Η Ελλάδα στο πιάτο μας! Σουτζουκάκια φούρνου μερακλήδικα από την Ντίνα Νικολάου - Πρέπει να τα δοκιμάσετε

Τα συνοδεύουμε με σάλτσα γιαουρτιού και τα πασπαλίζουμε με μπόλικη πάπρικα

ΥΛΙΚΑ

½ κιλό κιμάς μοσχαρίσιος, κατά προτίμηση από σπάλα
3 σκελίδες σκόρδου, λιωμένες
½ κουτ. γλυκού κύμινο, σκόνη
2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
½ φλιτζ. τσαγιού (100 ml) κόκκινο γλυκό κρασί (π.χ. Μαυροδάφνη ή Vinsando)
3 φέτες ψωμί της αρεσκείας σας, χωρίς την κόρα
άφθονο ελαιόλαδο, για το τηγάνισμα

Για τη σάλτσα

1½ κονσέρβα ολόκληρα ντοματάκια, τα οποία θα ψιλοκόψετε κονκασέ (στην εποχή τους, βάλτε 500 γρ. ώριμες ντομάτες, τριμμένες)
1 φλιτζ. τσαγιού λιαστές ντομάτες, ψιλοκομμένες
2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
1½ φλιτζ. τσαγιού πράσινες ελιές, χωρίς κουκούτσια, ψιλοκομμένες
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1 κουτ. σούπας κορν φλάουρ

Ευχαριστούμε θερμά την Ντίνα Νικολάου και το dinanikolaou.gr για την παραχώρηση αυτής της συνταγής

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

ΒΗΜΑ 1 Σε ένα μεγάλο μπολ βάζω τον κιμά, το σκόρδο, το κύμινο, τις 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο και αλατοπίπερο. Σε ένα μέτριο μπολ βάζω το γλυκό κρασί και μουσκεύω εκεί τις φέτες ψωμιού, για 2 – 3 λεπτά. Τις στύβω πολύ καλά πάνω από το μπολ του κρασιού και τις ρίχνω στο μείγμα του κιμά.

ΒΗΜΑ 2 Ζυμώνω καλά το μείγμα με τα χέρια μου, για 4 – 5 λεπτά, μέχρι να γίνει ομοιόμορφο. Οση ώρα το ζυμώνω, μουσκεύω τακτικά τα χέρια μου στο κρασί, έτσι ώστε το μείγμα να απορροφά σταδιακά τη νόστιμη υγρασία και να γίνει ακόμη πιο αφράτο. Πλάθω κεφτεδάκια ελαφρώς μεγάλα, με βάρος περίπου 30 γρ και στη συνέχεια τους δίνω το κλασικό μακρόστενο σχήμα που έχουν τα σουτζουκάκια.

ΒΗΜΑ 3 Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι ρίχνω ελαιόλαδο ώσπου η στάθμη να φτάσει 3 εκ. από τον πυθμένα. Το ζεσταίνω σε μέτρια φωτιά και, όταν κάψει, τηγανίζω τα σουτζουκάκια σε δόσεις, για 3 – 4 λεπτά, γυρίζοντάς τα τακτικά, μέχρι να ροδίσουν ομοιόμορφα. Στραγγίζω κάθε δόση σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας.

ΒΗΜΑ 4 Για τη σάλτσα: Σε μια μέτρια κατσαρόλα βάζω τα ψιλοκομμένα ντοματάκια (ή τις τριμμένες ντομάτες), τις λιαστές ντομάτες, το ελαιόλαδο, τη ζάχαρη, τις ελιές, αλάτι και πιπέρι και τα ζεσταίνω σε μέτρια φωτιά. Μόλις πάρουν μια βράση ρίχνω το κορν φλάουρ, ανακατεύω και αποσύρω αμέσως από τη φωτιά.
ΒΗΜΑ 5Για το ψήσιμο: Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C. Βάζω τα σουτζουκάκια σε ένα μέτριο ταψί, σε μονή στρώση και τα περιχύνω με τη σάλτσα της κατσαρόλας.
ΒΗΜΑ 6Βάζω το ταψί στο μεσαίο ράφι του φούρνου και ψήνω τα σουτζουκάκια για 35 – 40 λεπτά. Τα σερβίρω ζεστά και τα συνοδεύω με ρύζι πιλάφι ή με πουρέ πατάτας.

Who is Whο

Οι γαστρονομικές μου ανησυχίες ξεκίνησαν σε πολύ μικρή ηλικία. Γεννημένη στην Ελλάδα, σε μια οικογένεια που η μαγειρική και το καλό φαγητό ήταν βασικά συστατικά της έννοιας καλή ζωή, σύντομα άρχισα να πειραματίζομαι με τα υλικά, τις μυρωδιές, τις αναλογίες. Παρόλο που ξεκίνησα την σταδιοδρομία μου σπουδάζοντας οικονομικά και marketing, στο Παρίσι, σύντομα το πάθος μου για την τέχνη της μαγειρικής και την γαστρονομία με έκανε να αλλάξω ρότα στην ζωή μου, να ακολουθήσω την καρδιά και να κυνηγήσω το όνειρό μου.

Ξεκινώντας τις σπουδές μου στην επαγγελματική μαγειρική τέχνη στις Γαστρονομικές σχολές του Παρισιού «Le Cordon Bleu», «Ritz Escoffier», «Alain Ducasse formation», «Lenotre», ήρθα σε επαφή με τους μεγαλύτερους δασκάλους, που με ενέπνευσαν μεταδίδοντάς μου το πάθος για το καινούριο και την δημιουργία. Στο Παρίσι με τη Μαρία, δημιουργήσαμε το καμάρι μας το EVI EVANΕκαι υπερασπιζόμαστε με μεράκι και πατριωτική φιλοδοξία την ελληνική κουζίνα. Στην Αθήνα, ξεκίνησα το 2006 μέσα από την καθημερινή στήλη μαγειρικής στο πρωινό πρόγραμμα του ΑΝΤ1 (Πρωινός καφές) τη μαγική τηλεοπτική επικοινωνία με όλους εσάς που λατρεύεται τις κατσαρόλες και αφήνεστε στη μαγεία της γεύσης.

Από το 2009 έως το 2011, στην καθημερινή τηλεοπτική εκπομπή μαγειρικής στο κανάλι Star «Νηστικοί πράκτορες» και συνεχίζοντας το 2012, με την εκπομπή «Στην κουζίνα με την Ντίνα», μοιράστηκα με όλους εσάς μυστικά γαστρονομίας και συμβουλές για το οικογενειακό τραπέζι και την οργάνωση της κουζίνας της νέας νοικοκυράς. Το 2010 ξεκίνησα στο κανάλι της Γαλλικής τηλεόρασης cuisine TV, την εκπομπή «Ma cuisine grecque» η οποία παρουσίαζε συνταγές και πιάτα απ’ όλη την Ελλάδα. Η εκπομπή λόγω της μεγάλης της επιτυχίας αποτέλεσε μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία προβολής για την Ελληνική κουζίνα και τα Ελληνικά προϊόντα.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ