις αρχές, τις επόμενες ημέρες μπορεί να υπάρξουν επεισόδια σχετικής ηρεμίας που να εναλλάσσονται με ξαφνικές ταλαντώσεις συνοδευόμενες από ηφαιστειακούς σεισμούς παρόμοιους με αυτούς που παρατηρήθηκαν την Τετάρτη.

Η έκρηξη, εάν σημειωνόταν, θα ήταν μια μικρή ροή λάβας που δεν θα μπορούσε να απειλήσει τα σπίτια και θα είχε ελάχιστο αντίκτυπο στην ατμόσφαιρα και την εναέρια κυκλοφορία.

Η Ισλανδία είναι η πιο μεγάλη και ενεργή ηφαιστειακή περιοχή της Ευρώπης, με μια έκρηξη κατά μέσο όρο κάθε πέντε χρόνια, η τελευταία ήταν το 2014-2015 σε ακατοίκητη περιοχή στα κεντρικά της χώρας αναφέρει το ΑΠΕ.

Η διασημότερη της σύγχρονης εποχής είναι αυτή του ηφαιστείου Εϊγιαφιάτλαγιοκουτλ, στον νότο της χώρας, το 2010.

Το τεράστιο σύννεφο καπνού προκάλεσε τη μεγαλύτερη διαταραχή των εναέριων μεταφορών σε καιρό ειρήνης, παραλύοντας την κυκλοφορία τον ουρανό της Ευρώπης επί σχεδόν ένα μήνα. Η επιδημία Covid-19 έκτοτε την εκθρόνισε.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ