Σκαρμούτσος-ΣΚΑΪ: Θάνατος της εστίασης το «ακορντεόν» - Λαζάρου: Οι εργαζόμενοι στην εστίαση είναι σε απόγνωση (βίντεο)

Τι λένε οι μεγάλοι σεφ για την εστίαση... 

Για το λουκέτο στην εστίαση και τις επιπτώσεις αυτού μίλησε στον ΣΚΑΪ ο Σεφ Δημήτρης Σκαρμούτσος.

«Αυτή τη στιγμή κανείς δεν ξέρει τι θα συμβεί όταν ανοίξουμε. Η κυβέρνηση βοηθάει όσο μπορεί και μπορεί να κάνει πολλά πράγματα για το μέλλον.», είπε ο Σεφ.

Για το θέμα του ανοίγματος της εστίασης, ο κ. Σκαρμούτσος είπε ότι το άνοιξε-κλείσε δε μπορεί να λειτουργήσει στην εστίαση. Το «ακορντεόν» θα είναι ο θάνατος της εστίασης, είπε χαρακτηριστικά. «Καλύτερα να ανοίξουμε μια και καλή το καλοκαίρι.»

Ο Σεφ εκτίμησε, επίσης, ότι τα Χριστούγεννα του 2021 θα είμαστε πιο κοντά στην κανονικότητά μας και ότι τα μέτρα φέτος το καλοκαίρι θα είναι πιο σκληρά.

Ωστόσο, οι άνθρωποι της εστίασης δηλώνουν διατεθειμένοι να κάνουν τα πάντα προκειμένου να έχουν κόσμο στα μαγαζιά τους.

 

 

 

«Υπάρχει μεγάλη θλίψη, ειδικά όταν σε παίρνουν οι εργαζόμενοί σου και δεν ξέρεις τι να τους απαντήσεις.», είπε ο Σεφ.

Τέλος, σχετικά με το αν θα κρατήσουν τον ίδιο αριθμό προσωπικού όταν ανοίξουν ο κ. Σκαρμούτσος τόνισε πως θεωρούν δεδομένο να κρατήσουν όλο το προσωπικό ακόμα και να προσλάβουν περισσότερο κόσμο, καθώς σκέφτονται και καινούρια κόνσεπτ μέσα στην καραντίνα.

Λαζάρου: Η απόγνωση των εργαζομένων στην εστίαση

Ο διακεκριμένος Έλληνας Chef και ιδιοκτήτης επιχείρησης, Λευτέρης Λαζάρου, είχε πριν λίγες ημέρες συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και εστίασε, μεταξύ άλλων, στη μείωση του Φ.Π.Α., που όπως είπε, αφορά και τις ξενοδοχειακές μονάδες.

«Όταν θα βγούμε από τη μεγάλη κρίση, θα βγει και η νότια Ευρώπη ταυτόχρονα και η Ιταλία και η Ισπανία και η Γαλλία, κι αν πάνε καλά και οι συζητήσεις μας με την Τουρκία, θα χτυπήσουν και εκείνοι πολύ χαμηλά πακέτα. Εκεί πρέπει να είμαστε λίγο ανταγωνιστικοί για να φέρουμε το προϊόν στη χώρα μας, όπως ξέραμε και όπως ξέρουμε να τους περιποιηθούμε, και να δουν κάποια πράγματα που μπορούν να μην τα διαθέτουν οι άλλες χώρες, οι ανταγωνιστικές μας. Εκεί θα παίξει ένα σημαντικό ρόλο, λοιπόν, το Φ.Π.Α., ένας ενιαίος Φ.Π.Α., για να μπορέσει να λειτουργήσει και ο πρωτογενής τομέας και με εμάς και με τον τουρισμό.

Θεωρώ ότι θα ήταν απαραίτητη προϋπόθεση να δούμε την επιστρεπτέα προκαταβολή 1, 2, 3 αν υπάρχει εκεί κάποια μείωση και κάποια πρόβλεψη για να βοηθηθούν όλες οι επιχειρήσεις με μία ανάσα και με μία ρευστότητα. Επίσης, ένα πρόβλημα που θα βρούμε μπροστά μας είναι ότι όλοι πήγανε στην αναστολή, αλλά είναι ίδια η αναστολή για όλους, ακόμα για τους ανειδίκευτους, ακόμα και για τους εξειδικευμένους, ακόμα και για τους οικογενειάρχες και ακόμα γι' αυτούς που ζουν μόνοι τους.

 

 

 

Κάποια παιδιά από αυτά που έρχονται στα εστιατόριά μας και κάνουν ένα μεταπτυχιακό και τους δίνουμε γνώση και τους χρειαζόμαστε για το τουριστικό μας προϊόν, επέστρεψαν στα πατρικά τους σπίτια γιατί ήταν αδύνατο να ζήσουν πληρώνοντας 200-250 ευρώ ενοίκιο. Είναι δύσκολο να τους ξαναφέρουμε.

Κάπου έχουν βολευτεί τα πράγματα και εκεί θα ήθελα να δούμε αν θα μπορούσαμε να ενισχύσουμε αυτούς τους ανθρώπους στην επανεκκίνηση με κάποιο κίνητρο για να τους φέρουμε πίσω για να ξαναβρούμε τους ειδικευόμενους ανθρώπους που έχουμε εκπαιδεύσει, να τους βρούμε μπροστά μας, για να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε και να ξανακάνουμε την επανεκκίνηση.  Στοχευμένο πρόγραμμα ΕΣΠΑ για την εστίαση. Νομίζω ότι είναι ένα σημαντικό κομμάτι που πρέπει οπωσδήποτε να το λάβουμε υπόψη μας».

Ο Γιώργος Μητράκος, ιδιοκτήτης επιχειρήσεων στη Θεσσαλονίκη, υποστήριξε ότι η υιοθέτηση ενός Ψηφιακού Πιστοποιητικού Εμβολιασμού, πρόταση που έγινε από τον πρωθυπουργό, θα βοηθήσει πολύ για την επόμενη ημέρα της πανδημίας συμπληρώνοντας πως η εστίαση χρειάζεται δομικές αλλαγές συνοδεία μια μεγάλης μεταρρύθμισης ακολουθώντας νέα οικονομικά μοντέλα. Πρότεινε δε τη δημιουργία ενός επιμελητηρίου για την εστίαση που θα μπορούσε να λειτουργήσει συμβουλευτικά.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ