Topwoman η Colette Maze: 106 ετών η Γαλλίδα πιανίστρια θα κυκλοφορήσει το έκτο της άλμπουμ - Τροφή για την καρδιά (φώτο-βίντεο)

" Η μουσική, το χιούμορ της, η χαρά της, η αγάπη της για τη ζωή, σε κάνουν να χαμογελάς"

Η Colette Maze λέει ότι άρχισε να παίζει πιάνο όταν ήταν τεσσάρων ετών για να βρει στη μουσική τη ζεστασιά που απουσίαζε από την αυστηρή ανατροφή της.

Σήμερα, στην ηλικία των 106 ετών, το παίξιμο της εξακολουθεί να αποπνέει μεγάλη τρυφερότητα.

Credits Reuters

Συνεχίζει  να κάθεται στο πιάνο - σε ένα από τα τέσσερα στο διαμέρισμά της στο Παρίσι - τα ευκίνητα δάχτυλά της μοιάζουν να μην αγγίζουν σχεδόν τα πλήκτρα καθώς μας μεταφέρουν  στους ήχους των Schumann, Debussy και Chopin

LP/Philippe Lavieille

"Είναι η τροφή μου, η τροφή για τον νου και την καρδιά", δηλώνει στο Reuters η μικροκαμωμένη μουσικός που στα 106 της έχει τη ζωντάνια έφηβης.

Γεννήθηκε το 1914 σε μια οικογένεια μεσαίας τάξης, πήρε την ανατροφή της  από την αυστηρή μητέρα της ενώ ο πατέρας της ήταν διευθυντής σε ένα εργοστάσιο λιπασμάτων.

Στη συνέχεια συνέχισε τις σπουδές της στο Paris Ecole Normale de Musique στο Παρίσι, ένα ωδείο στο 16ο διαμέρισμα, πριν ξεκινήσει μια μακρά καριέρα ως συνοδός στο πιάνο σε μουσικές σχολές της πρωτεύουσας.

Credits Reuters 

Η Colette Maze αποδίδει στη γιόγκα και στη γυμναστική των δακτύλων την ζωτικότητα της. Αν σταματήσει να παίζει θα πρέπει να βρει έναν άλλο τρόπο για να τροφοδοτήσει την φαντασία της.

"Αλλά χρειάζομαι κάτι που να μπορώ να το αγγίξω . Εσείς πρέπει να δοκιμάσετε ένα γλυκό, και τα δάχτυλα μου πρέπει να αγγίζουν τα πλήκτρα, για να μπορούν να νιώσουν το ανάλογο συναίσθημα", λέει η ίδια.

Pianist Colette Maze, 106 years old, plays piano.(REUTERS)

Credits Reuters 

Η Maze μόλις ηχογράφησε το έκτο άλμπουμ της - μια ηχογράφηση τριών  έργων του Debussy, που πρόκειται να κυκλοφορήσει τον Απρίλιο.

PHOTO PQR/LE PARISIEN /MAXPPP)

Πέρυσι, ηχογράφησε κομμάτια του Debussy και ενός άλλου μεγάλου Γάλλου συνθέτη, του Erik Satie, αναφέρει το hindustan times που επικαλείται ως πηγή το Reuters.

Ο μοναχογιος της Fabrice Maze, που γεννήθηκε το 1949, λέει ότι η μητέρα του είναι μια έμπνευση για άλλους, ειδικά κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19

Από τη μία με τη στάση και η μουσική της ανεβάζει το ηθικό. Όσο για τα 106, μπορείτε να είστε σε καλή φόρμα αν έχετε πάθος και φροντίζετε τον εαυτό σας - αυτό είναι καλά νέα ", λέει ο γιος της αεικίνητης πιανίστριας.

"Και μετά το χιούμορ της, η χαρά της, η αγάπη της για τη ζωή, σε κάνουν να χαμογελάς, " συνεχίζει.

 

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ