8+1 τρόφιμα που καταπολεμούν τον καρκίνο - Μπορεί η σωστή διατροφή να τον προλάβει ή να τον επιβραδύνει;

Δείτε ποια είναι αυτά.... 

Πολλοί άνθρωποι ενδιαφέρονται για το αν οι διατροφικές τους επιλογές μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη του καρκίνου ή να επιβραδύνουν την πρόοδό του.

Τρώγοντας μια ευρεία ποικιλία φυτικών τροφών είναι μια καλή αρχή. Φρούτα, λαχανικά, δημητριακά, και φασόλια περιέχουν εκατοντάδες αντιοξειδωτικά που προάγουν την υγεία και που δεν μπορείτε να πάρετε από ένα διατροφικό συμπλήρωμα.

Εδώ είναι μερικά από τα καλύτερα τρόφιμα που καταπολεμούν τον καρκίνο και που πρέπει να έχετε στο πιάτο σας.

 Μπρόκολο

Το μπρόκολο περιέχει ισοθειοκυανική και ινδόλη, ενώσεις που μπλοκάρουν καρκινογόνες ουσίες και καθυστερούν την ανάπτυξη του όγκου. Άλλα σταυρανθή λαχανικά, όπως το κουνουπίδι, το λάχανο, το κατσαρό λάχανο, και τα πράσινα λαχανικά, περιέχουν αυτές τις ίδιες ενώσεις.

Cranberries

Με ξινή γεύση και βαθύ κόκκινο χρώμα, τα cranberries προσθέτουν οπτική γροθιά και  καλή υγεία στο μενού. Είναι μια πηγή ανθοκυανινών  και φλαβονοειδών, ουσίες που μπορούν να ενισχύσουν τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος και να βοηθήσουν στην αποτοξίνωση του από επιβλαβείς ουσίες.

Σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά

Το σπανάκι, τα σέσκουλα, το λάχανο, το μαρούλι και άλλα σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, περιέχουν ουσίες που καταπολεμούν τον καρκίνο, συμπεριλαμβανομένων των καροτενοειδών. Εργαστηριακές μελέτες, αποδεικνύουν πως αυτές οι αντιοξειδωτικές ενώσεις σταματούν την  ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων.

Σκόρδο

Λαχανικά που ανήκουν στην οικογένεια Allium  το σκόρδο, τα κρεμμύδια, τα κρεμμυδάκια, το σχοινόπρασο, και τα πράσα. Οι ικανότητες τους να καταπολεμούν τον καρκίνο προέρχονται από τις ενώσεις με βάση το θείο καθώς και το αντιοξειδωτικό κερκετίνη. Το σκόρδο και άλλα λαχανικά της οικογένειας Allium μπορούν  να προστατεύσουν το στομάχι και το παχύ έντερο.

Σταφύλια

Η ρεσβερατρόλη είναι μια αντιοξειδωτική και αντι-φλεγμονώδη ένωση που βρίσκεται στα σταφύλια. Μελέτες δείχνουν πως η ρεσβερατρόλη ενδείκνυται για την πρόληψη του καρκίνου και την επιβράδυνση  στην ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων.αναφέρει το logodiatrofis.

Πράσινο τσάι

Αυτό το ήπιο ρόφημα περιέχει κατεχίνες και αντιοξειδωτικά με αντικαρκινικές ιδιότητες. Στην πραγματικότητα, το πράσινο τσάι περιέχει τρεις φορές περισσότερο κατεχίνες από το μαύρο τσάι. Το πράσινο τσάι έχει συσχετιστεί με μειωμένο κίνδυνο για καρκίνο της ουροδόχου κύστης και του πεπτικού σωλήνα.

Σόγια

Καταναλώνοντας τόφου ή γάλα σόγιας παίρνετε τα οφέλη της σόγιας. Τρόφιμα με σόγια είναι πλούσια σε οιστρογόνα, όπως οι ισοφλαβόνες. Μελέτες δείχνουν ότι τα τρόφιμα σόγιας προστατεύουν από ορμόνες που σχετίζονται με καρκίνους, συμπεριλαμβανομένων εκείνων του στήθους, του προστάτη και του ενδομητρίου.

Ντομάτες

Οι ντομάτες έχουν πάρει το κόκκινο χρώμα τους από το λυκοπένιο, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό. Έρευνα δείχνει πως το λυκοπένιο μπορεί να προστατεύσει από τον καρκίνο του προστάτη αλλά και άλλων. Τα μεταποιημένα προϊόντα τομάτας, όπως πάστα ντομάτας και ο  χυμός ντομάτας, είναι οι πιο συμπυκνωμένες πηγές λυκοπενίου.

Δημητριακά ολικής αλέσεως

Τα δημητριακά ολικής αλέσεως έχουν ιδιότητες που προάγουν την υγεία. Για παράδειγμα, η φυτική ίνα με ολόκληρους κόκκους μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του ορθοκολικού καρκίνου. Οι σαπωνίνες και οι φαινόλες μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο για καρκίνο του παχέος εντέρου και του μαστού. Αυτές οι διαιτητικές επιλογές προσφέρουν την καλύτερη προστασία όταν συνδυάζονται με τακτική άσκηση και τη διατήρηση ενός υγιούς βάρους.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ